Kultur

Bokdag med forfatterbesøk

OSLO: GRÜNERLØKKA SKOLE ARRANGERTE BRUKTBOKSALG DER PENGENE GÅR TIL BISTANDSORGANISASJONEN AHEAD. ELEVENE VAR SELV MED PÅ Å ARRANGERE DAGEN HVOR DE FIKK FORFATTERBESØK AV HARALD STOLTENBERG.

Det er første gang Grünerløkka skole arrangerer bokdag, der alle elever fra 1. til 7.klasse deltar. Dagen gikk ut på at elevene skulle selge, kjøpe og lese bøker. Dette bidrar til å øke bøkenes eierverdi for barna og gir dem motivasjon til å lese mer. De har selv tatt med seg bøkene og  solgte de for mellom 1-20 kroner. Alle virket veldig engasjert og gledet seg til en dag med bøker og lesing.

Elevene holdt styringen

Anna Rein går i 6.klasse og har hatt hovedansvaret for å arrangere dagen. Hun meldte seg frivillig til oppgaven fordi hun syns det er viktig at flere barn blir interessert i å lese bøker. Hun syntes også at det var et morsomt konsept og at det både er bra for miljøet og for barna at de brukte bøkene blir solgt videre til en billig penge.

– Helt fra jeg var veldig liten har foreldrene mine lest Harry Potter for meg. Bøker har derfor alltid vært en viktig del av livet mitt. Det var sånn jeg ble interessert i å lese, sier Anna.

Under planleggingen har Anna hatt ansvaret for å blant annet bestemme hvor det hele skulle foregå, når det skulle skje og prisen bøkene skulle selges for. Hun hadde også ansvar for å få Harald Stoltenberg på besøk.

– Det har vært veldig gøy, men det har også vært slitsomt. Jeg har heldigvis fått god hjelp fra to venninner og fra læreren vår Sara. Jeg kunne helt klart ha gjort denne jobben igjen, sier Anna.

Sara Sætveit jobber som sosiallærer på Grünerløkka skole. Hun har vært en hjelpende hånd for elevene under planleggingen av dagen. Siden det er første året en slik dag blir arrangert har hun vært veldig spent på hvordan det hele ville gå.

– Elevene har klart seg veldig bra på egenhånd, de har vært kjempeflinke, sier Sara.

Salget av bøkene er til inntekt for Ahead. Ahead er en organisasjon for barn med funksjonshemning i Moldova.
– Dette er andre gangen vi samler inn penger til denne organisasjonen. Vi har ingen spesifikke mål for hvor mye vi skal samle inn, alt hjelper, sier Sara.

En bok for alle

Harald Stoltenberg er forfatter og skuespiller. Han har jobbet mye innen både radio og tv og er et kjent ansikt blant mange. Noe av det han har gjort mye av er å spille inn lydbøker.
– Jeg ble rett og slett litt lei av å hele tiden fortelle alle andres historier, så jeg bestemte meg for å skrive og fortelle mine egne, sier Stoltenberg.

NY BOK: Harald Stoltenberg viser engasjert frem sin nye bok.

Boken han holdt høytlesning fra, var sin nye barnebok ”Sverre skrot og ingenting”. Boken byr på mye humor og tar opp viktige temaer, som for eksempel kjærlighet, sorg og homofili. Han sier selv at det er en bok for alle fra 6 til 99år.
– Jeg er nå ute på en liten Norges turné, hvor jeg drar rundt på skoler å leser høyt fra boken. Jeg har det så gøy når jeg leser og skriver for barn. De er så engasjert og ærlig, sier Stoltenberg.

 Barnebok med homofili
Stoltenberg mener det er viktig å få frem mer homofili i barnebøkene. Det er ytterst få som skriver om nettopp dette for de yngre. Kanskje kan det å gi barna kunnskap og å bli fortalt at man ikke alltid trenger å tenke så firkantet, være med på å motvirke fordommer.
– Jeg tror det er viktig å vise barn at man ikke alltid trenger å være så kassetenkende. Du tilhører ikke nødvendigvis bare én kasse. Du kan tilhøre mange forskjellige kasser, sier Stoltenberg.

Mange av barna gikk fornøyd hjem med en ny bok under armen på slutten av dagen. Det var en vellykket dag for både store og små.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bokdag med forfatterbesøk

Mest lest

To Top