Byvandring om helgener i Trondheim
Kultur

– Helgen, middelalderens idoler

Olavsfestdagene er over for denne gang, og Lene Rogstad Wikan ledet den siste byvandringen, lørdag kveld.

  • Tekst og foto: Mathilde Ånes

– Helgener er det nærmeste man i overfør betydning til det moderne språk, kan kalle idoler, eller superstjerner, forteller Line Rogstad Wikan, vår guide fra fortidsminneforeningen.

Lørdagskveld tok Wikan med seg en nysgjerrig gruppe på vandring gjennom byen for å oppdage og opplyse om de gamle idolene som har gitt flere av gatene og bygningene i Trondheim navn. Underveis kunne man stille spørsmål, mens Wiken pøste ut morsom og informativ informasjon om blant annet Vår Frues kirke, St. Jørgens veita og Olav Tryggvason.

 

Norrøne runer på Vår Frues Kirke

Runer: Jomfru Maria var en helgen, og på kirken tilegnet henne var det oppført norrøne runer.

Døde som martyrer

– En helgen levde et liv opp mot Christus liv, og mange av dem døde som martyrer for sin tro. Før i tiden ba man ofte til helgenene da de fungerte som sendebud mellom folket og Gud. Men etter en helgenens død, ble det veldig populært å eie relikvier eller deler av helgenene. I senere tid ble det påbudt å ha en relikvie i hver kirke noe det ble gjort ”big business” på. Etter hvert begynte man dermed å tvile på om alle disse relikviene var genuine, forteller Wikan.

Det er tydelig at Wikan kan sine fakta da hun har hatt byvandring seks dager i strekk.

– Jeg synes det er gøy å holde på. Jeg lærer stadig noe nytt selv gjennom spørsmålene og tilleggsinformasjonen jeg får av deltagerne. Mye av det jeg blir spurt om kan jeg svare på, men av og til hender det at jeg går hjem etter en byvandring og må sjekk opp ting fordi de er interessante, forteller Wiken.

Lokal helgen

Mange av helgenene Wiken forteller om er fra fjerne steder i bibelske byer , så viktigheten av å ha en lokal helgen som Olav den hellige var stor i middelalderen.

–Vårt første stopp er hos Olav den hellige. Han ble født i år 995 som viking, reiste til England og Frankrike hvor han ble leiesoldat, reise tilbake til Norge og ble konge. Olav var ingen god konge og folket gikk imot han under slaget på Stiklestad. Dette viser litt at de fleste kunne bli en helgen, når en slik mann som Olav kan bli det. Noe som er godt nytt for oss alle, ler Wikan.

Informasjonen er noe Wikan har god kontroll på, selv om hun jobber som konsulent, formidler og rekrutteringsarbeider ved Nidaros Domkirke vedsiden av jobben som eiendomsforvalter ved fortidsminneforeningen.

Maria, en helgen

– En av de viktigste helgenene vi har er Jomfru Maria, som har Vår Frues kirke som hus. Maria fødte Guds sønn og ble dermed ansett som hellig. Eva, som spiste eplet underla mennesket arvesynd da hun og Adam ble kastet ut av himmelen. Jesus døde på korset for å tilgi våre synder. Spørsmålet ble da, hvordan Jomfru Maria som også hadde arvesynd kunne føde noe så hellig som Guds sønn? Det var stor uenighet om det i lang tid, men de lærde kom frem til at Jomfru Maria var fratatt arvesynden mens hun enda lå i sin mors liv, forteller Wikan.

Historiene Wikan forteller er innholdsrike og gjenspeiler et hardt liv for helgenene som har dødd som martyrer. Ofte har de blitt forsøkt drept flere ganger uten at det har lyktes. Brent på bål, kappet i småbiter og kastet ned i baljer med flytende bly er noen av drapsmetodene som ikke har funket. En helgen har måtte vært bra motstandsdyktige for å tåle alt Wikan forteller om med et humoristisk glimt i øyet.

Nysgjerrig på historie

– Vi hadde lyst til å ta denne byvandringen rett og slett fordi det var en god mulighet for å lære litt mer om byen og historiene bak. I tillegg hadde vi god tid i dag og var nysgjerrige, så vi slang oss bare med for å høre om en helgen eller to, forteller deltager Gunhild Haugnes sammen med sin mann.

– Dette er veldig morsomt og lærerikt for meg også. Det er veldig gøy å møte så mange blide mennesker i finværet. Vandringer slik som dette er en fin måte å påvirke politikerne litt i det små ved å vise hva byen egentlig har og at det er verdt å bevare. Vi har flere byvandringer man kan bestille privat, men dette er ikke noe nytt vi driver med. Byvandringen har vært en gjenganger på Olavsfestdagene og pågangen har vært stor. Jeg har ikke hatt grupper under 25 deltagere, og den største har vært på ca. 60 stykker. Det er utfordrende, men med høyttaleren på fullt går det bra, avslutter Wikan med et smil.

Olavsdagenes siste byvandring er over, men Wikan lover flere vandringer og helgen-møter utover høsten.

– Helgen, middelalderens idoler

Mest lest

To Top