Uncategorized

”Likes” triumfer mammas ord

 

I 2009 svarte 7 av 10 tiendeklassinger at de satt foran data eller TV mer en 5 timer daglig. 5 år senere har tilgangen på sosiale medier gjennom mobiltelefon doblet seg. Da kan man spørre seg hvor mange timer som går til skjermen for den gjennomsnittlige tiendeklassingen i dag.

Kanskje det ikke var så ille at ungen din satt en time for mye og spilte spill på dataen? For hvis du lurer på hva dattera di driver med på badet foran speilet, burde du få deg en instagram-profil sier mor til tenåring.

”likes” her og ”likes” der

For de aller fleste ungdommer har ordet ”like” blitt en del av det hverdagslige-språket.

Oslojenta(17) fra mener at hun gjennom en Facebook eller Instagram-profil kan se hvem som er populær og hvem som ikke er det.

-Når jeg ser jenter med 20-40 likes på et profilbilde, tenker jeg nok automatisk at de ikke er de kuleste i gjengen, sier hun.

17 åringen forteller at instagram har blitt en viktig del av hverdagen, og kan ikke huske å ha fått under 90 likes på et bilde.

-Har det gått lang tid og jeg ikke har nok ”likes” på bildet mitt, sletter jeg det, sier jenta.

 

Å slette profilen er ikke et alternativ

Å slette profilen sin på Instagram er helt utenkelig for 17 åringen. Fra å være en av de første i venninnegjengen som benyttet seg av det sosiale mediet, til nå å ha opparbeidet seg over 1200 følgere er for bra til å gi slipp på. Selv etter å ha funnet bikinibilder av seg selv på en pornoside.

-Det var selvfølgelig ikke noe gøy i det hele tatt.. Og jeg fortalte det faktisk til mamma, som ble fly forbanna og sendte rundt e-post for å få bildene fjernet.

Bildene ble etter hvert borte, bortsett fra et. Et bilde hvor hun som 14 åring poserer i undertøy.

-Jeg viste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg, forteller moren til den 17 åringen. Tanken på hva bildene har blitt brukt til får meg til å gulpe i munnen.

60 prosent sliter med dårlig selvbilde

Hun forteller datteren din at hun er nydelig hver eneste dag, men sier hun lever oppdatert nok i 2014 til å forstå at 150 ”likes” er viktigere en mors ord sier hun.

Selvtilliten unge jenter oppnår av èn eller 150 likes har for mange blitt viktigere en hva offentliggjøringen av bilder kan ha som følger. Men det er den omvendte varianten som er farlig. Ikke alle opplever å få 100 likes på bilder de legger ut av seg selv. Mange opplever også daglig at det ikke er noen, eller rett og slett for ”få” som gir respons på innlegget sitt. Undersøkelser fra KoRus viser at 60 prosent av tenåringsjenter sliter med dårlig selvbilde.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mest lest

To Top