Kultur

Bønder i byen

OSLO: Tirsdag formiddag møtte bønder og andre med hjerte for norsk landbruk opp i bakgården til Norsk Bondelag i Gamlebyen. De skal demonstrere mot den lave inntektsveksten regjeringen tilbyr jordbruket.

Bakgården er full av liv. Det ropes ut ulike kamprop og kubjellene svarer. Alle menneskene har på seg t-skjorter med ulike budskap. Som «bonde», «noen må ha beina på jorda» og «tilbudet fra Dale er en skandale».

Midt i folkemengden står to bønder fra Rena, Erling Herland og Kristoffer Nyberg. De forteller at det er en selvfølge å være med på en demonstrasjon for en så viktig sak.

– Det norske folk trenger bonden, sier Herland.

Begge bøndene er vokst opp på gård og setter pris på den trygge norske maten.

LES: Regjeringen bommer på landbrukspolitikken

BØNDER: F.v. Kristoffer Nyberg og Erling Herland er begge oppvokst på gård. FOTO: ID 335832

Oppvarming i bakgården
Ved matbodene deles det ut Tine-yoghurt og matpakker med budskap på. For tørsten finner du Tine-melk i store tanker. Det står trillebårer fulle av nyplukkede gulrøtter. På scenen spilles det musikk av Ni Liv og Valkyrien Allstars. Hver appell blir mottatt med applaus og rop fra folket.

– Ja, dere, da er det kun fire måneder siden sist vi demonstrerte. Den gang mot ulven, nå for jordbruket. Hvis dere møter på en hipster langs gata i dag, stopp opp, gi en klem og ta han med inn i bondevarmen, ropte Jan Egil Pedersen, leder ved Norsk Nærings og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, ut over folkemengden.

Brita Skallerud, 2. nestleder i Norges Bondelag inntar scenen.

– Vi er verdens heldigste folk og har landets flinkeste bønder. Vi gir oss aldri, avsluttet Skallerud appellen til stor jubel fra folket.

Like ved inngangen står to kvinner med «bonde» på hver sin t-skjorte. Katrine Johnsen og Randi Hokland er fra Tromsø og har reist siden klokken halv fem i dag tidlig. De er allerede i gang med sin andre frokost for dagen.

– Vi er her for å vise vår misnøye til staten, sier Hokland streng.

HELT FRA TROMSØ: F. v. Katrine Johnsen og Randi Hokland har reist langt for å delta. FOTO: ID 335832

Stort engasjement
På utsiden av bakgården sitter melkebonden Magne Lønstad fra Lesja og tar en pust i bakken. Toget skal snart gå fra Schweigaardsgate til Eidsvoll plass foran Stortinget, og Lønstad stiller gledelig opp.

– Det er viktig å ta vare på landbruket»

Tror du denne demonstrasjonen vil endre regjeringens mening?

– Nei, det er vel kanskje ambisiøst, sier han mens han rynker på nesen og fortsetter:

– Men da får vi hvertfall vist fram at det er et engasjement når det er så mye folk som møter opp. At vi har trua på framtida.

Lønstad forteller videre at det er folk fra hele landet som har møtt opp. Med tre busser fra Gudbrandsdalen og Oppland, så vidt han vet.

Ingen bonde, ingen mat
Nedover Karl Johans gate kommer toget med ridende politi i spissen. Man kan høre kubjellene, kampropene og trommene fra lang avstand. Menneskene stopper opp for å få med seg demonstrasjonen.

I toget går en kvinne med en trillebår full med gulrøtter og gir ut til folkemengden. En annen mann går rundt med en stor spekeskinke, han kutter av biter og gir bort. Toget tar aldri slutt. Plakatene er fulle av slagord og meninger, og det er flere som har valgt å kle seg ut for anledningen.

En stor rosa «gris» blir dratt bortover gaten av flere mennesker og opp på sitter ei jente med budskapet «vi har da faen ikke tenkt til å gi oss» på t-skjorten sin.

Alle samles på Eidsvoll plass foran scenen. På høyttalerne spilles Freddy Kalas – Pinne for landet. Teksten har de gjort om for anledningen. På storskjermen vises en egen innspilt musikkvideo med bønder fra hele landet som synger.

«En bonde for Jæren, bonde for Gudbrandsdalen, bonde for Trøndelag, bonde for Vestfold, en bonde for landet». Jubelen tar aldri slutt og det vises stort engasjement blant folket.

LES: Flere klager på bøndenes protestaksjon

GAVMILDE: Det ble delt ut nyplukkede gulrøtter og spekeskinke til folket på Karl Johans gate. FOTO: ID 335832

For lavt tilbud fra staten
Lars Petter Bartnes, leder av Norges Bondelag, forklarer at det lave tilbudet fra staten har skapt stort engasjement blant bøndene i Norge.

– Et samlet landbruk mener at dette ikke er det løftet for jordbruket som Stortinget har bedt om. For å sikre et jordbruk over hele landet, og mangfoldet av gårder er det nødvendig å gi jordbruket et løft. Det viktigste virkemiddelet for å få rekruttering og satsing, er å redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper.

Det var også budskapet fra Stortinget da de behandlet jordbruksmeldingen rett før oppgjøret startet. Når regjeringas tilbud ikke følger opp dette, har nå Stortinget anledning til å stadfeste den nylig vedtatte landbrukspolitikken i praksis.

På opptoget forteller Bartnes at det møtte opp over 4000 bønder, elever fra jordbruksskoler, medlemmer av fag- og miljøorganisasjoner og andre bygdefolk.

Bønder i byen

Mest lest

To Top