Kultur

Nå er det «Jul igjen» på Stiklestad

Gris skoldes.
Griseslakt på Husmannsplassen: Små og store tilskuere følger spent med mens slakter Ken Roger Holmli parterer grisen. FOTO: 336028

STIKLESTAD: Med julestria som årets tema, ble små og store lokket til de mange attraksjonene under det tradisjonsrike arrangementet «Jul igjen» på Stiklestadmuseet.


Køen er lang og Almoåsstuggu er fylt til randen av ivrige tilskuere før fortellerstund. En fjøsnisse stikker hodet inn vinduet og skriker så de yngste publikummerne skvetter til og ler. «Jul igjen» er i gang.

Midt-Norges største førjulsarrangement avholdes for 29. år på rad, og det gode oppmøtet på åpningsdagen vitner om nok en vellykket produksjon.

Slaktar´n han skreik

Prosjektleder Ida Kirkholt Myhre håper på å gi besøkerne julestemning med øl som brygges og stearinlys som dryppes. For 28. gang ble også grisen slaktet – akkompagnert med gitarspill og sang.

– Å slaktar´n han skreik, det ska bli koteletta, pøls og steik, synger Bård Bratli mens grisen ble skoldet.

Både små og store har møtt på Husmannsplassen for å iaktta griseslaktinga. Folk sto som sild i tønne for å få med seg innslaget, hvilket tyder på at dette er en favoritt blant de mange tilstelningene på arrangementet. For mange har deltakelse på førjulsarrangementet blitt en tradisjon.

Hans Rotmos melodier spilles i flere av bodene på Stiklestad og det med god grunn, mener Ida Kirkholt Myhre.

– For oss som har vokst opp med de lokale tradisjonene i Stiklestad og omegn, er Rotmo absolutt en del av kulturarven vår. Julesangene hans har vært en tradisjonell del av julestemninga for mange trøndere, forklarer hun.

Fattig jul

Jente peker.

Fattig jul: Marja Lisa Thomasson på fortellerstund i huset hvor den fattige jula ble illustrert. FOTO: 336028

I en av husene på Husmannsplassen ønsket de å skildre en annerledes type julestemning. Her hadde ikke folk det store å rutte med, men viste likevel raushet og gjestfrihet for de som ønsket å ta en titt.

– Det er fint å kunne vise den godt gamle julefeiringen både på godt og vondt. Ikke alle hadde råd til slakting av egen julegris, og da er det viktig å formidle dette også, forklarer Kirkholt Myhre.

Askepott og «Jul igjen»

Museumsformidler Lars Børre Hallem mener at det er nettopp tradisjonene som gjør at «Jul igjen» like populært etter så mange år.

– Jeg tror folk liker at vi i alle de 29 årene har beholdt de samme tradisjonene og de faste innslagene. Mange liker å drømme seg bort til gamledager og synes kanskje juletradisjonene var koseligere før, sier Hallem.

Prosjektlederen sier seg enig med Hallem og håper at folk ser verdien i et arrangement som dette.

– Selv må jeg oppleve «Jul igjen» på lik linje med «Tre nøtter til Askepott» på julaften. Jula blir ikke den samme uten, bedyrer Kirkholt Myhre og smiler.

Gjengangere

Flere av de besøkende viser stor begeistring for arrangementet. Én av gjestene forteller at hun tar turen innom hvert år.

– Dette er mitt tredje år som besøkende på «Jul igjen», og jeg synes det er kjempekoselig, forteller Erle Fagerholt.

Det hun liker best med arrangementet er de mange lokalvarene det er mulighet for å kjøpe.

– Og så er det jo såklart fint å få litt julestemning med på kjøpet, presiserer hun.

I 2014 trakk arrangementet hele 5000 besøkende. Les om arrangementet i 2015 her.

Lokal produksjon

Jula forberedes i alle tun. I et storslått partytelt oppsatt for anledningen selger lokale produsenter blant annet julefisk, flatbrød, hjemmelaget sennepssaus, sjokolade, juledekorasjoner, varme votter og andre tekstiler.

– I år er det betraktelig flere selgere på markedet enn tidligere, og vi er glad for å kunne være en kanal for at lokale produsenter kommer i kontakt med kundegruppen. For det er nettopp lokalbefolkningen som får glede av lokal produksjon som dette, forklarer Hallem.

I det overdimensjonerte partyteltet har håndtverkere og bønder i alle aldre rigget seg til med hvert sitt håndtverk mens kunder forhandler seg frem på «gamlemåten».

fullpris for lokal produksjon. Det er tydelig at dette er et tilbud de besøkende setter stor pris på.

Kirkholt Myhre synes det er flott at så mange  som nesten femti selgere vil ta del i arrangementet med gamle tradisjoner.

Fasade i julegata. Jul igjen.

Julegata i bygdemuseet: Nytt av året er barlenkene som setter stemningen i gata. Til høyre museumsformidler Lars Børre Hallem. FOTO: 336028

– Det er så absolutt dette «Jul igjen» er laget for. Vi ønsker å holde på de gode gamle tradisjonene, og derfor er produksjon av mat og andre ting selvfølgelig en viktig del av julestria, smiler hun mens hun tar en slurk lokalprodusert varm sjokolade.

Over 500 fakler per dag

Foreninger og lokalkjente fjes i bygda stiller gjerne opp for å få arrangementet til å gå rundt. Ulvilla Skotthyllklubb tenner fakler rundt omkring på bygdemuseet. For å holde liv i det lune fakkellyset langs gatene trengs over 500 fakler per dag.

– Når det mørkner og faklene tennes er det virkelig magisk her, og det er ingen tvil om at man får julestemning, forteller Kirkholt Myhre avslutningsvis.

Bestill billetter og les om neste produksjon av «Jul igjen» her.

To Top