Kultur

12 timers musikkfest i Oslo

Foto: 336946

OSLO: Lørdag 3. juni ble det arrangert musikkfest i hele Oslo. Det krydde av nysgjerrige og musikkglade mennesker rundt om i byen. Været var ikke helt som planlagt og regnet dalte ned, men allikevel valgte innbyggerne å komme seg ut for å nyte 12 timer med musikk.

Fra bakgården til Dattera til Hagen på Grønland, kan man høre musikken på lang avstand. Idet du entrer inngangen legger du merke til alle dekorasjonene. I taket henger det en gigantisk discokule og oppgangen er pyntet med lyskuler i alle farger du kan tenke deg.

Det er satt opp flere stands for gjestene og i hjørnet av lokalet grilles det ferske hamburgere. På den andre siden står det en liten sykkel-bar som tilbyr Aperol Spritz. Her skal man verken tørste eller sulte. På scenen står en DJ ved navn Safira og helt foran står en rekke hipstere som digger til musikken.

God stemning og musikk i bakgården til Dattera Til Hagen. Foto: 336946

Gratis konserter hele dagen
På denne dagen er det rom for alle type mennesker, og på programmet finner du musikk innenfor alle sjangrer.Ved baren står det to 23 år gamle jenter fra Oslo. Vilde og Andrea.

De er to store musikkentusiaster og bruker alltid å ta turen til Dattera Til Hagen, i helgene.

–  Vi har gledet oss til denne dagen en god stund, og jeg synes det er sykt bra med et sånt arrangement, én gang i året. Jeg ville gjerne hatt det oftere. Det eneste som er synd er at sola ikke skinner, sier Vilde.

–  Men det legger ikke en demper på humøret, bryter Andrea inn.

Jentene forteller at planen resten av dagen, er å få med seg så mye konserter som mulig.

– Dette er akkurat vår type musikk og det er ikke hver dag det er gratis å dra på konsert. Å dra på musikkfest er en god mulighet til å samle vennegjengen, og finne på noe gøy sammen, sier Vilde fornøyd.

Hav av mennesker
På vei fra Dattera Til Hagen og mot Fengselsparken på Grønland, går man forbi fornøyde flokker med mennesker, og det er lange køer utenfor pubene. Ut fra pubene siver det ut forskjellig musikk. I det du ankommer fengselsparken er det en pause på scenen. På programmet skal det spilles reggae musikk til den store gullmedaljen.

Parken er stappfull av familier, venninnegjenger og kjærestepar og folk er rustet med god drikke og mat, som skal holde dem gående utover dagen. Midt i folkemengden sitter Berit og Maria, mor og datter. De sitter og nyter en øl hver mens de hører på musikken som spilles. Begge bor på Tøyen og det var da naturlig for dem å ta turen til fengselsparken

–  Det var mamma som fikk meg til å interessere meg for musikk, så det er veldig hyggelig å kunne tilbringe denne dagen sammen med henne, forklarer Maria.

De gir hverandre en god klem og smiler.

–  Det er gøy med en dag hvor det spilles musikk fra morgen til kveld. Denne dagen skal vi nyte, sier Berit.

Gode venninner
Litt høyere opp i parken sitter kollegene og venninnene, Elvira og Eva. De var egentlig på vei hjem fra jobb.

Men når de hørte musikken og så folkemengden i parken, måtte de se hva som skjedde.

– Det er så koselig når det er arrangementer i byen. Alle menneskene blir så glad, så da føltes det feil å bare reise rett hjem etter jobb, sier Elvira.

Til tross for at været ikke er på topp denne lørdagen, har damene tenkt til å bli sittende en god stund til.

– Det er jo bare å ta med seg en paraply og ta på seg nok klær, avslutter Eva.

26.året på rad
PR og markedsansvarlig, Sverre Aksel Eilertsen forklarer at ideen til Musikkfest Oslo i utgangspunktet ikke var en ny oppfinnelse.

– Konseptet er verdensomspennende og stammer fra Paris og Fete de la musique, som ble arrangert for første gang i 1982. Dette spredte seg fort over hele verden, og kom til slutt til Norge i 1992, på initiativ fra blant annet Rune Gerhardsen.

Siden den gang har det vært et knippe faste personer som har holdt i arrangementets tråder. Uten alle de ulike musikerne og lokalarrangørene ved hver scene ville ikke Musikkfest Oslo kunne blitt arrangert. Det er til syvende og sist de som steller i stand til fest i hovedstadens gater.

Musikkfest: Folkemengden koser seg i Fengselsparken. Foto: 336946

Alle er velkomne
Musikkfest Oslo er et gratis arrangement, dette har vi alle musikerne å takke for. Alle som spiller på Musikkfesten stiller opp gratis. Lokalarrangørene legger ned masse tid, energi og penger for å skape sine arrangement.

– Vi får også støtte av kommunen, men i utgangspunktet er dette musikkens gave til byen, forteller Eilertsen.

I år er det over 500 band og artister på 50 forskjellige scener. Politiet har anslått at om lag 100 000 mennesker deltar og feirer musikken hvert år. Konseptet finnes i mer enn 120 land jorda rundt.

– Vi velger å arrangere Musikkfest Oslo fordi vi mener det er viktig å feire musikken og alt den måtte innebære av kreativitet, spennvidde og mangfold. Derfor gir vi 12 timer gratis musikk for alle!

Kulturelle boder: Musikkfest byr på et mangfold av ulike utstillinger. Foto: 336946

Hardt arbeid
Det ligger mye jobb i musikkfest, både lokalarrangørene og musikerne jobber intenst for å få det best mulig for befolkningen.

– Slår man sammen timene alle musikere og lokalarrangører legger ned i musikkfest  for å få til den herlige dagen, er vi fort oppe i et par årsverk! Det er de som er heltene, sier Gerhardsen.

Det er lokalarrangørene som booker artistene til musikkfest på sine scener. Dette gjør de gjennom en database som blir bygget opp årlig. I databasen finner du artister og band som har meldt seg på.

– Det viktigste er å feire musikken og å bringe den til flest mulig mennesker, alle er velkomne, avslutter Gerhardsen.

12 timers musikkfest i Oslo

Mest lest

To Top