Gatekunst på tribuneveggen
Kultur

Mannen i gata får prege tribuneveggen på Møhlenpris

Tribuneveggen på Møhlenpris: Noe av gatekunsten som ble malt av to forskjellige gatekunstnere omringet av titalls håndtrykk. FOTO: 287849

Bergen: Mandag 5. Juni åpnet Vestlandske teatersenter teaterfestivalen Mini Midi Maxi. I samarbeid med gatekunstnerne i Bergen har de dekorert tribuneveggen på Møhlenpris og mannen i gata har fått lov å ta del i det hele.

– Jeg syns det er så kult at de lar de som vil få være med å sette preg på tribuneveggen, det blir jo litt historisk syns jeg da, sier Linda Berge (28)

Sammen med en rekke gatekunst laget av flere av Bergens gatekunstnere har mannen i gata fått ramme inn kunstverkene med eget håndavtrykk og signatur. I følge Vestlandske teatersenter skal det bli byens største utendørs kunstverk. Tribuneveggen tilhører et idrettsanlegg som har blitt tatt i bruk helt siden 1899 og var Bergens aller første idrettsplass.

– Urbanisering er noe jeg er for, selv om denne tribuneveggen har stått her siden slutten av 1800-tallet og kanskje kan bli sett på som historisk så syns jeg det er innafor å pryde den med dagens kunst, sier Julie Langeland (19)

Kommunen malte vekk kunstverk
Tribuneveggen har gjennom flere år blitt brukt til å lage gatekunst. Gatekunstneren Argus står blant annet bak et eksisterende kunstverk på veggen, som har tittelen ”Two of a kind”. Det er få ganger gatekunstneren velger å lage det samme motivet to ganger, men etter Bergen kommune malte over det, valgte han å lage det på nytt på samme sted etter etterspørsel fra beboerne i området.

Argus "Two of a kind"

“Two of a kind”: Gatekunsten til Argus omringet av håndtrykk. FOTO: 287849

Det er tydelig at veggen har blitt malt etter at Argus lagde motivet sitt for andre gang, denne gangen ser det ut til at kommunen har tatt hensyn og malt rundt i stedet for over.

– Det viser jo bare at motivene og kunsten som blir laget på veggen settes pris på av folket, da er det jo bare dumt når det blir malt over. Jeg skjønner det når det er tagging, som blir sett på som hærverk, men om dette kommer til å bli malt over av kommunen blir det utrolig trist, mener Langeland.

Ledende i gatekunst
Bergen har i en årrekke bestått av en hel del grafitti, motiver og lignende og blir sett på som ledende innen gatekunsten. Det er ulovlig å tagge og male på offentlige vegger, men i Bergen er det flere vegger som er utvalgt som lovlige, blant annet veggen på sentralbadet som åpnet i 2005. Bergen kommune har til og med en egen grafittiplan, der de deler ut støtte til forskjellige prosjekt. Gatekunsten blir brukt som en form for ytringsfrihet, i stedet for ord blir det laget i bilder. Flere av dem virker å være politiske.

DAKE: Gatekunst på tribuneveggen

DAKE: Deler av gatekunsten som pryder tribuneveggen. FOTO: 287849

Selv om de fleste virker positive til gatekunsten Bergen har å by på, har det vært tilfeller der folk har tatt saken i egne hender og malt vekk kunstverk de selv har sett på som upassende. Som blant annet et motiv laget av gatekunstneren ”RC”. ”RC” hadde fått tillatelse til å pryde Bergen Arkitekthøyskole med kunsten sin. Motivet som var inspirert av en film, viste en dame laget som en utstillingsdukke med et automatvåpen i hendene. Det fikk stå på veggen helt til skolen fikk en klage fra en av naboene i området. Før de hadde fått funnet ut hva de skulle gjøre med bildet hadde allerede klageren malt over motivet med hvitmaling, fordi han mente at den nakne damen virket sjenerende. Henrik Dale (21) kan skjønne at noen velger å reagere på gatekunsten.

– At folk kan oppfatte noe av gatekunsten som upassende kan jeg forstå, folk er jo forskjellige og har forskjellige syn på ting. Her på tribuneveggen håper jeg det får stå, hvert fall en god stund. Men så er jeg jo nå en del av kunsten med eget håndtrykk, så jeg håper jo ingen tenker at det er grusomt og maler det bort, ler han.

Mannen i gata får prege tribuneveggen på Møhlenpris

Mest lest

To Top