Bergen tattoo convention
Reportasje

BLEKKET SPRUTER PÅ VERFTET

BERGEN:  Dørene har åpnet på Verftet. Bergen Tattoo Convention er tilbake, nå større enn noen gang.

 

Det er overraskende god luft i gangen på USF Verftet i Bergen. Det var forventet en lukt av svette og blekk, men så feil går det an å ta. En møtes av alle slags type mennesker, men en ting har de fleste til felles. Tatoveringer. Du kommer ikke så langt inn i gangen før det høres ut som du har entret et hissig vepsebol. Lyden av de summende tatoveringsmaskinene og en kombinasjon av heavy metal og alternativ rock høres godt i hele lokalet.

Erfaren arrangør
Jørn Knutsen har arrangert Bergen Tattoo Convention seks ganger tidligere og er igjen i ledelsen for det populære arrangementet.

– Dette er det syvende året vi arrangerer Bergen Tattoo Convention. Jeg startet det på eget initiativ etter å ha reist rundt på forskjellige tatoveringsmesser og innså at det var på tide at vi fikk en her i Bergen også, forteller en travel Knutsen.

GLAD. Jørn Knutsen er fornøyd med at arrangementet endte opp på Verftet i år og gleder seg til å holde det her igjen også neste år.

Videre forteller han at utfordringene var større det første året, enn det de er nå. Det første året var han selv nødt til å ta kontakt med artister og invitere dem til arrangementet. Nå derimot, kaller han det for noe som kan ligne et luksusproblem. Det er så mange artister som melder sin interesse at han faktisk kan velge og vrake fra øverste hylle blant de beste artistene i hele verden.

– Første gang vi arrangerte hadde vi 32 artister her, flest fra Norge. Nå har vi vokst til 82, og alle vil komme tilbake neste år, sier han litt stolt.

Suksess på Verftet
Arrangementet har tidligere blitt arrangert på Logen Teater, men etter eierskifte ble det en vanskeligere prosess å få leid lokalet. Verftet viste seg som en bedre løsning ettersom det var lettere å leie, og lokalet har mye bedre plass. Knutsen forteller at han har fått veldig mange gode tilbakemeldinger på årets lokale, og at han planlegger å holde arrangementet her også neste år.

– Jeg antar at det har vært mellom 1500 og 2000 besøkende her gjennom helgen, noe jeg er veldig fornøyd med, forteller Knutsen.

Han sier at det er et forholdsvis stort tatoveringsmiljø i Norge, og at denne helgen er med på å bygge det sosiale miljøet. Det er meget god stemning i salene på Verftet. I tillegg til summingen og musikken, hører du småprat overalt. Uansett hvem man går bort til, blir man møtt med et smil. Det sitter mennesker som blir tatovert på rekke og rad nedover salene og de har ingenting imot å slå av en prat. Tatovørene er også pratsomme selv om de er dypt konsentrert i arbeidet.

Langt hjemmefra
Ikke alle som tatoverer på Bergen Tattoo Convention er fra Norge. En som har tatt seg turen fra utlandet er Horimyo Bunshinshi. Han har reist hele veien fra Japan for å delta denne helgen. Bunshinshi driver med en spesiell form for tatovering som blir mer og mer ettertraktet med tiden. Han tatoverer nemlig ikke med noen maskin, men med frihånd. Tor Ola Svennevig ved Ihuda Tattoo i Fredrikstad har bare lovord å si om hans gode venn Horimyo.

– Han er på en måte en ambassadør for en japansk tatoveringsteknikk som har vært uendret i 400 år. Han jobber utelukkende med “tebori”, som kan oversettes til “håndtatovert”. Han er faktisk én av tjue håndtatovører i Japan, forteller Svennevig.

Han forteller at Bunshinshi har tatovert i 20 år, og at han har lært teknikken av en “mester”. Læretiden var på hele fem år. Bunshinshi er ikke på reisefot for første gang. Han har hovedstudioet sitt i Tokyo, og et studio i Amsterdam som han besøker fra tid til annen. I tillegg til dette, reiser han rundt og gjester andre tatoveringsstudioer i hele verden.

Utstilling
På Bergen Tattoo Convention har man ikke bare muligheten til å bli tatovert av eksotiske artister fra Japan, Spania eller Brasil. Det er nemlig også en prisutdeling der både artister og de som har blitt tatovert kan vinne. Prisene er et diplom som er innrammet, noe som så klart er stas for både artister og deltagere. Artistene konkurrerer nå ikke bare mot sine landsmenn, men også internasjonalt.

PÅ SCENEN. Marius Walgren står på scenen for første gang, og har kost seg på årets arrangement. – Jeg
kommer gjerne tilbake neste år, forteller han.

Showmannen som holder mikrofonen på scenen roper opp navnene på de tatoverte menneskene, også stiller de seg opp og viser frem tatoveringene sine, én etter én. Det er spent stemning i salen, og de fleste følger med. “Er det en Marius her?”. Det høres godt gjennom hele salen når kveldens talsmann kaller de opp på scenen. Opp på scenen kommer en ung mann i starten av 20-årene. Han er klar for å vise frem en tatovering på magen sin.

Satt i syv timer
Marius Walgren har reist til Bergen fra Vollen i Asker. Walgren fant tidlig ut at han syntes tatoveringer var kult, og at det var noe han ville ha selv. Han forteller at han var rundt tolv år da interessen virkelig begynte å komme for fullt. Da han var 16 år kjøpte han en tatoveringsmaskin på eBay.

– Første gang jeg tatoverte meg, gjorde jeg det selv. Jeg tegnet en liten smiley på leggen, forteller en lattermild Walgren. Han sluttet med selv-tatovering etter den smileyen, for det var egentlig ganske kjedelig. Den første profesjonelle tok han da han var 17 år, og etter dette var han bitt av basillen. Nå, fem år senere, befinner han seg på et av landets største treff for de som deler hans interesse for blekk.

– Jeg har ikke vært her før, men kommer gjerne tilbake. Det er jo øl her, ler han.

Han tilføyer at han ikke er like interessert i å sitte i en stol og bli tatovert foran så mange mennesker igjen. I går satt Walgren i syv timer og ble tatovert på magen for å finpusse arbeidet til artisten, Vegar Granlund. Han forteller at han egentlig ville ha tatoveringen på ryggen, men siden han allerede hadde en tatovering som tok litt plass der, ble han og tatovøren enige om at det kanskje ville se ut som et stort “tramp stamp” dersom han tok en til, og det ville han ikke.

– Vegar foreslo at vi tok den på magen, så etter en ti minutters tenkepause bestemte jeg meg for at det var greit, sier han med et smil.

Det var også Granlund som ville melde han på i konkurransen om den beste store tatoveringen. Her konkurrerte Walgren sin “lille” tatovering mot de virkelig “store” gutta som hadde tatovert hele kroppen. Det endte ikke med premie for Walgren og hans tatovør, Granlund, men de har begge kost seg på helgens arrangement og håper de får tatt seg turen tilbake neste år.

BLEKKET SPRUTER PÅ VERFTET

Mest lest

To Top