Nyheter

Produksjonsskole i Bergen tilbyr alternativ voksenopplæring

BERGEN: Hyssingen er Norges eneste produksjonsskole. Nå kommer det flere.

Hyssingen arbeider etter en dansk modell for å hjelpe videregående-elever med forskjellige skolerelaterte og sosiale utfordringer å stake ut en ny kurs innen jobb og utdanning.
– Hyssingen er et sted jeg har lyst til å være fremfor et sted jeg må være, sier Sunniva Steinset, som går på kulturverkstedet ved skolen.
Daglig leder ved Hyssingen produksjonsskole, Baste Bruarøy, forteller at de ikke er særlig opptatt av læringsmål, men jobber med å gi ungdommen en mestringsfølelse og selvtillit som har forsvunnet etter å ha feilet ved flere anledninger i vanlig skolesammenheng.
– Ungdommen som går her har ofte mistet troen på seg selv. Da er det vår jobb å sørge for at de får den tilbake. Vi vil gi alle gode mestringsopplevelser, forklarer han.
Han fortsetter med å fortelle at det er om lag 30-40 ungdommer ved skolen til enhver tid.
– Vi har ikke et normalt skoleår som varer fra august til juni, ungdommene kommer og går gjennom hele året.

Verksted og lærebedrift
Skolen har fire linjer, eller “verksted”, som det kalles, hvor elevene får utfordret egenskapene sine. I tillegg til kulturverksted tilbyr skolen også bygg og anlegg, design og håndverk, og restaurant- og matfag.
18 år gamle Victor Sillue går på sistnevnte, og stortrives.
– Det er et veldig godt miljø, og alle kan være seg selv mer enn de har muligheten til på en vanlig videregående. De er også flinke til å tilrettelegge for hver enkelt elev. Vi får utfordringer når vi er klare for det, og vi får den hjelpen vi trenger, forteller han.
Hyssingen har nylig blitt en godkjent lærebedrift, og Sillue blir fra høsten av skolens første lærling. Rett etter påske var han i praksis hos Bien Bar på Danmarksplass, og fikk tilbud om å være lærling der.
– Det fikk meg til å innse hvor gøy det kommer til å bli i fremtiden. Jeg fikk tilbud om å fortsette videre som lærling der, men ville heller gjøre det her på Hyssingen, for jeg har fremdeles mye jeg må lære.
Etter perioden som lærling vil Victor være utdannet kokk, og ser frem til den tilværelsen.
– Jeg har kanskje lyst til å starte min egen restaurantkjede i framtiden, men før det har jeg lyst til å prøve alt fra å være kokk på oljeplattform eller i militæret, til å lage mat i en gourmetrestaurant, sier Sillue.
Steinset er enig i at skolen gjør en god jobb med å se hver enkelt elev.
– Vi får lov til å stå på egne ben og finne egne måter å løse oppgaver på. Vi blir ikke sett ned på fordi vi kanskje ikke er like skoleflinke som andre, og lærerne er veldig flinke til å lære seg det de må kunne for å hjelpe oss. I tillegg får vi et bedre forhold til dem. Det blir mer personlig enn om vi var en klasse på 30 elever, sier hun.
Hun kan også fortelle at skolen er flink til å tilrettelegge undervisningen for elever med jobb.
– Jeg jobber som bartender hver helg og omtrent hver tirsdag og torsdag, og da legger de opp timeplanen min etter det.

«Hyssingen er et sted jeg har lyst til å være fremfor et sted jeg må være»

BRA. Sunniva Steinset mener Hyssingen produksjonsskole er et veldig godt alternativ for elever som faller utenfor det tradisjonelle skolesystemet. FOTO: 336075

Skal se hver enkelt elev
Sillue og Steinset fikk begge høre om Hyssingen gjennom bekjente, noe som er vanlig for ungdommene som begynner der.
– De hører om oss fra hverandre, forteller daglig leder Bruarøy.
Sunniva Steinset fikk høre om skolen fra en venninne som tidligere gikk på skolen, og som nå er i lærlingpraksis i Kolonialen.
– Jeg så mulighetene denne skolen har gitt folk som har gått her tidligere. Jeg har gått to år på medier og kommunikasjon på en tradisjonell videregående skole, men på grunn av min sterke dysleksi hadde jeg problemer med skolearbeidet. Nå går jeg på kulturverkstedet her på Hyssingen, og til høsten begynner jeg på filmproduksjon på Noroff, forteller Steinset.
Christer Holgersen, verkstedleder på restaurant- og matfag, kan fortelle en suksesshistorie om en 19 år gammel jente som fikk styr på livet sitt på skolen.
– Da hun startet her var hun litt utagerende og hadde litt sosiale problemer. Omtrent det første hun sa til meg var “jeg kan ingenting, jeg svir vann.” Så etter hvert fikk hun en voksende interesse for baking, og jobbet veldig hardt med det. I dag er hun lærling i en bedrift.
Holgersen understreker at dette uten tvil er den beste jobben han noen gang har hatt.
– Vår jobb er å sørge for at hver eneste ungdom som går gjennom dørene her blir sett og hørt. Vi skal møte dem med masse engasjement for å få dem til å få tilbake troen på seg selv. Det er så flott og givende å se at de får til ting de tidligere har slitt med, forteller han.

Kommet for å bli
Daglig leder Baste Bruarøy ser at interessen og etterspørselen etter flere produksjonsskoler er høy.
– Nå skal det åpne en ny skole i Hjeltnes i Hardanger, og vi tror flere vil følge. Om ti år er det nok produksjonsskoler over hele landet, og de vil være en anerkjent del av voksenopplæringen. Da satser vi på at Hyssingen er i førersetet, for vi er kommet for å bli.

Produksjonsskole i Bergen tilbyr alternativ voksenopplæring

Mest lest

To Top