Jazzfest i høygir
Kultur

Jazzfest for store og små

JAZZ: Publikum rigget klare for å høre på Horse Orchestra. FOTO: 335804

Trondheim: Jazzfest tok Trondheim med storm i 1980. Uke 19 i mai var den tradisjonelle festivalen tilbake igjen med fullt program. 

Jazzfest holdt musikkglade trøndere våkne fra onsdag til søndag, med ulike konserter for folk over 20 år. På fredag og lørdag ga de et tilbud til barn og ungdom på dagtid. Trondheim var preget av sterk sommervarme og et svært fornøyd publikum denne lørdagen.

Bredt publikum
Hege Follestad var frivillig ved festivalen og gledes over både oppmøte og det strålende været.

–Det har vært kjempe god stemning her på de siste dagene, også i dag. Utrolig artig å få et så variert publikum, legger hun til.

Hun syntes dette er et kjempe bra tilbud flere bør få med seg de neste årene. Det blir videre nevnt at det er unge som spiller for unge her på jazzfest, noe som gjør det mulig for unge mennesker å få et enda breiere spekter om hva musikk faktisk kan være.

Det at det er flest familier her ser Follestad også på som positivt. Hun forklarer at på kveldene er det for det meste mennesker mellom 25-45 her. Det er da morsomt når disse menneskene tar med resten av familien på dager som denne.

¬De unge menneskene som spiller her får med seg vennene sine, samtidig som det trekker enda fler mennesker her i samme aldersgruppe. Fler av disse hører ikke på jazz til vanlig, dette ser ikke jeg på noe negativt, men noe svært positivt, sier en smilende Follestad.

Ingen ekskludering
Iris Wiik hadde tatt med seg både barn og venninne ned til Dokkehuset på jazzfest denne sommervarme dagen i Mai. Hun og venninnen syntes dette er et utrolig fint tilbud da dette er en festival som har noen gratis tilbud med ulike konserter.

–Det ekskluderer mange samfunnsgrupper når alt skal koste penger hele tiden. Det er derfor helt super at det finnes noe som er gratis, slik alle kan som vil faktisk kan komme, sier Iris Wiik.

Hun påpeker samtidig at beliggenheten til Jazzfest er svært tilgjengelig og alt er enkelt, noe hun liker.

–Det er fint at barna også får oppleve musikken, samtidig som jeg må nevne at sola også er en stor bonus, ler Wiik.

Jazzfest for store og små

GLEDE: Iris Wiik og hennes tre barn koser seg på Jazzfest på Solsiden. FOTO: 335804

Herlig publikum
Horse Orchestra var en av de første bandene som spilte inne i teltet på Solsiden denne lørdagen. Til tross for at de skulle ønsket seg litt mer intimkontakt med publikum, hadde de full forståelse for at de heller ville sitte ute på gresset i sola enn i skyggen inne i teltet.

–Publikum var herlige, chilla i sola og greier. Ville holdt meg på gresset selv. Vi fikk hvert fall intimstemning på scenen, ler Kristian Tangvik som spiller tuba i bandet.

Horse Orchestra møttes på Rytmisk musikkonservatorium i København, og har gjort stor suksess i Danmark med sin alternative jazzmusikk. De består av gutter fra både Norge, Sverige, Danmark og Island.

Norske Erik Kimstad som spiller trompet i bandet er også en svært sentral person i det danske jazzmiljøet. Tangvik syntes det var ekstra stas å få spille med gjengen sin, ikke bare i sitt eget hjemland, men også Trondheim hvor han kommer fra.

–Dette var veldig artig, som jeg virkelig håper vi får muligheten til flere ganger.

Jazzfest for store og små

FORNØYDE: Horse Orchestra med gutter fra både Norge, Sverige, Danmark og Island. FOTO: 335804

Moderate forventinger
Ernst Wiggo Sandbakk, som er sjef for Jazzfest, sier forventningene for tilbudet til barn og ungdom var moderate i forkant, og at de ønsker å være ydmyke når det kommer til forventinger.

–Vi vet at det tar tid å etablere ulike programtilbud. Men vi har god tid, og tror at Jazzfest ute skal utvikles til noe flere hundre, kanskje tusener, unge kan se frem til hvert år.

På tross av dette var tilbakemeldingene over all forventning og veldig positive kan Sandbakk bekrefte. De hadde satt en ny prosjektmedarbeider, Eli Krogstad, som har vært veldig flink.

–Det er en viktig del av våre mål å inkludere barn og ungdom i festivalen vår. Dette skal være en festival for alle, avslutter Sandbekk.

 

Jazzfest for store og små

Mest lest

To Top