Nyheter

– Feminin med kroppshår

FØLER SEG KVINNELIG: Silje Væråmoen Almestrand føler seg mer feminin med kroppshår. ILLUSTRASJONSFOTO: TINA ØSTREM

Oslo: Silje Væråmoen Almestrand (24) har sett seg lei av å barbere kroppshåret for å passe inn i kvinneidealet. Hun mener det er feminint å la håret gro.

KASTER HØVELEN: Sluttet å barbere seg for å ikke la seg styre av kvinneidealet. ILLUSTRASJONSFOTO: Tina Østrem

Opp gjennom tidene, har vi sett flere trender som har utfordret kvinneidealet. Fra brenning av BH-er på 70-tallet, til sminkefri-trenden som har vært populær de siste årene. Nå er det kroppshåret som står for tur.

I fjor publiserte den medisinske journalen JAMA Dermatology en studie som viste at hele 62 prosent av amerikanske kvinner, fjerner alt av kroppshår. Flere offentlige personer har utfordret idealet om at kvinnekroppen skal være glattbarbert, deriblant den amerikanske bloggeren Morgan Mikenas. Hennes bilder av ubarberte legger og underarmer fikk store medieoppslag i sommer, blant annet hos Dagbladet. Både kvinner og menn, unge og gamle lar seg engasjere – og irritere.

– Man kan ha rosa som yndlingsfarge selv om man ikke barberer seg.
Silje Væråmoen Almestrand (24) fra Lørenskog, rister på hodet når hun ser slike oppslag.

– Det burde være helt normalt at kvinner ikke barberer seg. At slike saker får så mye oppmerksomhet, viser bare hvor lite vant vi er med å se kroppshår, forteller Almestrand.

24-åringen forteller at hun føler seg mer kvinnelig, feminin og voksen etter at hun sluttet å barbere seg. Hun kan fortelle at hun liker å vise at hun styrer over seg selv. Og selv om noen av venninnene hennes syntes at det er litt rart, står hun på sitt.

– Jeg føler at med en gang man hører om noen som ikke barberer seg, blir man satt i en slags stereotypisk bås. Man kan like å pynte seg og ha rosa som yndlingsfarge, selv om man ikke barberer seg, forteller hun lattermildt.


– Kult at noen utfordrer idealet.
Linn-Elise Øhn Mehlen (26) er leder av Rød Ungdom. Hun forteller at partiet legger særlig vekt på at det er galt at reklamebransjen skal tjene penger på å skape idealer, og mener at hårfjerning har blitt gjort normalt fordi noen skal tjene penger på det. Likevel forteller hun at hun alltid har fjernet kroppshår selv.

KLANDRER REKLAMEBRANSJEN: Linn-Elise Øhn Mehlen mener det reklamebransjen som har skapt idealet om en hårfri kvinne. FOTO: TINA ØSTREM

– Jeg har barbert meg siden jeg fikk hår på kroppen, og kan ikke se for meg at jeg skal slutte å fjerne det, innrømmer Mehlen.

Hun tror at det er veldig vanskelig å ikke bli formet av normene i samfunnet. Men syntes det er kult at noen tør å la være å fjerne kroppshår, og med det gjør et lite opprør med kjønnsidealet. Selv har hun venninner som lar håret gro, og hun viser meg flere bilder av én av dem.

– Jeg syntes det er kult at noen utfordrer idealet, og det gjør jo at jeg har blitt litt mer bevisst på hvorfor jeg faktisk fjerner kroppshåret. Jeg syntes at om man fjerner håret eller ikke, så skal det være fordi man selv ønsker det. Ikke fordi at noen forteller deg at det skal gjøres, sier Mehlen.

 

 

Mest lest

To Top