Ladehammerfestivalen
Kultur

Frivillighet på Våttahaugen – Klart for Ladehammerfestivalen

Klare til festival. fv. Ørjan Danielsen, Truls Johansen, Petter Dahle. Frivillighet-organisasjonen FIRE i bakgrunnen (Foto: 336938)

Trondheim: For åttende år på rad arrangeres Ladehammerfestivalen på Østbyens tak, også i år er frivillighet et nøkkelord. Overskuddet av festivalen går rett til veldedighet.

Den 9. og 10. juni arrangeres Ladehammerfestivalen på Våttahaugen. Festivalen er basert på frivillighet og hvert år samarbeider komiteen fra festivalen sammen med en organisasjon. I år er det FIRE som skal hjelpe til med vakthold og rigging på festivalen, mot at de får overskuddet fra festivalen rett på organisasjonen sin konto. FIRE er et fritidstilbud til alle som trenger og ønsker et trygt miljø.

Les mer om organisasjonen FIRE her. (Ved å trykke på lenken forlater du redaksjonelt innhold)

Startet som et bursdagsselskap

Det var i 2009 bursdagen til dagens leder Simon Lie ble en så stor suksess at flere venner ville bli med året etter. Etter hvert kom det til flere band, så har det bare ballet på seg. I år ventes mellom 1000 og 2000 tilskuere og 20 band på to scener. Hovedscenen har fått navnet Trønderdome og en mindre scene som har fått det passende navnet Royal Albert Høl.

– Royal Albert Høl tar 40-50 tilskuere, så der er det trangt, sier praktisk ansvarlig Petter Dahle som også slår et slag for frivillighet og jobber gratis.

Fikk ikke styre volumet selv

Med den største scenen Trønderdome vendt mot sentrum på toppen av Våttahaugen, høres trolig festivalen over hele Trondheim. Selv om naboene vil eller ei, så får de en konsertopplevelse den andre helga i juni.

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger fra naboene. De er stort sett glade for at det skjer noe i boligfeltet, sier kommunikasjonsansvarlig Ørjan Danielsen som understreker at de har vært tidlig ut med nabovarsler.

Tilvenningssak

En av de nærmeste naboene til frivillighet-festivalen er pensjonisten Trude Våleng, hun har enten hun har villet det eller ikke, fått musikk av forskjellige sjangere på verandaen sin i alle årene festivalen har foregått. Men hun er glad for alle menneskene som viser frivillighet i forbindelse med festivalen.

– De første årene likte jeg og min mann det dårlig. Ladehammeren er vanligvis et rolig strøk hvor vi får velge artistene på radio selv. Da blir det voldsomt når man plutselig får de råeste rocke-tonene servert under middagshvilen. Man får heller ikke styre volumet selv, sier kvinnen som bor et steinkast fra festivalområdet.

– Men de siste årene, når festivalen har falt på faste datoer og nabovarslingen har blitt bedre, så har man på sett og vis blitt vant til det. Selv om det er litt bråk etter at festivalen er over på lørdagskveld, så har jeg begynt å like at det skjer noe i nabolaget, spesielt når det er basert på frivillighet. Jeg har begynt å fått sansen for punkemusikk, sier den 89 år gamle kvinnen forteller at hvis hun ikke hadde vært så dårlig til beins, hadde hun tatt med rullatoren på toppen av Våttåhaugen og sett en konsert eller to.

Lokale og regionale band

Ingen av bandene som spiller får ikke betalt og bidrar derfor i frivillighet. Festivalen som tidligere har vært noe for enn hver smak, fokuserer i år mot punken.

–Det er mye bra punkt fra Trøndelag. Før hver festival kan band melde seg på det vi kaller Ladehammerslaget. Det er en konkurranse hvor vi har to semifinaler med fire-fem band som konkurrerer om fire finaleplasser. I finalen avgjøres det hvilke to band som får spille på festivalen, sier Danielsen som ikke er en del av juryen som bestemmer hvem som skal videre til Ladehammerfestivalen.

Årets vinnere av Ladehammerslaget ble Trondheimsbandene Through The Canopy og Summit. Som blant andre skal spille med de knallharde punkrockerne i Strandhugg som har vært på turne i Storbritannia, og Sturle Dagsland som beskrives som det mest spennende innen eksperimentell musikk i Norge akkurat nå.

Støtte

– De siste årene har vi fått støtte både fra kommune og stat. Det er en støtte vi er avhengige av, siden festivalen er basert på frivillighet, må vi ha penger til leie av lyd og scene, sier Danielsen som også understreker at noe av det viktigste for festivalen er at den er inkluderende. Derfor er det gratis inngang på festivalen på Våttahaugen 9. og 10. juni.

Se Ladehammerfestivalen sitt program her. (Ved å trykke på lenken forlater du redaksjonelt innhold)

Frivillighet på Våttahaugen – Klart for Ladehammerfestivalen

Mest lest

To Top