Kultur

En ny hverdag for de eldre

BERGEN: I en hverdag som ellers er preget av mye innendørssitting og begrensinger, har de eldre i Bergen nå fått et nytt tilbud. Med to el-sykler vil frivillige sykkelpiloter få de eldre med på tur.

  • TEKST OG FOTO: 336218

– Tanken bak sykling uten alder, er at de eldre som blir sittende på sykehjem kan få komme seg ut og benytte seg av parker og byrom i Bergen. De får sanseopplevelser ute, som igjen kan føre til økt livskvalitet. Den sosiale biten er også svært viktig, og det blir en slags besøkstjeneste kombinert med å komme seg ut og rulle av gårde på el-sykkelen, forklarer Hans Magne Skard, daglig leder av Løvstakken Frivilligsentral.

Tjenesten er gratis
Overraskelsen var stor blant de eldre på Gyldenpris omsorgsboliger da Skard kunne svare at ja, sykkelpilottjenesten er et gratis tilbud. Ettersom tjenesten er drevet av frivillige, koster det nemlig ingenting for de eldre eller for omsorgsboligene. For en sykkeltur er det bare å kontakte Skard for å avtale en passende dato.

– De eldre var veldig engasjerte, og det som er så flott er at man ikke tar ressurser fra eldrehjemmet, men tilfører noe som kan fungere som en slags avlastning, forteller han.

Daglig leder: Hans Magne Skard er daglig leder av Løvstakken Friviligsentral 

Populært tilbud
Utenfor Gyldenpris omsorgsboliger står Skard og en sykkelpilot klare med sykkelen, også kalt en rickshaw. Sykkelen er utstyrt med et sete foran, med plass til to personer. To eldre damer stiger ut fra omsorgsboligene, og er klar for sin første tur i sykkelen. Med beltet festet, ett teppe på fanget og høye forventninger, er de klare for å se hva denne solskinnsdagen har å by på.

-Det blir svært fint å få oppleve Nygårdsparken. Mine barn var ofte der i sin tid og badet, og det var helt annerledes der i året 1942. Jeg har vært der i seinere tid altså, men aldri om våren når det begynner å blomstre, og det skal visstnok være et vakkert syn. Det gleder jeg meg virkelig til å se, sier Anna Kristin Lygre, og smiler varmt.

– Jeg tror Nygårdsparken blir fin å se, og så gleder jeg meg veldig til endelig å få sett ”småpudden”, skyter Audgunn Langedal inn.

Faste runder: Sykkelpilotene har faste runder når de sykler.

Første dag som sykkelpilot
En av de frivillige sykkelpilotene, Sigve Tveit, er for tiden arbeidssøker. Han sitter derimot ikke hjemme i sofaen og venter på stillinger. Som den sykkelentusiasten han er, og med et sterkt ønske om å hjelpe eldre, valgte han å melde seg som frivillig sykkelpilot.

– Jeg syns det er et utrolig bra konsept at eldre, som kanskje ikke har muligheten til å komme seg så mye ut, nå får muligheten til det. Dette er min første dag som sykkelpilot, og jeg er veldig spent! Jeg liker veldig godt å sykle og å hjelpe andre, og det er fint å bli verdsatt og føle seg samfunnsnyttig, sier han engasjert, mens han gjør seg klar til å starte på sin første av mange turer som sykkelpilot.

Stor kontrast
Er man frisk og rask er det lett å ta for gitt at man kan ta en spasertur ute i solen og nyte naturen når som helst. Mange eldre personer sliter med mobilitet, og tilværelsen blir begrenset som følge av dette. Det å gå en tur ute er ikke en selvfølge for dem.

-Det er en stor kontrast til hverdagen deres som tilbringes mye innendørs. Jeg hørte om en mann i rullestol her i Bergen. Han hadde ingen pårørende til å ta han med ut, og i 7 år hadde han omtrent bare sittet inne. Han hadde et stort ønske om å komme seg ut og se nabolaget han vokste opp i, noe som lett lot seg gjøre takket være sykkelpilotene. Jeg tror det er et folkehelsegode i det å få komme seg ut på fine sykkelturer, ta en kaffe og ikke minst den sosiale biten. Det er viktig å ikke glemme den delen av befolkningen som er på gamlehjem, og la de få muligheter som dette, understreker Skard.

Ønsker å få flere sykler
Foreløpig er det kun to el-sykler i Bergen, en på Løvstakksiden og en i Laksevåg.

– Jeg håper selvfølgelig, med tanke på hvor godt tilbudet har blitt tatt i mot så langt, at tjenesten på sikt kan bli utstyrt med flere sykler, slik at sykkelpilotene kan ta enda flere eldre med ut på tur, sier Skard, før han gir klarsignal til Sigve Tveit om at han kan begynne å sykle.

En ny hverdag for de eldre

Mest lest

To Top