Uncategorized

Økt klespress blant unge

En av Norges største bloggere, Andrea Badendyck, med sin Celiné veske. FOTO: PRIVAT (Andrea Badendyck)

Unge nordmenn bruker i dag flere tusener av kroner på å kjøpe seg den ”rette” vinterjakken og de ”rette” buksene. Men hva er egentlig rett?

– Trist

De siste årene har det blitt økende populært blant unge å ha statusplagg i skapet. Hvert år vokser det frem en trend alle ”må” ta del i; UGGs vintersko, Parajumper utejakke og joggedressen fra Juicy Couture er blant de man har sett de siste årene. Nå for tiden er det Acne-skjerfet som er i vinden. Og prisen? Den ligger på alt fra 800 kr. og helt opptil 1200 kr. Hannah Welle (17) er videregående elev i Drammen, og hadde følgende å si om saken: – Det er så trist at man ikke bare kan kle seg i det man vil lenger. Nå må man se til andre for å vite om man selv ser bra nok ut.

Misoppfatning

Butikksjef ved Frost i Drammen, Andy Llorca (23), mener at motepresset kun er en økende aktualitet for mote som blir feiltolket.   – Jeg tror grunnen til at unge mennesker kjøper flere merkeplagg i dag, er at de nå er mer bevisste på hvilke trender som er, og hva som vil komme. Interessen for klær er helt enkelt høyere enn hva den har vært tidligere.

Frost er en moderne herrebutikk, og fører blant annet eksklusive merker som Moods of Norway, Tiger og Ralph Lauren.

Bloggerne skaper hysteri

Det raser konstante debatter rundt blogg og bloggere, og merkepresset har i det siste vært et stort tema. Mange mener nemlig at den norske bloggeliten (som alle har titusentalls lesere hver dag) ses opp til av mange tenåringer, og at de dermed oppfordrer til luksuslivsstilen ved å poste konstante bilder av sine innkjøp.  En kommentar på et av de mange diskusjonsforumene lyder som følger: – Man føler jo liksom at man ”må” ha ting, da, når forbildet ditt har det. Og hvert fall når alle andre rundt deg også begynner å kjøpe det. Man vil jo ikke havne på utsiden.

I dag tjener de mest populære bloggerne opp mot 100.000 kr. i måneden. Hos mange av dem går mye av disse pengene på dyre plagg og vesker. Nylig la toppblogger Andrea Badendyck ut et innlegg om sitt nyeste kupp; en Celiné-veske. Den ble nummer to i samlingen. Disse veskene koster, på det billigste, 10.000 norske kroner. ”Å eie en designerveske gir en spesiell følelse som en veske fra Cubus ikke kan skape. Det handler om kvalitet fremfor kvantitet”, har Badendyck tidligere uttalt om saken.

Mest lest

To Top