Nyheter

Prisbelønt park på Lade faller fra hverandre

Etter å ha vært plaget med hærverk og lite innsyn, er ikke Ladeparken til å kjenne igjen fire år etter å ha mottatt gjev pris. Foto: 335987

Trondheim: Ladeparken ble kåret til beste offentlige møteplass i Norge i 2013. I dag er den nesten ikke å kjenne igjen. 

 

Man blir møtt av lekende barn med høylytt latter når man entrer Ladeparken. Studerer man parken litt nærmere, finner man store mangler på det som en gang ble kåret til Norges beste uterom. Knuste glass på kunstverk, tagginger, lekeapparat som er skrapet opp og tegninger barn kanskje ikke burde se.

Julie Hegle og sønnen bruker parken ofte, da det er kort vei fra skolen sønnen går på. Hun syns det er synd at parken ikke har den samme gløden som tidligere.

– Det er jo skummelt og dumt for barna sin del at en slik fin park ikke vedlikeholdes.

 

Utrolig trist
Kunstner Trude Westby Nordmark var med på å lage mange av kunstverkene i Ladeparken, også kalt Sirkusparken blant folket. Hun forteller om flere telefonsamtaler og e-poster til kommunen angående vedlikeholdet.

– Jeg syns dette er utrolig trist. Kommunen har selv vært med på å godkjenne uteområdet. Det er kunst vi snakker om, og det koster enorme summer, da må man regne med kostnader til vedlikehold. Dette er noe kommunen burde ha tatt i betraktning da de godkjente parken.

Da Ladeparken fikk prisen i 2013 ble kommunen tildelt 25 000 kroner og diplom for et fantastisk uteområde. Nå står bekken uten vann, blomsterbedene uten blomster og hærverk har vært et gjennomgående problem for parken.

– Det overrasker meg ikke at parken ser sliten ut. Jeg har sendt mailer og informert om mangler i flere omganger siden parken sto ferdig.

Enkelte av lekeapparatene i parken er skrapet opp, og ser ikke ut. Foto: 335987

Hærverk og lite innsyn
Selv etter utallige mailer, har det skjedd lite.

– Kommunen burde ha opprettet en fast vedlikeholdsavtale med kontroll hvert år. Har man en fast ordning så slipper man å ende opp med de store kostnadene, legger Westby Nordmark til.

Et av de største problemene for parken er at ingen følger med den, da det ikke er verken hus eller leiligheter med direkte innsyn. Dette skaper store muligheter for hærverk, og rådgiver hos Rådmannen Berit Kirksæther mener det er ekstra krevende å lage kunstverk som skal stå uten tilsyn.

– Det er vanskelig å gardere seg mot hærverk på utendørsområder som har lite innsyn, slik det er på Ladeparken. Det er selvfølgelig veldig synd.

 

Store planer
Selv om lite har skjedd hittil med vedlikeholdet, har kommunen nå tenkt til å se på flere parker, og da spesielt Ladeparken. Drift og vedlikehold vil dermed legge en plan for hvordan de skal bedre vedlikeholdet av parkene i Trondheim kommune.

Kirksæther legger til at de også har en holdningsutfordring i forhold til publikum. Hun har hørt om tilfeller der hun mener publikum rett og slett ikke oppfører seg godt nok.

– Vi har hørt om foreldre som har stått å sett på at barna deres knuse glass. Det bør ikke knuses selv om det er mulig å knuse.

Trondheim kommune ser nå på alle muligheter for å bedre vedlikeholdet. Kirksæther ser utfordringene, og mener løsninger bør finne sted.

– Det er store utfordringer i materialene som ble brukt, det er krevende å lage kunstverk som skal stå utendørs. Kanskje er vi nødt til å fjerne noe av det som ble etablert der, det må vi se nærmere på senere.

 

Bruker parken ofte
Julie Hegle og sønnen sitter og ler på benken mens de nyter en litt sen lunsj. Om sommeren bruker de parken både for lek og måltider og da synes hun det er greit at det ser fint ut rundt dem.

– Jeg syns det er synd at en så fin park ikke blir tatt vare på. Når de først skal ha en slik park, burde de vedlikeholde den. Det skulle de tenkt på da de bygget den.

Mange bruker parken hver dag, og flertallet er barnefamilier. Mye i Ladeparken er tilegnet barn og etter hærverket er flere av lekeapparatene mindre barnevennlige, med glasskår samt tegninger av underliv.

– Det er primært folk med barn her, og det er derfor det er veldig uheldig at store deler av parken ser ut slik den gjør, avslutter Julie Hegle.

Julie Hegle og sønnen bruker parken ofte, og spesielt om sommeren. Foto: 335987

Prisbelønt park på Lade faller fra hverandre

Mest lest

To Top