Kultur

Christiania Cykelverksted

Oslo: For Jan Erik Gustavsen ligger hverdagsgleden i å jobbe med det han elsker og å være i fysisk arbeid så mye han kan.
Livet handler ikke alltid om å spare penger for å dra på ferie til Spania, jeg liker ikke å sole meg, forteller den livsglade Jan Erik Gustavson.


Jan Erik Gustavsen er 71 år gammel og bor i Kongsvinger på en gård sammen med sine hester. Klokken er syv på morgenen og Jan Erik er klar for en ny dag. Han drikker morgenkaffen som står klar på benken mens han smører ferdig brødskivene sine.
– Frokost er det viktigste måltidet om dagen, forteller han med et stort smil.

Tidlig arbeid
Den gamle Glåmdalmannen har levd hele sitt liv med fysisk arbeid. Da han var liten startet han med skøyter, noe han drev med i flere år. Som syttenåring var han best i juniorklassen i Norge.  Om sommeren var det ikke like lett å få trent på skøyter, noe som gjorde at sykling ble sommeraktiviteten, det ble til starten av sykkelkarrieren.

På samme tid drev Gustavsen med rørleggerutdanningen sin, som han gjorde ferdig i 1961. Han la alt energien i syklingen, men måtte tjene penger for familien ved siden av.
– Det kunne ikke bare være galskap vi holdt på med, forteller Gustavson med dype minner i blikket.

På 80-tallet ble han sportslig leder for Glåmdalen sykkelklubb, det var han helt frem til 90-tallet, klubben er fortsatt i god drift og er en av Norges største sykkelklubber. På den tiden var gutta i sykkelklubben blant de beste i Europa, og de jobbet hardt for topplasseringer i internasjonale mesterskap. De syklet til og med i OL, og gutta fra Glåmdalen tok tredjeplass. Dette mener Gustavsen burde være helt godkjent.

OL i Mexico
Gustavsen har også syklet to OL selv, I 1968, en varm dag hvor solen lå på det høyeste, det var 40 grader og luften var tung. Pedalene på sykkelen gikk rundt, men det var som om det alltid lå et ekstra gir på. Et godt stykke opp fjellet i Mexico begynte luften og tynnes ut, og det ble vanskelig å puste i varmen, men Gustavsen sto på og syklet ferdig. Han deltok senere i Ol i 1972 i München.

– Etter hvert ble beina dårligere og kondisjonen var ekstra vanskelig å holde oppe, da var det min tur og legge det bak meg, forteller han, i det kunden kommer inn med druer og betaling for at han fikset setet til sykkelen. Etter han dro fra Glåmdalen sykkelklubb startet han en sykkelutleie ved Aker brygge. Da kom det store båter inn med turister som alltid kom innom for suvenirer og leie sykkel. Den drev han i fjorten år helt til ”By sykkel” kom ut, da konkurransen ble for hard og Gustavson måtte bytte taktikk. Neste steg var og åpne Christiania Cykelverksted.

Lenge har Gustavson vært i arbeid, fra da han vokste opp på en gård med arbeid gjennom hele barndommen, har han vært en hardtarbeidende man. Hjemme har han travhester som han trener opp, gjennom årene har flere av hestene hans vunnet V75. Etter å måtte lage en ny business plan fant Gustavson ut at han ville reparere sykler. Han fikk en god mulighet og startet sin egen sjappe på øvre løkka. Der jobber han for hånd midt på fortauet, som en lokal sykkel helt, fikser syklene som snart skal ut på gaten igjen.

Christiania Cykelverksted

Mest lest

To Top