Kultur

Ja, vi elsker taekwondo

ENDELIG PÅ TIDE: Spente medlemmer får snart sjansen til å vise frem det de har trent på.

Trondheim: 17. mai er dagen der alt som er norsk skal feires. Men der noen kler seg i bunad, stiller andre opp i koreansk treningsdrakt.

– Nå er det snart 17. mai, folkens! Tenk om det er noen som skal starte til høsten som ser på! Vi må være flinke nå.

Med ett går barna fra å være ufokuserte og lekne til å stramme seg opp og gjøre som de får beskjed om. Peptalken til instruktør Lars Tønder virker skjerpende på nybegynner-gruppen denne mandagsettermiddagen. Det er to dager til Norges nasjonaldag, og derfor må det fokuseres; de har alle en jobb å gjøre.

VIKTIG MED AVBREKK: Nybegynner-gruppen går gjennom mye seriøs trening, men lek og moro er også essensielt for god læring.

Barna uten flagg
I Stjørdalsveien 5 på Lade holder Trondheim Taekwon-Do Klubb til, som har lært opp gutter og jenter i alle aldre siden stiftelsen i 1989. Respekten er godt integrert i de unge lærende. Før de får stille spørsmål, må de reise seg, rekke opp hånden for så og bukke dypt. Et av barna gjør dette og spør:

– Skal vi gå med flagg i toget?

Det skal de ikke. De må nemlig ha hendene frie når de opptrer i Borgertoget. Planen er at hver gang toget stopper, skal ungene vise fram det de kan. De skal gradvis gå rundt i en sirkel med hevede never. Så skal instruktøren holde plater de skal slå og sparke. Før og etter oppvisningen skal det bukkes. Rollen deres i toget er altså ganske annerledes mange andres.

Noe for alle og enhver
Taekwondo treffer flere aldersgrupper enn barn og ungdom.

– Jeg vet om ei dame på rundt 90 år som har svart belte, forteller instruktør Helle Christiansen og smiler.

Taekwondo er ment for alle, men det merkes hvem som er mest interessert rundt tiden medlemmene får grønt belte. Det er da man ser om engasjementet fremdeles er der. Tønder og Christiansen har begge svart belte og går i første videregående, så de er så visst av den engasjerte typen.

Christiansen forteller at det gjerne er de som føler seg litt utenfor som melder seg inn i klubben, men det er flere sider ved taekwondo enn fellesskap.

– Man lærer mye selvforsvar i tillegg til å komme i bedre form. Vi jobber med å legge et verdigrunnlag for medlemmene våre, der respekt er en veldig stor del av det.

Nybegynnerne Kristine Olive Valentine Skaar (8) og Vegard Bjørnsen (7) har begge to gult belte. De har vært med i disse timene siden begynnelsen av året, og er fast bestemte på å nå langt.

– Storebroren min har svart belte, så målet er å ta det selv, sier Kristine. Vegard vil også gjennom hele rekken med belter, og legger til at taekwondo er kjempegøy og kult.

Les mer om taekwondo på TKD sine nettsider

Den store dagen
Klokken 12 to dager senere, begynner oppstillingen av spente taekwondo-medlemmer foran Erkebispegården. Bak fanebæreren og to rekker med rødbelter som holder store norske flagg, sorteres resten etter beltefarge. Borgertoget er endelig i gang.

Gunnar Rugsveen er på plass. Han er utdanningskonsulent for National Taekwondo Norway og kontaktperson for klubben i Trondheim. Han sjekker at alle vet hva de skal gjøre, noe han er godt vandt med siden klubben har vært med i Borgertoget helt siden den ble stiftet. De er nå Borgertogets største særinteresselag.

– Det betyr at vi fokuserer på kun én idrett, forteller Rugsveen, og fortsetter:

– Jeg er glad vi får være med, vi også. Medlemstallet er på over 1700, og vi er vel rundt 200 stykker her nå.

Reportasjen fortsetter under bildet.

BRA TIMING: Sola titter frem idet utdanningskonsulent Gunnar Rugsveen losjer medlemmene gjennom programmet.

Klokken to kimer det fra det store uret foran Nidarosdomen og toget begynner å bevege seg. Hiphop blandes inn i den norske og koreanske miksen i form av en musikkspiller på hjul. De yngste medlemmene fullfører spark og rop så godt de kan mens de eldre gjennomfører noe mer komplisert lenger bak. Applaus og hurrarop følger dem hele veien til endestasjonen; Munkegata. Og de som gikk glipp av årets oppvisning trenger ikke være altfor skuffet; det er alltids neste år. Og året etter der.

 

Ja, vi elsker taekwondo

Mest lest

To Top