Kultur

Skaper godt miljø for tidligere rusmisbrukere

F.v Daglig leder Kristin Heger, frivillig David John Grindem og frivillig koordinator Elsbet Pilskog

OSLO: Omringet av store trær ligger SAFIR frivilligsentral som en liten grønn oase på Grønland. Sentralen er et samarbeidsprosjekt mellom Røde Kors Oslo og Stiftelsen Kirkens Bymisjon.

 

Hei! Høres ute fra kjøkkenet, og daglig leder Kristin Heger dukker opp med et stort smil. Rundt bordet sitter også Elsbet Pilskog og David John Grindem og spiser lunsj. Pilskog arbeider som frivilligkoordinator på SAFIR, mens Grindem arbeider som frivillig.

Bordet bugner av mat, og Heger forteller at de får mye mat som er nær utløpsdato og ikke kan selges fra forskjellige produsenter. Akkurat nå har det fått en stor batch med rislunsj, som  alle på SAFIR både ansatte, frivillige og deltakerne kan kose seg med.

Flere aktiviteter
Huset deler de med organisasjonen MARTE, som er en aktivitet for voksne som er aleneforsørgere for barna sine. MARTE og SAFIR har hver sine dager i de forskjellige rommene, og de samarbeider tett. Blant annet deler de hovedrommet i andre etasje, og for deltakerne på SAFIR er det flere aktiviteter de kan drive med. Yoga, bingo og Boligskolen er bare noen av mange ting de kan bryne seg på.

I tillegg til alle de vanlige aktivitetene, kan de som vil også være med på noe som kalles ”Samtalen”. Der møtes 12-14 deltakere og frivillige for å snakke om ting som opptar dem. Det kan være både triste ting, glade ting og ting som skjer i samfunnet.

– Vi driver ikke terapi eller behandling her på SAFIR, så ”Samtalen” kan derfor være et sted der vi kan snakke fritt om forskjellige ting som opptar oss, forteller Pilskog.

SAFIR har 3,3 årsverk fordelt på fire stillinger, og de er all hovedsak basert på frivillighet. I alt er det 70 frivillige og rundt 200 deltakere med tilknytning til sentralen. SAFIR er byomfattende og ikke drevet av bydelen, så deltakerne kan i stor grad være med på å bestemme hva slags kurs og aktiviteter de skal ha.

Idyllisk til blant et lite grøntareal ligger SAFIR. FOTO: Student

 

Boligskolen
Hver onsdag arrangeres det Onsdagslunsj for alle deltakere som vil på SAFIR. Da serverer de varm mat, og gir ut informasjon om kommende aktiviteter og arrangementer. Den frivillige som har ansvaret for lunsjen vil også tenne lys hvis noen har bursdag, eller hvis det er triste ting som har skjedd.

Som regel vil deltakerne bli spurt om det er noe de vil tenne lys for, og så tenner den frivillige lyset. En frivillig vil også ha dagens ord. Dagens ord kan være humoristisk, reflekterende, trist eller noe som får deltakerne til å tenke.

David John Grindem arbeider som frivillig på SAFIR, og som mange av de andre frivillige er han tidligere deltaker. Han har vært på SAFIR i 10 år, og er en av de frivillige som har vært der lengst. Nå er han med i boligskolegruppa, en gruppe som holder seksten kurs i året om boligsosiale tema.

– Senest i forrige uke hadde vi kurs med en eiendomsmegler som fortalte oss litt om det å eie og det å leie, og vi har mange flinke mennesker som kommer hit og holder kurs, forteller han ivrig.

Boligskolen har spredd seg til flere byer i Norge, også til København i Danmark. Det er Grindem meget fornøyd med, og han legger ikke skjul på at prosjektet betyr mye for han.

Fellesskap er viktig
Etter en omvisning på SAFIR må Grindem fare videre, han har en travel dag som vanlig. Med det lange håret i en hestehale og hjelmen under armen takker han for seg og går ut døren. Rett utenfor huset står en skinnende Harley motorsykkel parkert, klar til å ta han med seg rundt. Han avslutter med å fortelle at på SAFIR så er alle flinke til å ta vare på hverandre.

– Fellesskap er viktig, sier han alvorlig.

Kristin Heger setter seg ned rundt kjøkkenbordet og finner frem den såkalte «hytteboka». Her må alle som har vært på besøk skrive en hilsen.

– Nå skal du faktisk få æren av å skrive etter Sturla Berg Johansen, sier hun og ler.

I løpet av den korte tiden på kjøkkenet kommer det flere mennesker innom SAFIR. Både frivillige og tidligere frivillige kommer gjerne innom, om det er for å snakke eller å ta en kopp kaffe, velkomne er de uansett.

– Det er åpent her hele tiden, så folk kommer og går hele dagen, alle er velkomne. Det er det som gjør det så flott å arbeide her, det pulserende livet, sier Pilskog.

Sturla Berg Johansen er en av flere kjente mennesker som kommer til SAFIR for å holde foredrag. Det kan være mennesker som har erfaring fra rus, eller noen med andre historier som det er verdt å fortelle, som for eksempel Marit Breivik.

«Sett deg ned å slå av en prat» står det på en benk utenfor SAFIR. FOTO: Student.

 

Flere turer og utflukter
I løpet av året arrangerer SAFIR flere turer og utflukter. Hvert år har de en fast tur til Lillomarka, men de har også vært på mer eksotiske steder som Lanzarote. For de sportsinteresserte arrangeres det også en sykkeltur hvert år. 6-8 heldige personer sykler Rallarvegen, en rute på cirka åtte mil på to dager.

Hos SAFIR blir ikke deltakerne kalt brukere, men nettopp deltakere. Det mener både Pilskog og Grindem er en god ting. De syntes at ordet bruker fort kan få en negativ ladning, og det er ikke det de er ute etter på SAFIR.

Det er en forutsetning at deltakerne har personlig ruserfaring, og at de ønsker å mestre en rusfri hverdag for å kunne være en del av SAFIR. Frivillig kan man bli uansett om man har ruserfaring eller ikke, og det er mange frivillige som er tidligere deltakere.

På andre siden av gata ligger ”Det grønne hjørnet”, som også tilhører SAFIR. På grunn av oppussing kan vi ikke gå inn, men Pilskog og Heger åpner utgangsdøren for å vise frem det ytterste rommet. Her blir det arrangert flere forskjellige ting som blant annet filmkvelder, mandagskafé og kreative kurs.

To store organisasjoner
Vel inne i hovedhuset etter omvisningen på ”Det grønne hjørnet” unnskylder Pilskog seg for å vende tilbake til arbeidet, mens Heger setter seg ned for en rask prat.

– Vi er jo en del av to store organisasjoner og dette er med på å gi oss styrke, anerkjennelse og et stort og variert nettverk, men samtidig så kan det selvfølgelig bli litt mer komplisert siden det er dobbelt så mange å orientere, avslutter hun med før hun må tilbake til arbeidet.

 

Skaper godt miljø for tidligere rusmisbrukere

Mest lest

To Top