Hjernen bak
Kultur

Sceneopptreden skal gi ungdommer mestringsfølelse

Bergen: “Pøbelscenen” har gitt mennesker i Stavanger muligheten til å fremføre egenkomponert musikk, dikt og standup foran et publikum. Nå har arrangementet kommet til Bergen.

– Dette går over all forventning, forteller arrangør Nicolai Paulsen Ludvigsen.

For fire år siden startet Ludvigsen Pøbelscenen i Stavanger sammen med kameraten Geir Bakken. Mandag 22. mai åpnet dørene for Pøbelscenen i Bergen for første gang.

— Tanken bak konseptet er å få ungdommer ut av soverommene og øvingslokalene slik at de får vist fram hva de kan. Det er så mange flinke folk rundt omkring som ikke får muligheten til å vise seg fram, og det ønsket vi å gjøre noe med, forteller Paulsen.

Selvkomponert konsept
Det hele startet med Pøbelprosjektet i 2007 som tilbyr ungdom som har droppet ut av skolen eller ikke fått seg jobb, et kurs over seks uker. Etter kurset blir ungdommene garantert arbeid innenfor et av tre jobbønsker. Verdiene til Pøbelprosjektet bygger på fem elementer; skaperkraft, valg, verdighet, stolthet og livskompetanse. De jobber ut fra et positivt menneskesyn hvor grunnlaget er at alle mennesker har lik verdi. Gjennom de fem verdiene er målet å gi livsglede og bekreftelse, og møte hver enkelt med verdighet uavhengig av hvor de står i livet.

— Jeg var selv en del av Pøbelprosjektet og ønsket mitt var å jobbe innen musikk. Sammen med Geir startet vi derfor Pøbelscenen på utestedet Sting i Stavanger. Vi ønsker å utvikle ungdommers evne til å se seg selv i en større sammenheng, og gi de positive erfaring som grunnlaget for å utvikle en individuell stolthet, forteller Paulsen.

Unikt samarbeid
Etter mye god tilbakemelding fra konseptet i Stavanger, ønsket guttene å utvide tilbudet. Bakken har en bror som jobber på Hyssingen Produksjonsskole i Bergen, og kontaktet dem for å få til et samarbeid i mediebyen. Hyssingen åpnet i 2014 og er landets første, og hittil eneste produksjonsskole. Daglig leder ved skolen, Baste Bruarøy, forteller at fokuset på skolen er mestringsfølelse og selvtillit, heller enn spesifikke læringsmål.

— Flertallet av ungdommene som går her har mistet troen på seg selv etter å ha feilet flere ganger i vanlig skolesammenheng. Det blir derfor vår jobb å sørge for å for at de finner den tilbake.

Flere ungdommer fra Hyssingen er selv på scenen og opptrer, og Bruarøy setter stor pris på både underholdningen og muligheten de får.

— Målet vårt er jo å gi alle gode mestringsopplevelser, og ved å få stå på en scene og vise fram hva de kan for et publikum tror jeg er med på å gjøre nettopp det, forklarer han.

TALENT: Blant de ferske artistene som viste fram sitt talent under åpningskvelden er ”Sofie”, som er artist-navnet hun går under.

Opplevelse utenom det vanlige
Blant publikum finner vi Thomas Verra fra Nederland. Han er på utveksling i Bergen i seks måneder, og setter pris på opplevelsen.

— Jeg ble invitert av noen venner tidligere i dag. Jeg hadde ikke hørt om det før, så det ble en spontantur. Det er veldig gøy å få oppleve noe annerledes som vi ikke har i Nederland, og som jeg kan dele med vennene mine når jeg kommer hjem.

Verra spiller også musikk og vurderte selv å prøve seg på scenen.

— Jeg hadde kanskje tenkt til å spille litt av min egen musikk, og så spille med vennene mine, men så fikk jeg høre at man bare har fem minutter til rådighet, så da ble det ikke noe av. Jeg koser meg med å bare høre på andre lokale og ukjente artister og band som spiller så mye forskjellig, forteller han.

I forsamlingen av mennesker rundt scenen står Ole Grung. Han har tatt seg turen sammen med kona, og syntes det nyåpnede konseptet er veldig spennende.

— Det er veldig kult med lokale band som stiller opp og viser hva de kan. Det er jo sånn man får oppleve ny musikk som man ellers ikke hadde fått med seg, sier han muntert.

Verra er ikke den eneste blant publikum som også driver med musikk. Grung skal selv på scenen senere og vise fram litt av sin egen musikk. Musikken hans er en god blanding av punk, rock og metal, og han har skrevet mer enn sju låter.

— Jeg trodde det var åpen scene hele kvelden, men det var det jo ikke, så da får jeg nok ikke spilt alle sangene jeg planla å fremføre. Men gøy blir det uansett, sier han med et smil.

Over all forventing
Ludvigsen og Bakken er veldig fornøyde med arrangementet og overveldet over hvor mange som har stilt opp for å se på.

— Kvelden har gått over all forventning, det er veldig vellykket. Det er bedre oppmøte her i dag, enn det er til vanlig i Stavanger. Det har nok noe å gjøre med at det er et bedre musikkmiljø i Bergen, forteller Bakken med engasjement.

I tiden fremover vil det være Hyssingen Produksjonsskole som har ansvar for å holde konseptet gående. Guttene bak Pøbelscenen er kun i Bergen for anledningen, men de har troen på at det vil fortsette i gode spor.

– Det er Hyssingens ansvar å drive dette videre, og så vidt jeg har forstått det, vil de prøve å arrangere det 1-2 ganger i måneden fra høsten av. Jeg håper folk vil fortsette å komme, møte andre artister og vise fram talentene sine. Forhåpentligvis vil de kanskje kunne få til samarbeid på tvers av band og artister, og på den måten knytte musikkmiljøet i Bergen tettere sammen.

 

 

Sceneopptreden skal gi ungdommer mestringsfølelse

Mest lest

To Top