Nyheter

100 000 vil ha psykisk helse som eget fag i skolen

KROKEN: Når Helle har det vanskelig sverger hun til sofaen sammen med hunden Lykke, som hun kjøpte nettopp for å ikke føle seg alene i tunge tider. Foto: Ole Johannes Ferkingstad

Oslo/Tveita: Da Mental Helse valgte å gå inn i satsningen på den norske versjonen av Giving Tuesday hadde de ingen anelse om at kampanjen skulle gå så bra som den gjorde. Nå vil de ta underskriftene de har fått inn til Stortinget.

Giving Tuesday er en internasjonal bevegelse hvor målet er å skape en motpol til fenomenet Black Friday og snu kjøpepresset om til noe mer givende, som å heller gi til veldedige organisasjoner tirsdagen etter Black Friday.

Startet underskriftskampanje for psykisk helse 
Organisasjonen Mental Helse, som jobber for bedre psykisk helse, valgte å gjøre noe helt annet i 
forbindelse med Giving Tuesday. De startet nemlig en underskriftskampanje for å øke bevisstheten rundt unge og psykisk helse. Målet er få det inn som eget fag i skolen.

– Vi lever i et samfunn hvor tempoet er ekstremt høyt. Det er stort presentasjonspress på skolen, og de unge sliter med å henge med. Vi har ikke nok timer til å slappe av, og det blir for mye. Et eget fag kan hjelpe unge mennesker å få kunnskap om temaet, og vite hvordan du eller en venn som sliter kan få hjelp, forteller prosjektkoordinator i Mental Helse Magnus Kristiansen.

NERVE: Magnus Kristiansen tror underskriftskampanjen traff en nerve hos befolkningen. Han viser til UNGDATA sin undersøkelse som viser at flere og flere sliter i ungdomstiden. Foto: Ole Johannes Ferkingstad

Unge sliter
En undersøkelse fra Ungdata som ble gitt ut i år forteller at tre av ti ungdommer på ungdomsskolen opplever å være plaget av tanker om at «alt er slit». På videregående er tallet enda høyere.

YouTuber Helle «Sangfugl» Langmoen (23) har i november samarbeidet med Mental Helse, og hun er i ekstase over hvor mye underskrifter kampanjen faktisk har fått. Hun selv lider av en personlighetsforstyrrelse og moderat depresjon. Hun har slitt med å bli trodd på – nettopp fordi psykisk sykdom ikke er en «synlig sykdom».

– Da jeg endelig hadde godtatt det selv var det vanskelig å snakke med andre om det. De klarte ikke å forstå det ettersom jeg smiler så mye. De klarte ikke å hensyn til at det var inni meg jeg slet. Det var heller ikke lett å overtale NAV, selv om jeg hadde to brev fra fastleger og et fra distriktspsykiatrien. Det er slitsom for en som meg som sliter med presentasjonsbehov. Oppgavene fra NAV gjorde at jeg slet meg selv ut og lå på sofaen i flere måneder. Jeg brukte opp energien min.

BAK FASADEN: Helle har selv fått oppleve at det kan skjule seg mye bak et smil. Foto: Ole Johannes Ferkingstad

– Det er viktig å få det inn som et eget fag i skolen – nettopp for å øke bevisstheten rundt psykisk helse tidligere, forteller hun åpenhjertig.

Mental Helse er fortsatt hemmelighetsfulle til hvordan de skal ta disse underskriftene til Stortinget, men planleggingen skal være godt i gang.

100 000 vil ha psykisk helse som eget fag i skolen

Mest lest

To Top