Hanna og Elise lager podcast om sex, kropp og selvtillit
Kultur

Får sex-praten ut på lufta

Ærlige: Denne uken har podcasten "Reseptfritt" premiere. Fra og med torsdag vil Hanna og Elise sine intime hemmeligheter bli allemannseie. Vi ble med på innspilling hos Moderne Media.

Gamle Oslo: Hanna (19) og Elise (20) er lei av lite kunnskap og dårlig seksualundervisning i skolen. Derfor tar de saken i egne hender.

Se for deg dette; Du er ungdomsskole elev. I naturfag har dere vært gjennom både  fotosyntese og det periodiske systemet. Endelig har dere kommet til det kapittelet i boken ”hele” klassen har ventet på. Som ”alle” allerede har smug-lest. Pubertet, sex og samliv.
Men istedenfor å tilegne deg viktig kunnskap, blir du sittende igjen som et stort spørsmålstegn. Det du trodde skulle bli årets mest interessante skoletime, viser seg å være en klein seanse ledet av en pinlig berørt middelaldrende lærer. Virker det kjent?

 

Dårlig seksualundervisning

Ifølge en undersøkelse gjort av organisasjonen PRESS for Redd Barna kommer det frem at ungdom ikke synes seksualundervisningen på norske skoler holder mål. Rapporten viser at dagens ungdom ønsker at seksualundervisningen skal tilpasses virkeligheten og fungere som en motkraft til sexpresset de møter daglig.

Dette er Hanna Gadani Ghaderi (19) og Elise Gull Askim (20) enig i. Derfor bestemte de seg for å gjøre noe med det.

 

Reseptfritt

I Moderne media sitt studio i Brugata sitter de unge damene på et lydtett rom med hodetelefoner. Hva som blir sagt bak de tykke dørene er det kun daglig leder i firma Jim Fossheim, podcastansvarlig Kine Bruland og kreativ leder Marte Vedde Blindheim som hører. Men om ikke lenge skal Elise og Hanna sine intime historier og kleine erfaringer bli allemannseie.

Jentene er nemlig i full gang med innspillingen av podcasten Reseptfritt. Målet er, ifølge Elise, å skape en mer ”casual” seksualundervisningstime. Der alt skal kunne snakkes om.

 

Startet på jenterommet

Solen steker, og vi har flyttet oss ut fra lokalene i Brugata, til en liten park ved Torggata. Elise og Hanna sitter avslappet på gresset med bena i kors og tenker tilbake på da det hele startet.

Det var på rommet til Elise i Kringsjå studentby at ideen til en podcast om seksualundervisning kom. Hun fikk ideen og kontaktet Jim Fossheim for å diskutere et mulig samarbeid. Økonomiansvarlig i Moderne media kom på banen, og så ble Hanna kontaktet. Hanna sa med en gang ja til å bli med, og så begynte ballen og rulle.

Jentene har i dag inngått et samarbeid med helseutvalget, fått sponsor og intervjuer med aktuelle gjester. Målet deres er å kunne reise rundt på skoler og holde foredrag om temaet, og å få muligheten til å spille inn podcasten live med publikum tilstede.

 

Viktig tema

Hver uke får Moderne media cirka to henvendelser fra folk som har en ide og et ønske om å starte egen podcast. Kreativ leder i Moderne media, Marte Vedde Blindheim, forteller at for å få gjennomslag hos dem må man ha en god og nyskapende idè, samt gjennomføringsevne og en brennende lyst til å få det til.

Blindheim mener ideen til reseptfritt-jentene er viktig, fordi de tar opp temaer det er utradisjonelt at jenter prater høyt om. Hun mener den lukkede venninnepraten fortjener å se dagens lys, og komme ut av pikerommet.

– I tillegg treffer jentene en målgruppe som til nå er et hull i podcastmarkedet. De fleste podcastene henvender seg til en målgruppe på 25-30 år, mens Elise og Hanna når ut til de yngre lytterne, påstår hun.

Jentene selv mener det er viktig at folk får kunnskap om temaet, fordi det skaper trygghet og kan være med på å forhindre blant annet voldtekt og misbruk.

– Vi ønsker at den skal bære preg av personlighet og humor, men at vi også kan gå i dybden på mer seriøse temaer, sier Hanna.

Hun forteller at hver episode har et humoristisk innslag og et litt mer seriøst.

 

Mer følelser rundt sex

Ifølge en rapport fra NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) om ungdommers holdninger til og erfaringer med seksuelle overgrep, kommer det frem at flere peker på dårlig eller feilfokusert seksualundervisning i skolen som en mulig årsak til overgrep. Totalt deltok 710 ungdommer.

Resultatene i rapporten viser blant annet at en tredjedel av de norske jentene som deltok på undersøkelsen har blitt befølt mot sin vilje, og at 10 prosent hadde vært utsatt for uønsket samleie. Både likestillingsombudet og statsråden har hevdet at det til nå har vært for mye fokus på prevensjon og for lite på følelser og grensesetting i skolens seksualundervisning.

 

Forebyggende

Likestillingsombud Beate Gangås sier til Aftenposten at seksualundervisningen i skolen er gammeldags og umiddelbart må tilpasses dagens virkelighet. Elise Gull Askim er enig i Gangås sin påstand, og tror at mer kunnskap og en bedre form for undervisning kanskje kunne vært med på å forbygge voldtekt.

Elise avslutter med å si at hun håper mange vil lytte til ”Reseptfritt” og at hun og Hanna kan bidra til å hjelpe unge og uvitende. Så når du går ut av klasserommet med tusen ubesvarte spørsmål, kan kanskje hjelpen finnes så nært som på telefonen i sekken din.

Får sex-praten ut på lufta

Mest lest

To Top