Nyheter

Øverst på ønskelista

Veterinær: Sasja Rygg trives godt på jobb hvor hun har mulighet til å ta med sin firbente bestevenn.

OSLO: BARN ØNSKER SEG DYR TIL JUL OG FORELDRE VET IKKE NØDVENDIGVIS ANSVARET SOM FØLGER MED. 

– Det er forskjellige atferder man må lære seg hos de forskjellige dyrene, spesielt hvis det er første gang man anskaffer seg et dyr, sier Sasja Rygg som er veterinær ved AniCura dyresykehus i Oslo.

Ingen gjenstand
Annette Bjørndalen Søreide, kommunikasjonsrådgiver hos dyrebeskyttelsen er enig og sier at de prøver å redusere mentaliteten med at dyr er en gjenstand som kan gis i gave.

Ansvar: Ved anskaffelse av hund må man beregne minst 10-15 år viet til den, har alle mulighet til det?
FOTO: Kaja Andrine Norheim

– Vi har ingen eksakte tall, men vi vet at det forekommer at mange ønsker å skjemme bort barna med en firbent bestevenn til jul, sier hun. Søreide nevner at folk gjerne ikke vet hvilke behov de forskjellige dyrene har, som kan føre til feilernæring, skader og redusert liv for dyrene.

– Det har blant annet vært mye misforståelser blant kaniner, ved at de trives best i bur og alene, noe som ikke stemmer.

Fort glemt
Ved anskaffelse av et dyr er det viktig at man setter seg inni hva det krever, hva den spiser, om tiden strekker til og om man har økonomien til å ta vare på den livet ut. Ved rett planlegging kan et dyr være positivt og lærerikt i oppveksten til barn. Rygg mener mange foreldre kjøper smådyr med kortere levetid til barna sine ettersom at det virker enklere, men at de gjerne ikke er klar over hvilke basisbehov dyret har.

– Det å få seg et dyr er ikke et problem hvis hele familien har satt seg ned og tenkt gjennom det, det bør ikke være en overraskelsesgave for noen, avslutter hun. Søreide forteller om marsvin, fisk og hamster som fort blir glemt inne på barnerommet.

– Vet foreldrene om den får mosjon, stimuli, mat og vann? Selv om det kan være spennende for barn har de ikke den samme ansvarsforståelsen.

Engasjert: Annette Bjørndalen
Søreide mener folk må forstå at dyr ikke er en gjenstand som kan gis i gave. FOTO: Kaja Andrine Norheim

Høytid for henvendelser
I dyrebeskyttelsen opplever de mange henvendelser rundt jul fra fortvilte eiere som ikke har mulighet til å ta vare på dyrene lenger, hvor hovedgrunnene for det meste er at de tok seg vann over hodet, endret livssituasjon, sykdom eller allergi. Søreide sier at de fleste begrunner det på grunn av allergi, men det er ikke så mange mennesker som har allergi mener hun.

– Ta barna med på en lokalavdeling til dyrebeskyttelsen som julegave, så kan de lære å engasjere seg innenfor dyrevelferd istedenfor avslutter Søreide.

 

Mest lest

To Top