Uncategorized

Trendy med gluten

Bilde fra Side2 helse

Glutenintoleranse har blitt et kjent fenomen. 1 av 100 har har fått stilt diagnosen, likevel ser vi at fler tar i bruk et glutenfritt kosthold.

MARTINE MYHRE

– Større fokus på gluten er en kombinasjon av trender fra USA og et sunnere kosthold. Det er flere som prøver et glutenfritt kosthold, og på den måten finner ut at de kan ha glutenintoleranse, sier Knut H. Peterson, generalsekretær i norsk cøliakiforening.

 

Mer kunnskap

Det har blitt mer fokus og kunnskap om gluten. Noe som har ført til et bredere tilbud og lettere tilgjengelighet av glutenfrie produkter. I følge generalsekretæren i norsk cøliakiforening kommer denne trenden fra USA og flere bruker glutenkost som et sunnere og bedre alternativ.

 

Tidlig glutenkost

Proteinet gluten kan føre til betennelse i tarmene for de som er allergiske. Det kan variere fra person til person når det slår ut og hvor kraftig det slår ut. I følge Helle Grøttum, fagsjef matallergi i Norges astma- og allergiforbund kan det ha mye med miljø og livsstilsfaktorer å gjøre.

 

– Det har blitt mye forsket på om gluten i kosten allerede som spebarn kan ha noe påvirkning om allergien slår ut eller ikke, sier matsjefen.

 

Susanne Karlsson er 27 år og har glutenintoleranse.

 

– Jeg har alltid hatt en følsom mage, men har merket spesielt ubehag de to siste årene, som blant annet oppblåst mage, etter tunge pastaretter. Derfor søkte jeg litt på internett, og fant fort ut at det kunne være glutenintoleranse. Vi har også gluten- og laktoseintoleranse i familien, sier 27-åringen.

 

Allergier kan ofte skape litt komplikasjoner når man er ute å reiser. Dette føler også Karlsson er det som er mest negativt med å ha glutenintoleranse.

 

– I andre land er kunnskapen og tilbudet mye mindre av glutenfrie produkter enn det er i kanskje Sverige og Norge. Det er noe av det som gjør det slitsomt å ha glutenintoleranse når man er ute å reiser, forteller hun.

 

Karlsson synes det er positivt at det har blitt mer fokus på gluten. Det skaper en større etterspørsel etter produktene, og det blir dermed et bredere tilbud og mer tilgjengelige produkter.

Mest lest

To Top