Bra tiltak for barn på Tøyen og i Gamle Oslo
Kultur

Norges første BIBLO

Karen Tømte som er ansatt ved BIBLO Tøyen har et godt forhold til alle barna, og synes det er gøy å gjøre ting med dem. FOTO: Eline Larsen

OSLO: På BIBLO Tøyen jobber det ikke bibliotekarer, men BIBLOtekarer. Stedet som kun er for barn fra 10 – 15 år, er Tøyens stolthet.

For ca. seks måneder siden åpnet Norges første bibliotek for en begrenset målgruppe. Stedet heter BIBLO Tøyen, og er kun for de som går i 5.- til 10. klasse.

Tøyensatsingen
I forbindelse med Tøyensatsingen ble dette prosjektet satt i gang. Da Munchmuseet skulle flyttes, måtte bydelen finne på noe annet som kunne gjøre Tøyen til et litt bedre sted. Biblioteket er ikke en del av skolen, men del av det Deichmanske bibliotek. Idéen ble inspirert av et lignende opplegg i Stockholm, og finnes nå kun ett sted i Norge – nemlig på Tøyen.

Tøyens stolthet

LITT ANNERLEDES: Bibloet (ikke bibliotek) på Tøyen har en bil inne. Barna synes dette er kult. FOTO: Eline Larsen

Av et team på fem stykker er Karen Tømte en av de som jobber der. Hun ble ansatt tre måneder før stedet åpnet, og har vært en del av tiltaket fra starten. Tømte forteller at stedet er kun for barn, da det finnes mange steder for voksne der barn ikke har adgang.

– Hvis voksne kommer inn får de kun lov til å stå ved inngangen, sier hun. Barna skal slippe å forholde seg til voksne her.

Hun tilføyer at det er et flott sted for barna på Tøyen og områdene rundt da mange bor trangt, og det ikke er like lett å ha med venner hjem.

– Stedet skal føles som deres, de skal føle seg unike her, sier Tømte.

Aktiviteter hver dag
BIBLO Tøyen som er åpent syv dager i uken har aktiviteter hver dag, og et kjøkken hvor de lager mat hver onsdag. De har et samarbeid med Coop på andre siden av gaten, slik at de får maten som skal kastes. Det kan være alt fra nudler til epler.

– De andre dagene arrangerer vi mattehjelp, byggeverksted, kodeklubb hvor de lærer å kode, tekstskriving og mye mer, sier hun.

Hun tilføyer at når barna får lære om tekstskriving får de spille sangen på musikkinstrumenter og synge i en mikrofon, slik at de kan teste ut sangen.

– Det går ofte i rap, ler hun.

BIBLO Tøyen har et samarbeid med blant annet Tekstlab som hjelper de med dette.

Ansatte betyr alt
En av de som stod bak idéen om å lage et bibliotek for en begrenset målgruppe er Reinert Andreas Mithassel. Han forteller at forslaget kom fra Byråd for kultur og næring ved Hallstein Bjerke.

– Jeg antar at idéen kom når man så på levekår og oppvekstsvilkår på Tøyen. Det var nok én av flere motiverende årsaker for ham, sier Mithassel.

Han tilføyer at det var et behov for et positivt og trygt tilbud for aldergruppen på Tøyen, samt at de ville starte opp et slikt tiltak da de unge sluttet å bruke det ordinære biblioteket.

– Hovedingrediensen for å gjøre tiltaket så bra er de ansatte, sier han.

Mithassel synes de ansatte har velvilje, entusiasme og evne til å støtte og inspirere de unge.

– Det som gleder mest er å se de unges trivsel, nysgjerrighet, vekst og styrking av egenverd.

Fra idéen kom tok det ikke lang tid før den ble utviklet.

– Konseptarbeidet startet med dialog og workshop med de unge som bodde på Tøyen, og med en arkitekturpsykolog som var dreven på fysiske rammer for barn, sier han.

Deichman fikk tak i et lokale et halvt år etter at idéen kom, og etter kun 15 måneder åpnet de dørene.

Glade barn
Karen Tømte sier at de fleste som er på bibloet er mellom 10 og 13 år, og at det blir spennende å se om de fortsetter å komme når de blir litt eldre. Noen som er her nesten hver dag er kompisene Abdullahi (13) og Beston (12). De er veldig fornøyde med tiltaket, men er usikker på om de kommer til å fortsette til høsten, da de heller vil spille fotball.

– Det er gøy og avslappende å være her, sier guttene.

Her kommer de for å gjøre lekser, spille sjakk, tegne eller bare scrolle ned på telefonen. De kommer fordi flere av kompisene kommer.

– Det morsomste vi har gjort er å kode, sier de samtidig. Vi lagde våre egne spill.

For guttene er det et pluss at foreldre og lærere ikke kan få komme inn.

– Det er gøy å være med voksne, men ikke alltid, sier Abdullahi.

Tøyens stolthet

MANGE TING Å GJØRE: Barna som kommer kan gjøre masse frem til stengetid. Stedet er åpent hver dag – inkludert lørdag og søndag. FOTO: Eline Larsen

Enda en flittig besøker på bibloet er Aisha. Hun er 15 år, og en av de eldste som er her. Neste år får hun ikke lenger komme inn, noe hun synes er litt kjedelig. I likhet med guttene kommer hun for å gjøre lekser, eller bare for å slappe av med venninnene sine. Hun er her nesten hver dag.

Aisha bruker som regel mattehjelpen på mandager, og velger heller dette fremfor leksehjelp på skolen.

– Det er mye morsommere her, fastslår hun.

Norges første BIBLO

Mest lest

To Top