Nyheter

Adopsjon fortsatt viktig

OSLO: Benny Amli trives i storbyen FOTO: EMMALINE HEKNEBY

Oslo: Utenlandske adopsjoner har gått ned med over 71 prosent fra 2006 til 2016. I fjor var det kun 126 barn som ble adoptert til Norge, i følge Statistisk Sentralbyrå (SSB).

– Største grunnen til nedgangen er at land som det tidligere har vært mange adopsjoner fra, er det nå bedre forhold. Kina har i praksis avskaffet ettbarnspolitikken. Derfor er det ikke lenger så mange barn som blir plassert i barnehjem og adoptert til utlandet, sier Helge Solberg, Teamleder hos adopsjonsbyrået Verdens Barn.

Økt ventetid

I følge Verdens Barn, er det to store hindringer for at flere barn får et nytt hjem i Norge gjennom adopsjon. Det ene er at mange land ikke tillater adopsjon. Det er mangelfull eller fraværende lovgivning som sikrer at barnet reelt har behov for et nytt hjem, og ikke er offer for menneskehandel. Det andre er useriøse aktører. Vårt største problem er at på verdensbasis i dag, opererer enkelte land og organisasjoner utenfor de internasjonale spillereglene. Et felles trekk for de landene der antall barn til adopsjon har økt, er at det ikke er en tilfredsstillende kontroll over at adopsjonene skjer på en etisk forsvarlig måte.

-Færre barn frigitt for adopsjon, betyr at ventetiden blir lengre for de som søker å få adoptere. Mange nordmenn ser på adopsjon som komplisert. De blir utålmodige, og ser gjerne etter alternative måter å bli foreldre på. Det er fortsatt mange barn i verden som burde få mulighet til å bli adoptert, sier Solberg.

Portrett: Benny Amli
FOTO: EMMALINE HEKNEBY

Behovet er der fortsatt

Benny Amli (31), er enig i at det fortsatt er et stort behov for foreldre. Han var selv tre år gammel da han ble adoptert til Norge fra Kenya. Amli var et veldig sykt barn, og hans biologiske mor visste hun ikke ville klare å ta seg av han. Hun tok han med til et helsesenter drevet av norske misjonærer i byen Kisumu, i Kenya. Blandt disse, arbeidet en norsk jordmor som ønsket å adoptere Benny. Han er oppvokst i Tønsberg, men bor nå i Oslo hvor han jobber som barne- og ungdomsarbeider for Unicare.

 

Ønsker selv å adoptere

– Jeg har arbeidet og reist med flere organisasjoner gjennom årene, og sett behovet med mine egne øyne. Jeg håper folk forstår hvor viktig adopsjon fortsatt er, og at det ikke er en trend som dør ut. Det gjelder flere barn enn tallene viser på papiret, og jeg ønsker å belyse dette så godt jeg kan, sier Amli.

Han ønsker selv å adoptere i fremtiden, og innrømmer at fire er et fint tall. Han har et stort hjerte for barn som faller mellom, og sier han nok alltid kommer til å jobbe med, og kjempe for barn som har det vanskelig.

Mest lest

To Top