Vegetarglede på Grünerløkka
Kultur

Vegetarglede på Grünerløkka

Foto: 335815

Grünerløkka: Sist mai-helg var det duket for Vegetarfestival på Grünerløkka. Om du er vegetarianer, veganer eller ingen av delene er hvert fall en ting sikkert, hit må du ta turen neste år!

Etter opphold på lørdag meldte regnet sin ankomst på søndagen, og festivalens siste dag. Til tross for dårlig vær var køen flere meter lang når dørene ble åpnet klokken 11. og festivalarrangør Heidi Røneid tror det var flere besøkende i år enn på fjorårets festival med 6000 deltakere. De 250 første gjestene mottok goodiebags med så mye godt at de var verdt billetten i seg selv, og Heidi er veldig fornøyd med utstillerne de har fått tak i til årets festival.

Måneder med forberedelse
Under grå himmel står Heidi Røneid og Synne Hewitt å pakker ned de siste teltene fra festivalen. Det er disse damene som for 8. år på rad arrangerer Oslo Vegetarfestival. Etter fem måneders jobbing og forberedelser til happeningen forteller de at det er trist å være ferdig, men også veldig deilig å kunne senke skuldrene igjen.
– Jeg har ikke vasket klær på flere uker nå, denne genseren er det siste rene plaget jeg har, forteller Heidi lattermildt.
For Synne derimot er det ikke klesvasken som har vært det største problemet, til tross for at det er en festival med fokus på mat og matlaging forteller hun at hun ikke har laget ordentlig mat på tre uker.
– det var godt å endelig få spist litt ordentlig mat på festivalen, og nå gleder jeg meg til å lage min egen igjen, og komme tilbake til gamle rutiner.

Krysser landegrenser
Når Heidi og Synne ikke forbereder til festival, har de vanlige jobber ved siden av. Heidi jobber som frilansjournalist, og Synne i en retrobutikk.
– Det har til tider vært vanskelig å kombinere jobben med festivaljobben, og det har vært mye kveld- og helgejobbing, forteller Heidi. Vegetarfestivalen arrangeres kun i Oslo, men i fremtiden håper Heidi dette vil endre seg.
– Vi har vært inne på tanken om å utvide til andre storbyer som Bergen og Stavanger, men vi bruker nesten et halvt år på én festival, så foreløpig har vi ikke kapasitet til det. Jeg drømmer om å jobbe med festivalen på fulltid, og håper det kan realiseres etter hvert, sier Heidi.
Arrangørene håper de kan inspirere mange med festivalen. Selv har de funnet mye inspirasjon i England, nærmere bestemt Bristol, som har en stor vegetarfestival.

Jentene fra Masala Magic serverte autentisk indisk mat, på vegansk vis.

Fokus  på mat
Den sterke lukten av mat får deg til å tro du er i et annet land, og av de 80 utstillerne som er tilstede på vegetarfestivalen, er det en selvfølge og en glede at flertallet serverer nydelig vegansk mat. I tillegg til uendelige smaksprøver, selges det store porsjoner med mat til en billig penge, her kan man kose seg med god samvittighet. Det kunne velges mellom mat fra India, Thailand, Sicilia, Italia, Amerika, Mexico og mye mer. Alt fra samosa til iskrem, til donuts og burgere. Det sto absolutt ikke på utvalget, og her var det noe for en hver smak. Noe overraskende derimot, var at den lengste køen fant sted foran Narvesens pølsebod. Veganske pølser vel å merke. Man skulle kanskje trodd at all den urbane og utenlandske maten fristet mer, men pølsene var virkelig en slager.

Noe for en hver smak
Kjæresteparet Hågen Vangsnes og Karoline Vestland brukte søndagen sin på Vegetarfestivalen. Karoline  har vært vegetarianer i mange år, men for henne gjør det ingen ting at kjæresten spiser kjøtt.
– det får være hans valg, sier hun.
Hun syntes imidlertid det er veldig kult at han blir med henne på festivalen. Hågen forteller at han ikke har noen planer om å legge om livsstilen sin, og kjæresten bryter inn og forteller – han er alt for glad i Bacon!
– Helt siden jeg var liten har jeg alltid elsket dyr, og så lenge jeg kan huske syntes jeg det var vanskelig å spise mat når jeg visste at det var et dyr, og det ble bare en naturlig overgang med alderen å bli vegetarianer, forteller Karoline.
For Karoline er det flere fordeler med å være vegetarianer. Hun har blitt mye sunnere, og er mer bevisst på hva hun velger å spise. Hun lager også mye mer nye retter, og prøver mange spennende oppskrifter.
– Før jeg ble vegetarianer ble det mye kylling med ris, kylling med pasta osv. Det var liksom kjøttet som var hoveddelen av måltidet, og da ble tilbehøret ganske kjedelig. Nå er det mye lettere å prøve nye ting, rett og slett fordi jeg må, forteller Karoline.
Hun syntes det er fantastisk hva arrangørene har fått til, og det gleder henne at det er så mange tilstede, enten de er vegetarianere eller bare nysgjerrige.

Lærerikt
Selv om det var lett å drømme seg bort i all den deilige maten, var det også mye annet spennende som skjedde på festivalen. Det var kokkekurs både lørdag og søndag, med kø langt utenfor teltet. Det var også dyktige foredragsholdere som bidro med mye informasjon om alt fra dyrevern til hvordan tilberede tofu. Ikke nok med det, men vegetarfestivalen ga også sine besøkende muligheten til å finne kjærligheten. Det ble arrangert speed-dating på lørdagen, forhåpentligvis var det noen veggiser som fant sin sjelevenn!

Vegetarglede på Grünerløkka

Mest lest

To Top