Reportasje

Elise Askim (20) vil bryte fordommer

SPILLER INN NY EPISODE: Elise under innspilling hos Moderne Media i bydel Gamle Oslo.

OSLO: For to år siden startet Elise Askim sin første podcast sammen med Ulrikke Falch. I dag er hun aktuell med den nye podcasten ’Reseptfritt’ sammen med Hanna Ghaderi der de vil prate om seksualitet og bryte fordommer.

Elise åpner ytterdøren til studioet i Brugata. Huden er solbrun. Hun åpner enda en dør som leder inn til en liten heis som skal ta oss opp til studioet i 6 etasje. Studioet ser ut som en liten leilighet. En liten sofa som akkurat rommer to personer og mange bilder av podcastene Moderne Media driver.

Reseptfritt
Gjennom et lite vindu som er halvveis dekket med røde gardiner kan man spotte mikrofoner og mennesker som ler. Elise går inn og setter seg sammen med Ghaderi for å spille inn en episode av den nye podcasten deres som de har valgt å kalle ’Reseptfritt’. Målet med podcasten er å gjøre seksualopplysningen i Norge mindre A4.

-Vi synes at seksualundervisningen og opplysningen rundt sex er veldig dårlig i Norge. Den er veldig heteronormal. Vi vil snakke om alt mulig, bryte litt fordommer og få frem at det ikke er noe farlig å prate om sex, sier Elise alvorlig.

Bare Podcast
Selskapet Moderne Media jobber for øyeblikket med rundt 40 forskjellige podcaster. De kontaktet Elise og Falch i forbindelse med podcasten ’Friår’, men duoen var allerede signert med selskapet ‘Rubicon. Da Elise kom på ideen til den nye podcasten kontaktet hun Moderne Media for å høre om de fortsatt var interesserte.

-Jeg liker veldig godt at Moderne Media bare driver med Podcast og ikke andre medier i tillegg. Da jeg fortalte dem om ideen angående ’Reseptfritt’ så var de helt med og sa at de bare ville vi skulle kjøre på med en gang, sier trønder-jenta med et smil om munnen.

Voldtatt
Elise forteller at oppveksten i Trondheim stort sett var veldig fin. Selv om hun hadde en flott barndom, følte hun alltid at hun var litt annerledes. Hun følte aldri at hun passet helt inn og hun var ikke med i en stor jentegjeng slik som mange andre.

Sommeren til tredje klasse på videregående ble Elise voldtatt for første gang da hun var på ferie sammen med familien. Hun forteller at hun fortsatt husker hendelsen godt, men at hun like etterpå fortsatte ferien og levde videre.

-Jeg fortalte det til mamma og pappa, men vi gjorde ingenting med det. Han så jo ut som alle andre der, så det var liksom umulig. Jeg vet ikke om det var en bra måte å takle det på eller ikke, men jeg levde liksom bare livet videre da, forteller hun.

Medvirkende årsak
Litt over ett år senere var Elise på en fest hvor hun ble dopet ned og voldtatt av sin tidligere kjæreste. De hadde hatt ett turbulent forhold, og han hadde tidligere utsatt henne for mye psykisk vold. Denne gangen anmeldte Elise voldtekten.

Den ble henlagt ganske raskt, noe Elise taklet ganske bra når hun ser tilbake på hendelsen. I ettertid slet hun med angst og kroppskontakt med andre mennesker. Nå, ett år senere, føler hun endelig at hun har lagt saken bak seg.

-Han brukte en spesiell Chanel parfyme, og i ettertid har jeg funnet ut at det er mange som bruker den. Hver gang jeg lukter den får jeg ordentlig angst.

Hun stopper opp og ser seg litt rundt før hun fortsetter å fortelle. Elise tror at den vage seksualundervisningen som blir lært på skoler i dag kan være en medvirkende årsak til det store tallet voldtekter som skjer årlig. Hun håper og tror at man kan minske dette tallet ved å prate mer åpent om sex og ved å lære mer enn man gjør i dagens skoler.

Flyttet til Oslo
Etter friåret sitt bestemte Elise seg for å flytte til Oslo for å studere journalistikk. Hun har alltid likt å være kreativ, og hun forteller at hun selv som barn var glad i å skrive og produsere små bøker.

-Jeg har veldig lyst til å jobbe i media og ha det gøy samtidig som jeg gjør en forskjell. Jeg vil produsere ting og ikke bare dø uten å ha lagt igjen noen spor, skjønner du? Jeg vil ikke bare forsvinne, jeg vil ha noe som gjør at jeg lever for alltid, sier hun med et glimt i øyet.

For øyeblikket liker hun seg veldig godt i storbyen, men legger vekt på at det er mye grunnet podcast-venninnen og klassekameraten Hanna Ghaderi.

-Hanna er et av de beste menneskene jeg har møtt i hele mitt liv. Jeg tror ikke at jeg hadde likt meg så godt i Oslo uten henne, sier Elise og smiler mot Hanna som sitter ved hennes side.

GODE VENNINNER: Elise Askim sammen med Hanna Ghaderi. FOTO: Student.

Fremtiden
Når Elise får spørsmålet om hvor hun befinner seg om ti år trekker hun på smilebåndet. Hun ler godt og forteller at hun håper hun har mer enn tyve kroner på kortet, noe som er tilfellet per dags dato.

-Jeg har alltid sett opp til Lars Monsen og Cecilie Skog, og jeg har veldig lyst til å ta noen slike turer. Gå over Grønland kanskje. Og så vil jeg ha publisert en bok, sier hun litt mer seriøst.

Første episode av ’Reseptfritt’ er like rundt hjørnet, og jentene gleder seg veldig til å få den ut. De håper podcasten blir godt tatt i mot og i fremtiden ønsker de også å reise rundt på skoler for å snakke om temaer rundt kropp og seksualitet.

Elise Askim (20) vil bryte fordommer

Mest lest

To Top