Nyheter

Foreslått flerbrukshall på Dælenenga har gitt hodepine i 20 år

Historisk klubbhus kan bli borte etter 111 år (Foto: Samuel Ninson)

Oslo: Et gammelt, slitent klubbhus er hovedgrunnen til at det ikke finnes en flerbrukshall på Dælenenga. Nå er det på tide å få flerbrukshallen på plass mener Torgny Hasås som er sekretær i Grüner IL.

Idrettsanlegget: Slik ser Dælenenga idrettspark ut i dag

I hjertet av bydel Grünerløkka ligger Dælenenga kunstgress som er de grønne lungene i dette området. Det hvite klubbhuset ligger noen få centimeter fra fotballbanen på vestsiden av idrettsanlegget. Der ligger også ishallen til Grüner IL på den nordlige delen av idrettsanlegget. Det er uvisst om når prosessen med å bygge flerbrukshallen settes i gang. Klubbhuset til Grüner IL må nok rives slik at klubben kan få hallen på plass. Et annet alternativ er å bygge flerbrukshallen på toppen av ishallen.

Behov for flerbrukshall på Grünerløkka
I bydel Grünerløkka er det bosatt i underkant av 44 000 innbyggere viser folketellingen fra 2009.

–  For de som skulle spilt håndball, innebandy, drevet med cheerleading, boksing, kampsport, eller turn, er det klart at en flerbrukshall ville vært bra for oppvekstmiljøet. Det bor omtrent 30 000 i den nederste delen av Grünerløkka uten flerbrukshall. Folkemengden på Grünerløkka er på lik størrelse som en liten norsk by, sa Per Østvold (SV) fra Byantikvaren til NRK i 2015.

Torgny Hasås sier også at det er et stort behov for en flerbrukshall.

–  Det ligger tre skoler i nærheten av Dælenenga; Sofienberg, Foss og Grünerløkka. Disse tre skolene har små gymsaler. De trenger en ordentlig idrettshall i denne delen av byen, sier Hasås.

Han tilføyer at flerbrukshallen er et allsidig idrettstilbud for barn og unge mennesker i denne bydelen. Vulkanhallen ligger ti minutters gåavstand fra Dælenenga, men Hasås sier at det er en relativt liten hall.

–  Jeg regner med at hallen skal føre med seg et skikkelig løft for idretten i dette området. Da er det en haug av idretter å velge mellom. Man kan spille ishockey, fotball, innebandy, håndball eller basketball. I tillegg kan man fortsette med bryting og boksing som går for tiden i klubbhuset, sier Hasås.

Vil at huset skal rives: Torgny Hasås, Sekretær i Grüner IL, vil finne en løsning på saken (Foto: Samuel Ninson)

Tidkrevende prosess
Hasås sier at medlemmer i klubben har jobbet beinhardt de siste syv årene for at det skal bygges en flerbrukshall på Dælenenga. Prosessen har vært tidkrevende.

–  Vi har skrevet brev til politikere og stilt opp på en rekke møter de siste syv årene. Vi forsøkte å komme i gang med prosjektet, men det røk dessverre ut fordi kommunen bestemte seg for å bruke én milliard på hoppbakken i Holmenkollen i 2015.

Strid og vanskeligheter
Hasås påpeker at det er en pågående strid mellom de to kommunale etatene; Kultur- og idrettsanlegg og Byantikvaren.

–  Etter min mening er dette helt på trynet. På den ene siden vil ikke Byantikvaren godta de foreslåtte planene til flerbrukshallen. På den andre siden vil Kultur- og idrettsanlegg godta det, sier han

Riksantikvaren har fremmet et forslag for Grüner IL. De vil bygge den nye flerbrukshallen på toppen av den eksisterende ishallen, men Hasås mener at dette blir nok vanskelig. Direktoratet kan til og med bidra med 5 millioner kroner i forprosjektmidler.

–  Forslaget blir utrolig vanskelig å gjennomføre byggteknisk. Vi får jo på plass en flerbrukshall uten å rive klubbhuset, men ishallen har ikke arealene til å støtte flerbrukshallen, sier Hasås.

Har vurdert andre muligheter
Klubbhuset har stått på Dælenenga siden 1926. Nå er det stor fare for at det kan rives. Dersom klubbhuset rives og flerbrukshallen er bygd på toppen av ishallen, mister klubben lokalene til både boksing og bryting.

–  Vi har vurdert andre muligheter når det gjelder flerbrukshallen. Det var en gang vi vurderte å bygge en underjordisk hall. Vi la fort merke til at vi ikke har ressurser nok til det, sier Hasås.

Hvordan finansieres hallen?
–  Selve hallen skal koste omtrent 7-8 millioner kroner, sier Hasås.

Derimot skal det kun avsettes 4,4 millioner kroner til forprosjektering av Dælenenga. Dermed strekker ikke pengene til.

–  Vi får pengene fra bykassa. Spillemidler fra Norsk tipping som går til investering av hallen, sier han.

Den ferdige hallen
Den ferdige hallen skal være på omtrent 6000 kvadratmeter med fire etasjer.

–  Vi er ikke helt sikre på hvor høyt hallen skal bli, men høyden skal gjøre at hallen blir en ganske dominerende struktur.

I 1. etasje vil det være lokaler for bokser og brytere. Garderober skal bygges i 2. etasje. I 3. etasje skal det finnes en administrativ sektor. Aller sist bygges idrettshallen på toppen.

Foreslått flerbrukshall på Dælenenga har gitt hodepine i 20 år

Mest lest

To Top