Reportasje

Julebrustest: Sukker eller ikke sukker, det er spørsmålet

hei
Både med og uten sukker: Begge brusfarger og begge alternativ er representert. Foto: 335723

Trondheim: Den lette julebrusvarianten har begynt å ta av, men søtstoffet aspartam brukt i lettprodukter skaper kontrovers. Er det bare sus og dus med lettjulebrus?

Vi er i siste kvartal av året og det betyr starten på et julehysteri uten like – spesielt med tanke på hva vi kjøper av mat og drikke. I oktober begynte butikkene å selge julebrus, og studentene Synne Haugen (20) og Emil Kjøl (21) og lærling Tommy Rafaelsen (20) er skeptiske til den tidlige anmarsjen av juleprodukter.

– Jeg kjøper ikke min første julebrus før i desember. Gjør jeg det, blir jeg slaktet av søsteren min, ler Emil. Synne derimot kjøper gjerne julebrus med én gang den er å få tak i – selv om hun ikke synes noe om at julen fyller butikkhyllene allerede.

 

Forskjellig tilnærming: Tommy er nøye med å lukte før han smaker mens Synne tar alt i én slurk. Foto: 335723

– Det dreper julestemninga å ha det så lenge før jul, sier hun.

 

Blindtest av smaksløker
For å se hvilken julebrus de foretrekker skal Synne, Emil og Tommy blindteste fem stykker. Disse er Hamar sin velkjente variant samt fjorårets lettnyhet, Coop Julebrus, Mack sine julebruser med og uten sukker og deres Tante Hedvigs Julebrus. Slik ble resultatet:

 

 

Hamar, uten sukker: terningkast 5
Testerne sier den mangler litt kullsyre, men er enige om at den er god. Den har en frisk fruktsmak, som Tommy mener er typisk for brun brus. Synne tror dette er den sukkerholdige brusen, noe som i ettertid får henne til å utbryte: ”Den smaker jo bedre enn den vanlige!”

 

 

 

 

 

 

 

Hamar, med sukker: terningkast 5
Emil og Tommy sier den er rød mens Synne sier brun. De er enige om at den er utrolig god, men Emil gir brusfavoritten sin mindre enn den sukkerfrie. Tommy, som egentlig holder rød julebrus høyest, overrasker seg selv med å gi begge Hamar-brusene seksere.

 

 

 

 

 

 

Coop Julebrus: terningkast 3
Guttene tror brusen er rød mens Synne sier brun. Lukten er bedre enn smaken på grunn av mangel på kullsyre.

 

 

 

 

 

 

 

Tante Hedvigs Julebrus (Mack): terningkast 3
Alle tre tror dette er en brun brus, og Emil og Tommy er samstemte i at den smaker godteriaktig. Men ingen synes den er noe spesielt god.

 

 

 

 

 

 

 

Mack, med sukker: terningkast 2
Tommy sier den smaker som bringebær, men legger til at smaken er blass og forsvinner med én gang. De andre er enige og sier den smaker utvannet.

 

 

 

 

 

 

 

Mack, uten sukker: terningkast 1
Emil sier dette er den første med litt god lukt, men den smaker virkelig ikke godt. Den har ingen kullsyre overhodet og alle gir den samme terningkast.

 

 

 

 

Vinnerne: Hamar lettjulebrus stakk av med seieren med terningkast fem, og like bak kom den vanlige Hamar-brusen med en noe svakere femmer. Coop Julebrus kom på tredje med en treer. Foto: 335723


En sukkerfri helsebølge
– At brusen det går mest av i norske dagligvarebutikker er Pepsi Max er ikke bare unikt i Norge, men i verdenssammenheng, sier kommunikasjonssjef for Ringnes Nicolay Bruusgaard.

I fjor innførte Ringes sukkerfri Hamar julebrus og gikk tomme lenge før juleaften på grunn av stor pågang og interesse rundt det nye alternativet. Til sammen solgte de over fire millioner liter av begge Hamar-brusene og forventer at salget skal bli høyere i år.

– Jeg tror folk er mer opptatt av lette produkter nå enn før. Vi ser at antall produkter med kunstig søtstoff øker og flere kjøper også disse, sier klinisk ernæringsfysiolog hos Friskliv og Mestring Tove Drilen.

Ringes har hoppet på denne helsebølgen; i dag er 80 prosent av deres ikke-alkoholholdige portefølje uten tilsatt sukker. Foreløpig selger de mer av den sukkerholdige julebrusen, men det nærmer seg 50/50.


Kontrovers rundt aspartam

Det har vært en del skepsis knyttet til sukkererstatninger, da spesielt tilsetningen av søtningsmiddelet Aspartam – som også er brukt i lettbrusene i testen.

– Aspartam er 200 ganger søtere enn sukker og er å finne i en rekke lettprodukter, da for eksempel ketchup, yoghurt, melk og energidrikker, forklarer Drilen.

Selv om Aspartam har vært et godkjent sukkeralternativ siden 1974, advarer fremdeles noen om bruken av det fordi de er bekymret for at slike kunstige stoffer kan ha uheldige effekter på helsa. Det som nevnes er blant annet vektøkning, hodepine, fordøyelsesvansker, dårlig syn og kreft. Men det er bevist gang på gang at aspartam er ufarlig.

I 2013 gjennomførte European Food Safety Authority en omfattende studie av stoffet og konkluderte med at det er helt trygt. I følge dem ligger grensen på helseskadelig daglig inntak av lettbrus for en voksen mann på sju liter. For kvinner er det fem liter og for barn er det fire. Norske helsemyndigheter anbefaler også aspartamsøtet drikke, men selvfølgelig med måte.

– Som alt mulig annet man putter i munnen handler det om sunn fornuft. For øvrig anbefaler vi forbrukere måtehold og variert inntak av mat og drikke, sier Bruusgaard.


Brus for helsa

– Man får allerede i seg nok e-stoffer så man kan like gjerne drikke sukker, sier Tommy, men legger til at det er bra at det finnes alternativ for de som skulle trenge det. Og det er nettopp det det er. I en statistikk fra juni skrev Folkeinstituttet at om lag 250 000 personer (eller hver 20. nordmann) har diabetes. Sukkererstatninger er derfor gunstige på flere områder.

– Er du overvektig, har diabetes eller bare drikker mye brus, ville jeg valgt lettbrus. Dersom du er normalvektig og drikker brus sjelden, tenker jeg at det ikke spiller så stor rolle, sier Drilen.

Synne har også en mening om dette.

– Jeg sier ja til lettbrus. Det smaker godt og virker inkluderende siden da får alle brus i jula, sier hun og spør om hun kan få det som er igjen i glassflaska til Hamar sin lettjulebrus.

Mest lest

To Top