Sissel Schmedling Jacobsen deler ut gratis mat

MATUTDELER: Sissel Schmedling Jacobsen. Her fotografert foran bildegalleri på Mormors Stue.

Sissel Schmedling Jacobsen har en avtale med en dagligvarebutikk og har i over ett år gitt bort mat som er utgått på dato, til Trondheims innbyggere.

Det samler seg ofte en stor folkemengde den dagen Jacobsen har mat-utdeling. Alle typer mennesker kommer og stiller seg i kø, flesteparten er derimot studenter. Flere kommer i prat med hverandre. Køen dannes gjerne en halvtime før angitt klokkeslett på Facebook-gruppen Sissel bruker for å meddele at hun gir bort mat.

Kunstneren Ann Lundstrøm kan fortelle at dette er hennes andre gang på matutdelingen.

– Det er et kjempe fint tiltak, og det er masse folk her nå. Jeg bruker ikke å komme hit så ofte, siden jeg kommer når det ikke er så mange, det er det jeg trives med, men det er veldig greit å få gratis mat, sier hun.

Hun kan fortelle at hun synes det som er så fint med tiltaket er at Sissel Jacobsen ikke bare har avtalen med butikken for sin egen del, men også for andres.

– Vi trenger flere folk som henne, sier Lundstrøm.

Begynte med dumpsterdiving
Sissel Schmedling Jacobsen kan fortelle at hun begynte med dette et år i forveien, på grunn av økonomiske problemer.

– Jeg var nødt til å benytte meg av dumpsterdiving en måneds tid for å overleve, sier hun.

I senere tid flyttet hun, og fant ut at hun ikke orket å kravle rundt i containere midt på natten etter mat, i tillegg til at de fleste containere rundt sentrum ble låst.

– Jeg tenkte at hvorfor kunne jeg ikke bare høre med dagligvarebutikken? Jeg hadde hørt om flere som hadde mat-avtaler med dem, som frivillige bedrifter og sykehjem, sier Jacobsen.

Etter å ha fått ja hos sin tidligere nærbutikk, kunne avtalen settes.

– Daglig leder var litt skeptisk til å begynne med, men det gikk fint da jeg sa at jeg skulle ta på meg alt av ansvar, sier hun.

Hun kan fortelle at sjefen sa at hun helst ikke skulle komme ut med hvilken butikk hun hadde en avtale med og gir oss derfor ingen kommentar på hvilken butikk dette er.

– Daglig leder ønsker ikke å ha masse folk inn døra, og han vil ikke ha problem i tilfelle folk skulle bli dårlig, sier Jacobsen.

Fem timer i gjennomsnitt på mat
Sissel Scmedling Jacobsen bruker i gjennomsnitt 5 timer de dagene hun har mat-utdeling. Hun kan fortelle at hun legger inn nok tid til å ta to turer med sykkelen.

– Varene må blant annet scannes og fraktes, og sjekkes om det kan spises, og det kan ta mye tid. Så når varene ligger fremme, er det ikke så lenge siden de nettopp har havnet der, det er jo ikke bra at mat ligger for lenge fremme, sier hun.

Mye frustrasjon og glede
Jacobsen sier i fra i god tid på Facebook-gruppen Dumpster Diving Trondheim for disse utdelingene, og har i den anledning skrevet en liste over ofte stilte spørsmål som hun får.

– Jeg fikk alltid de samme spørsmålene uke etter uke før jeg laget denne listen. Det var, og er litt nå også, noen som sier de kan ta med seg alt, om jeg kan legge av noe, også videre, sier hun.

Det har også hendt at det er noen som har tatt seg til rette i hagen hennes, og som har røsket opp plantene hennes. Noen har rikket til i håndtaket hennes når det var en halvtime etter at maten hadde blitt tatt, og lurte på hvor maten var siden på Facebook sto det at det varte til det og det tidspunktet.

– Det skjer noe med mentaliteten til folk når det kommer til noe som er gratis. Man kan fort se på det som en institusjon, men dette er jo faktisk hjemmet mitt, sier Jacobsen.

Hun forteller at selv om det er en del negative ting som har hendt, så sitter hun også igjen med positive opplevelser. Det hun setter pris på er at de sier hei, takk og sees og at de blir glade for det de får.

Gir bort mat utgått på dato

Mest lest

To Top