Uncategorized

Flere studenter velger USA

Utenlandsstudier er mer populært enn noensinne, og USA er den mest attraktive destinasjonen. Vi tror at flere ønsker å kombinere eventyr med skole, forteller leder for ANSA USA, Anders Kose Nervold.

 

Det finnes universiteter over hele verden som samarbeider med norske skoler, allikevel velger flere USA og amerikanske skoler. Amerikanske skoler har høy status, samtidig som landet har noe for enhver smak.

– Vi ser en klar økning og pågang fra norske studenter. Dette landet har utrolig mye å tilby, sier ANSA-leder, Nervold.

Nervold forteller videre at det ikke er mange år siden vi hadde halvparten så få studenter som det vi har i dag, og at de forventer at økningen vil fortsette.

– Den mest populære skolen i USA er Hawaii Pacific University. Da jeg kom over selv for to år siden var vi 63 nordmenn ved skolen, i dag er vi rett under 200. Skolen ligger midt i Honolulu, og jeg tror Hawaii har blitt så populært fordi det lar deg kombinere studier med surfing, flott natur, og hyggelig lokalbefolkning. Det er et paradis, forteller Nervold.

ANSA-leder Anders Kose Nervold (Foto: ANSA)

ANSA-leder Anders Kose Nervold (Foto: ANSA)

 

Det er i dag over 1500 norske studenter, men flesteparten av studentene er der kun i ett semester før de pakker sekken og reiser hjem igjen.

– Det er gledelig at vi har såpass mange studenter her, og jeg vil anbefale alle å prøve det. Mange av skolene har et opplegg for studenter som kun ønsker å være her et halvt år, men mulighetene er også store for de som ønsker å ta hele graden sin, sier Nervold.

 

Har funnet seg selv

 Student, Hallvard Kolltveit, dro til USA høsten 2012, og hadde tenkt til å være utenlandsstudent i ett år, men etter å ha fått smaken på den amerikanske livsstilen, er hjemreisen ikke ennå booket.

– Jeg har alltid vært en veldig hjemmekjær type. Det beste med ferie for min del, har vært å komme hjem til egen seng og norske aviser. Allikevel ble jeg forelsket i USA, og det er ikke utenkelig at jeg tar en master her, sier Kolltveit.

Kolltveit studerte journalistikk ved NKH(tidligere NKF), før han dro over for å ta en bachleor i kommunikasjon. Han kan fortelle om en hverdag og livsstil som er svært behagelig, på tross at det er mye å gjøre på skolen.

– Livet i USA er fantastisk. Hyggelige priser, tropisk klima, og et godt skolesystem. På mitt studie fungerer det slik at man starter semesteret med A i alle fag, deretter må man levere alle oppgaver og være tilstede i alle timer for å opprettholde karakteren. Det er jo tungt i perioder, men da slipper vi det berømte skippertaket mot slutten av semesteret, forteller Kolltveit.

 

Toppen av verden

Toppen av verden (Foto: Hallvard Kolltveit)

Tenker ikke på kostnadene

 Norske studenter har oppholdstillatelse i landet med et studentvisum. Innehar man dette, er det veldig klare regler for inntekt og du har ikke lov til å jobbe. Støtten fra Lånekassen er derfor helt avgjørende for de fleste.

– Jeg er helt sikker på at det er mange som lar seg skremme av prisene på de amerikanske skolene. Min skole koster 18000 dollar per semester, så det er jo ikke akkurat billig, men jeg vil heller pensjonere meg som 67-åring og se tilbake på dette som et fantastisk eventyr, enn å fullføre skolen hjemme i Norge og spare pengene. Det må være mitt tips til alle som er usikre på hva de ønsker å gjøre, avslutter Kolltveit.

Det har tidligere vært vanskeligere å få full støtte fra Lånekassen ved utenlandsstudier, men organisasjonen ANSA har jobbet hardt for at det nå skal være lettere å studere i utlandet og spesielt USA.

Mest lest

To Top