Nyheter

Smurfer og padder kjemper om Bergen

Sosialt: Det beste med spillet Ingress er at man kommer seg ut i det sunne dagslyset. Solveig mener dette er ekstra viktig for å unngå depresjoner og D-vitaminmangel, spesielt i de mørke vintermånedene. FOTO:335795

 Bergen:  Mens vi intetanende går rundt i Bergen by og skjøtter våre daglige gjøremål, utspilles en dramatisk krig rundt oss.

Historien sier at en mystisk energi påvirker måten vi tenker på. For å gjenvinne kontrollen må vi kjempe. Dette kan løses på to måter. De opplyste, prøver å skaffe seg kontroll over energien, mens Motstandsbevegelsen prøver å redde og beskytte menneskeheten. Hvorfor de kjemper mot hverandre, istedenfor sammen mot den ukjente kraften er uklart. Kanskje har man glemt hva konflikten handlet om i utgangspunktet? Hvem er så disse menneskene som lusker rundt hushjørnene på Nygårdshøyden, eller skyter på en av de syv fjelltoppene rundt byen?

Ingress: Solveig viser frem appen der hun kan se hvor portalene er plassert i byen og litt av historien rundt dem. FOTO:335795

Agentnavn

Krigerne har representanter i alle aldre og yrkesgrupper. De skjuler seg bak mystiske agentnavn. Som Yeeehaaa, Teletabby, Spaningsarbete eller Littletyv. De er studenter, IT-ingeniører, husmødre, taxisjåfører og uføretrygdede. Det kan se ut som om det er en fordel å ha et litt nerdete livssyn, men det er ingen forutsetning.

De opplyste er det grønne laget, og kalles padder. Motstandsbevegelsen er det blå laget, og er smurfer. En ting har de felles. I hånden har de en mobiltelefon, ofte i selskap med en liten batterilader som holder strømnivået på telefonen oppe. Spillet Ingress krever sitt mobilbatteri.

Skiftet lag

En av de ivrigste spillerne av spillet i Bergen er Solveig Elin Margarethe Rolfsvaag Gomez. Det er nesten en litt kongelig schwung over navnet hennes. Agent-navnet forblir en hemmelighet. Det er litt sånn need to know basis, som de sier på film. Solveig begynte å spille i april 2015, og hun valgte da motstandsbevegelsen, det blå laget. Hun spilte seg helt til toppnivået, nivå 16, før hun besluttet å bytte til motstanderens lag. Det gikk ikke upåaktet hen.

–Det var en del intriger kan du si. Det ble noen misforståelser som vi ikke fikk ryddet opp i, forteller Solveig.

Spillutvikleren Niantic ga ut spillet for androide enheter i 2013, og i 2014 ble det også tilgjengelig for Apple sine telefoner. I hele verden er det plassert såkalte portaler som spillerne kjemper om. Det kan være minnesmerker, offentlig kunst, kjente bygninger eller andre steder av offentlig interesse. Man kan ta kontroll over hele områder ved å lage linker mellom portalene. Stifter av Niantic Labs, John Hanke, sa i 2015 at det var 7 millioner aktive Ingress-spillere.

Vokter Skostredet: Solveig passer på at portalene i byens mest fargerike gate ikke blir overtatt av smurfer. FOTO 335795

Terapi

For Solveig har spillet hatt en viktig terapifunksjon. Da hun fikk utmattelsessyndromet ME, ble det viktig for henne å komme seg ut og bevege seg når hun kunne det. Når spillet er på, måles antallet kilometer man går, og så langt har hun kommet til 3651 kilometer. Det har blitt mest bygåing. Hun forteller at hun spiller mye på vei til og fra ærend.

–Den sosiale delen av spillet er helt formidabel. Man kan selv velge hvor «synlig» man vil være. Man kan spille alene eller lage store planer sammen med andre, sier hun.
Hun forteller at man også arrangerer grillturer hvor hele familien kan være med. En av spillerne har pleid å ha med seg en ovn som han lager de deiligste pizzaer til hele gjengen i. De snakker også sammen i chattekanaler, og deler så mye av privatlivet som passer for hver enkelt.

PokemonGo 

Ingress betyr ifølge Wikipedia en kort innledning som oppsummerer hovedpunktene i en artikkel eller reportasje. Det er mulig Niantic brukte Ingress som en innledning til det populære spillet de introduserte sommeren 2016, PokemonGo. De bruker de samme portalene som ble laget i Ingress. En annen ting de to spillene har felles er at man får belønning i form av medaljer for blant annet å besøke steder ute i den «virkelige verden» og for hvor mange kilometer man går.

Forsøk verdensrekord 

Solveig forteller at da hun i forbindelse med lag-byttet ville prøve seg på en liten verdensrekord, fikk hun formidabel større fra spillerne på det nye laget. Hun ville komme seg til nivå åtte på kortest tid i verden, og var avhengig av hjelp når hun skulle til Voss for å få dette til.

–Vi er veldig flinke til å ta vare på hverandre. Noen ganger kan man komme ut for farlige situasjoner når man ferdes rundt omkring. Som den gangen jeg var på fjellet Livarden når tåken kom snikende. Jeg ble sittende fast i ti timer før det kom en medspiller og reddet meg. Jeg hadde fått frostskader og var skikkelig redd, forteller hun.

Portalbilder: Spillerene sender inn sine egne bilder av portalene rundt i byen. Andre spillere kan stemme opp bildene de liker best. FOTO:335795

Lærerikt

Hun sier at man kan bli litt opphengt i spillet. Det kan bli tidkrevende, men det er litt opp til en selv hvor involvert en vil være i store planer. Man lærer mye om byen sin ved å spille Ingress. Det står litt bakgrunnsinformasjon om de forskjellige portalene, og steder man passerer hver dag uten å egentlig vite hva det er, får ny mening

–Det blir jo en avkobling fra real-life, ikke sant? En liten virkelighetsflukt, sier Solveig.

Noen ganger får man Ingressbesøk fra andre steder i verden. Det blir litt Ingressovernattinger hvis ting ikke går helt etter planen, forteller hun med et lurt smil. Noen ganger må man overnatte hos medspillere hvis man er med på en av de større planene.

–Det blir litt sånn; Heisann, kan jeg få låne dusjen? ler Solveig. Det er ikke ofte det blir skikkelige konflikter i det virkelig liv over ting som skjer i spillet.

–Det er sikkert fordi en får ut så mye frustrasjon i selve spillet. Jeg har aldri hørt om at noen har blitt skutt eller noe sånt på grunn av Ingress, smiler hun.

 

Smurfer og padder kjemper om Bergen

Mest lest

To Top