Nyheter

NHO satser på jenter

JENTER OG TEKNOLOGI: Oda Grifftun (23) vant tur til NASA og holder foredrag for NHO. FOTO: STINE LISE HENRIKSEN

Oslo: I oktober sender Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) fire kvinnelige studenter til Houston for å besøke NASA.

– Tanken bak studieturen var å premiere dyktige rollemodeller som allerede har valgt teknologiutdanning, sier NHOs prosjektleder Tone Standal Versterhus.

Som et tiltak for å motvirke den skeive kjønnsfordelingen i det teknologiske arbeidslivet ble det arrangert en konkurranse for jenter som studerer teknologi.

Rollemodeller
Jentene som reiser får en unik mulighet til å skape et nettverk blant verdens mektigste teknologer og astronauter. For å delta i konkurransen måtte de sende inn en videosnutt av seg selv hvor de fortalte hva de likte med studiet de hadde valgt. Men vinnerne av konkurransen er ikke tilfeldig utvalgte.

– Vi har valgt jenter som er dyktige til å formidle og som vi tror kan inspirere flere til å velge teknologiutdanning. Det er en stor premie for de som er med, men vi har også fått noen rollemodeller som kan brukes videre i prosjektet, sier Vesterhus.

Jenter og Teknologi
I 2002 ble prosjektet Jenter og Teknologi opprettet for å få flere jenter til å ta teknologiutdanning. I dag er prosjektet et samarbeid mellom NHO, Høyskolen i Agder og LO.

Jenter og Teknologi startet først lokalt i Agder. Etter hvert kom prosjektet til Trondheim, og har gitt vellykkede resultater. I Agder ble jenteandelen firedoblet på 10 år. I fjor fikk prosjektet midler fra statsbudsjettet for å kunne satse nasjonalt.

– Vi tror suksessfaktoren er at vi viser til rollemodeller gjennom et personlig møte. Derfor vil vi fortsette å legge hovedinnsatsen på en turné med foredrag i hele Norge.

Det har vært lite økning blant jenter som tar teknologiutdanning de siste ti årene og flere jenter faller fra underveis i utdanningen, forklarer Versterhus. Hun tror dette kan skyldes sosialt miljø på skolen, og at det derfor bør være større fokus på å holde på jentene som først har startet utdanningen. Samtidig tror hun det vil ha stor effekt å innføre mer teknologi tidlig i utdanningsløpet, for eksempel ved å gjøre koding obligatorisk i barneskolen.

– Jeg gleder meg

SENDES TIL NASA: Oda Kristina Grifftun (23) reiser til Houston i oktober for å besøke NASA. FOTO: TERESA ELTERVÅG CISSÉ

Oda Kristine Grifftun (23) er en av de fire heldige vinnerne av NHOs konkurranse. Hun ser både fordeler og ulemper ved å være jente innen teknologibransjen.

– Teknologi skaper løsninger på all slags problemer. Det er kun det ene kjønnet som regjerer i bransjen, som gjør at vi mangler halvparten av befolkningens syn på løsninger. I dag er bransjen fokusert på å rekruttere jenter, noe som er bra. Men man må bevise mer som jente, og det er urettferdig, sier Grifftun.

Selv er hun oppvokst med brødre hvor alle ble stilt like krav til. Hun synes derfor at det er uvant å møte en slik urettferdighet i arbeidslivet.

– Jeg er ikke vant til å måtte forsvare kunnskapen min fordi den kommer fra en jentekropp.

”Guttastemning”
Grifftun tar mastergrad i energi og miljø i bygg, ved Høyskolen i Oslo og Akershus. På dette studiet er kjønnsfordelingen relativ lik, men i møte med ulike teknologiske bedrifter har Grifftun og hennes studievenner merket seg kjønnsdelingen.

– Eldre menn dominerer og man merker tendenser til ”guttastemning”. Flere i klassen har vært i kontakt med bedrifter hvor de har opplevd nakenplakater på kontorene.

Mest lest

To Top