Følger med
Reportasje

Økt trygghetsfølelse med Jiu Jitsu-trening

Bergen: Hos Bushido kampsportsenter er omtrent en fjerdedel av elevene jenter. Trener og daglig leder Ottar Vassenden håper på en enda større andel jenter i fremtiden.

– Akkurat nå har vi omtrent 400 elever ved senteret hvorav cirka 100 er jenter. Det er absolutt en sport flere jenter burde satse på. Det er en effektiv og morsom treningsform, og i tillegg får man en økt trygghetsfølelse, sier Vassenden. Selv har han trent kampsport i snart 30 år og kunne ikke tenke seg en hverdag uten.

 

Lav skadefrekvens
Det er 18. mai og dagen etter selve nasjonaldagen. For mange en dag man gjerne tar ting litt med ro, men ikke for de 15 fremmøtte elevene som straks er klare for dagens Jiu-Jitsu trening. Midt i lokalet står to jenter. Én i sort belte og én i lilla belte. Det er Anette Nordeide og Andrea Roti Andersen. De har begge drevet med Jiu-Jitsu i flere år. Da de skal bli satt sammen i par blir begge jentene plassert sammen med hver sin gutt og snart er de i gang med øvelser. Det ser brutalt ut og det ser realistisk ut. Kvelertak, slag og spart blir utført mot hverandre og det runger i hele lokalet når de slenger hverandre kontrollert i bakken. De får det til å se enkelt ut, samtidig som det ser skummel og svært brutalt ut for en som ikke kan teknikken. De fokuserte blikkene og de seriøse minene blir omgjort til smil og latter så fort det blir pause. De ler og prater som om kvelertakene de tok på hverandre bare minutter tidligere aldri fant sted. Selv om det lett kan se slik ut, skjer det sjelden ulykker på trening ifølge Vassenden.

– Det blir lagt utrolig stor vekt på teknikk og trygghet, så ulykker skjer omtrent aldri. Jeg har enda ikke opplevd en seriøs ulykke på trening, men litt småskader og blåmerker må man jo regne med. Da er det ofte fordi man utfører øvelsen feil. Skadefrekvensen i kampsport og selvforsvar er langt lavere enn for eksempel i fotball og håndball, sier han.

 

Sosial trening
De to venninne Anette Nordeide (28) og Andrea Roti Andersen (19) ble kjent gjennom Jiu-Jitsu. For disse to jentene er det den spennende og varierte treningen, samt det gode miljøet som gjør nettopp dette til en sport de ønsker å fortsette med.

– Det er alltid noe nytt og det er veldig gøy. I tillegg har vi et utrolig godt miljø her. Alle som begynner blir tatt godt i mot og vi koser oss veldig sammen. Jeg tror det er derfor jeg har holdt ut i så mange år, forteller Andersen.

 

Startet som seksåring
Til tross for sin unge alder har Andersen trent Jiu-Jitsu i hele tretten år. Hun var bare seks år da hun startet for første gang og hun har siden den gang opparbeidet seg sort belte. I tillegg til Jiu-Jitsu trener hun også Krav Maga. Et selvforsvarsystem som legger stor vekt på nærkampteknikker.

– Jeg begynte med kampsport ettersom både faren min og broren min drev med det. Det var bare naturlig at jeg ble med for å prøve det som liten, men jeg elsket det og har fortsatt siden. Jeg føler jeg har fått mange gode venner her, sier hun.

REALISTISK TRENING: På Bushido kampsportsenter trener de ofte realistiske scenarioer.

Ble tatt med på Jiu Jitsu av kompisen
For 28 år gamle Anette Nordeide var den en kompis som fikk henne interessert i kampsport i første omgang.

– Jeg hadde en kamerat som gjerne ville at jeg skulle bli med og prøve Jiu-Jitsu. Jeg var usikker først, men ble til slutt med og forelsket meg helt i det. Dessverre valgte kompisen min å slutte rett etter den første treningen vi hadde sammen, men jeg kan takke han for å ha introdusert meg for denne fantastiske sporten, sier Nordeide.

På bare to år har Nordeide klart å jobbe seg oppover fra hvitt belte til lilla belte. Hun har gått fra å være en nybegynner som var redd for å stupe kråke, til å bli en sterk, selvsikker og tøff dame. Hun føler seg i dag langt mindre redd for eventuelle situasjoner som kan oppstå i forhold til hva hun gjorde for to år siden.

– Vi trener på veldig realistiske mulige scenarioer og på hvordan man skal komme seg ut av det, så jeg føler meg rett og slett ganske trygg om en situasjon skulle oppstå, sier hun.

Mens hun snakker om sporten hun har blitt lidenskapelig opptatt av blir hun engasjert og ordene kommer fortere og fortere. Hun har så mye hun har lyst til å fortelle. Hun ler og snakker om hverandre og innimellom slenger hun en spøkefull kommentar til Andersen som har slengt seg ned på tjukkasmadrasen og drikker litt vann fra flasken sin.

– Innimellom har vi noe som heter stresstest. Da står man i midten av en ring mens det kommer 4-5 mennesker mot deg, så er det din oppgave å komme deg ut av det. Det er forferdelig stressende, men utrolig effektivt, forteller hun.

 

Ikke så macho som man tror
At kampsport er en mannsdominert sportsgren er ingen hemmelighet. Både Nordeide og Andersen sier de liker å trene sammen med gutter, men at de gjerne skulle hatt flere jenter med på treningene.

–Det er gøy å trene sammen med gutter. De er jo sterkere og man blir automatisk mindre forsiktig, noe som gjør at man utvikler seg fortere tror jeg. Jeg skulle likevel veldig gjerne sett flere jenter tørre å satse på Jiu-Jitsu eller annen kampsport. Det er ikke så macho som mange kanskje tror, og det er heller ikke vondt. Man vet så godt hvordan man skal lande, så man skader seg minimalt. Det er en sport absolutt alle jenter hadde hatt en fordel av kunne, sier Andersen.

 

Kampsport er ferskvare
Selv om interessen blant kvinner rundt selvforsvarskurs den siste tiden har økt kraftig, mener Ottar Vassenden at flere jenter bør tørre å satse på Jiu-Jitsu eller krav Maga som en langvarig sport fremfor å strømme til kursene som lover å lære bort selvforsvar på svært kort tid.

–Kampsport er ferskvare. Hvis man starter på et kurs i den tro at man skal lære selvforsvar på kort tid så blir man bare lurt. Man kan ikke lære selvforsvar på en helg. Det er en rask innføring, men det er ikke sånn at da kan man forsvare seg om en eventuell situasjon skulle oppstå. Disse kursene gir en falsk trygghetsfølelse, forteller han.

Han håper det fremover vil bli mer populært blant jenter å satse på kampsport.

–Jeg vil oppfordre jenter i alle aldre til å begynne med Jiu-Jitsu eller Krav Maga. Både for treningens skyld og også egen sikkerhet. Vi er nå omtrent en fjerdedel jenter og jeg håper vi blir enda fler, sier han.

Økt trygghetsfølelse med Jiu Jitsu-trening

Mest lest

To Top