Vann til øl
Kultur

Gjøre vann til øl

Oslo: Schouskjelleren har vært og er en stor del av ølkulturen på Grünerløkka og ønsker å fortsette og skape nye inntrykk hos besøkende.


Regnet faller, det er overskyet og gradestokken viser ikke mer enn elleve grader. Kontrastene er store når der er fire dager siden dette området var fylt med sol og masse mennesker. Ved første øyekast kan det se ut som man har kommet til en liten engelsk landsby i utkanten av Liverpool. Bygget hvor bryggingen pågår er preget av teglstein som mange andre bygg rundt på området, Schouskjelleren Mikrobryggeri står det på skiltet. Røyk kommer ut av både vinduer og dør, det er først når man kommer nærmere bygget at aromaen av humle og malt kommer frem.
I døråpningen står det en smilende mann som virker glad for å få besøk. Morten Hallingstad Larsen sier han og strekker frem hånden. Morten jobber som ølbrygger og har gjort det en god stund. Schouskjelleren Mikrobryggeriet har drevet med ølbrygging i sju år, og Morten har vært med på alle sju. Han ønsker meg velkommen inn og viser meg rundt i lokalet. Det er fem store ståltanker som fyller hele lokalet, mellom tankene er det store vannslanger som har en sterk rødfarge. For å komme oss lengre inn i lokalet må vi hoppe over en del av disse vannslangene. Helt i enden av lokalet står det en tank som er mye større enn de andre.

– Det er her magien skjer, sier Morten samtidig som han smiler.

Mikrobryggeriets verden
En ståltank blir fylt opp med vann gjennom de store vannslangene som henger rundt omkring i lokalet. Vannet skal blandes sammen med malten. Før prosessen settes i gang skal malten gjennom en maskin hvor de knuses.

– Det hele starter med malten. Vi knuser de selv, siden det er mye billigere å kjøpe hele malt enn knuste, sier han.
Han strekker hånden sin mot en lysende grønn knapp og med et trykk er prosessen i gang.

Vann til øl

Brygger: Morten er aktiv sjel innenfor ølbransjen. Foto: 335845

– Malten blandes med vann og dette skal blandes sammen for å skape sukkerstoffer til vannet. Det er stivelsen i malten som forårsaker dette, sier han.

Videre skal denne blandingen som blir kalt vørter videre gjennom et filtreringssystem, og over til en tank hvor det skal kokes og tilsettes humle.

– Selve prosessen er ikke veldig vanskelig, men det er mye venting og renhold som er viktig, sier han.

Etter kokingen av vørteren skal man kjøle ned dette så fort man kan.

– Man kjøler den ned fortest mulig for at man skal ta livet av alt av bakterier. De lever godt mellom 27 og 60 grader, dermed må man kjøle ned til 20 grader eller mindre, sier han.
Gjennom de røde vannslangene sendes også øl inn til en tank hvor det skal bli lagret i fire uker før de kan fylle de over på flasker. – Det spørs selvfølgelig hvilken øl man brygger, men fire uker er en fin tommelfingerregel, legger han til.

Ulike stiler
Det finnes utrolig mange forskjellige typer øl og hva mennesker foretrekker er det ingen fasit på, men at ølsalget har økt er det ingen tvil om. Morten har vært i denne bransjen lenge, og mener selv at han forstå hvorfor salget har økt.

– Det er så mye å velge i. Alt fra fruktige typer øl til mørke typer med sjokoladesmak. Det er smaker for enhver, sier han.

Samtidig som han rører rundt nede i meskingstanken.

Vann til øl

Forskjellige typer: Schouskjelleren brygger mye forskjellig. Foto: 335845

– For at man skal få presset ut alle smakene er det viktig å bevege litt på blandingen, legger han til.

Maltrester ligger rundt på gulvet og lukten av malt og humle er ikke til å unngå.

– I dag blir det brygget en New England IPA. Det er en lys type øl, men som ofte er litt skyete, kan minne om en hveteøl på utseende, sier han, samtidig som han fortsetter å røre nede i tanken.

En av de første
For sju år siden startet Schouskjelleren Mikrobryggeri opp med brygging. Sammen med Oslo Mikrobryggeri var det disse to som produserte det meste av hjemmebrygget øl rundt om i Oslo.

– Når vi startet opp med brygging var det bare to store mikrobryggerier i Oslo. Det at vi har vært med fra starten av tror jeg er en fordel. Vi vet hva som skal til, og hva vi kanskje bør unngå, sier han.

Han smiler med hele ansiktet og sier at det selvfølgelig er noen ganger at ølet ikke smaker som det skal, men som regel går det bra. – Nå nylig var det en øl som ikke smakte helt som den skulle, men istedenfor å tømme den ut, lagret vi den på et eikefat som vi har stående i andre etasje. Fatet har det vært cognac på tidligere, så vi håper det gir litt smak, sier han med et håpefullt blikk.
At øl har blitt så populært er ingen hemmelighet, og i fjor ble det omsatt en kvart milliard øl, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Vann til øl

Cognacfat: Fatet fikk de i gave fra et cognacbryggeri i Frankrike. Foto: 335845

– Dette viser bare til at ølbransjen gjør et eller annet riktig når det er så stor økning av salget, sier han.

Hjemmebrygging mer populært
De siste årene har det dukket opp flere lokale ølbutikker, som selger alt annet enn en vanlig pilsner. Her kan man kjøpe alt fra kirsebærøl til hjemmebryggingsutstyr.

– Det kommer ofte folk innom kjelleren kun for å spørre om tips til hvordan de kan lage best mulig øl, sier han.

Det Larsen erfarer er at mange tror det er mye vanskeligere enn det er. Han mener at det er kun tålmodigheten som kan gjøre en øl dårlig, eventuelt at man er veldig uheldig med bakterier.

– Hvis man skal se på hva som er vanskeligst er det faktisk å vente. Den tiden det tar før alle prosessene er ferdige, sier han, mens han går rundt i lokalet for å passe på at alt går som det skal.

Det er fortsatt en stor del av befolkningen som ikke har fått sansen for øl, hva er ditt beste tips for de som ikke er like glad i øl som andre?

– En lys og frisk øl er gjerne det som skal til for, kanskje en sommerlig ipa eller hveteøl. Hvis de fortsatt ikke skjønner seg på populærkulturen kan du forsøke å gi de en ren fruktøl med bringebær eller jordbær, sier han.

Gjøre vann til øl

Mest lest

To Top