Loppemarked
Kultur

Loppemarked for barn i Ghana og Nepal

Trondheim: Stammen Café og Bar holder loppemarked for å samle inn penger til neste generasjon mennesker i Ghana og Nepal.

Loppemarked

Det er en koselig plass for samfunnsengasjerte å møtes. Foto: 335836

Stammen Cafè og bar i Trondheim sentrum holdte 21.januar loppemarked. Pengene går til organisasjonene Sanjesh´s hjelpefond og Play & Learn Foundation. Begge organisasjonene drives av frivillige som vil skape en bedre hverdag for dagens ungdom i Ghana og Nepal. Daglig leder Mette Bjørnsdatter er på loppemarkedet og forteller historien bak det hele.

Bjørnsdatter har vært på utveksling i Ghana i 2010. Under oppholdet ble hun kjent med en lokal ghaneser som heter Nana Kwasi Ohene. Det var Nana som startet organisasjonen i Ghana, Play & Learn Foundation. Play & Learn Foundation ble til i 2014. Bjørnsdatter sørget for å holde kontakten med Nana og etter hun fikk vite om oppstarten til organisasjonen har hun funnet måter å hjelpe de samle inn penger. En kveld med loppemarked kan hjelpe opp mot 200 barn i Ghana.

– Pengene vi samler inn når så mye lenger der, enn de gjør her, sier Bjørnsdatter

Lar barn være barn
Play & Learn Foundation er en organisasjon som hjelper barn fra mindre ressurssterke hjem i Ghana. Mange barn i Ghana blir satt i jobb for å tjene nok penger til familien. Derfor får ikke barna gå på skole eller leke og ha det gøy. Pengene som samles inn gis til familien slik at barna skal slippe å jobbe. Det er snakk om fem til ti kroner om dagen som kan gi et barn en helt annen hverdag. Familien får en form for kompensering, lik det som barnet ville tjent den dagen.

Det er mange frivillige i organisasjonen, som hjelper til og gir undervisning til barna. Organisasjonen er kun basert på frivillighet, slik at alle pengene som samles inn går rett til barna. Det er uansett flest gutter som får nytte av tilbudet. Bjørnsdatter forteller at det arbeides spesielt hardt for å at flere jenter får være med.

–Det er så godt å vite at det vi gjør her, går rett til barna, sier Bjørnsdatter

Får et trygt hjem
Helle Aune Brastein var på besøk hos Lubhu Day Care i 2014, før jordskjelvet i Nepal i april 2015. Jordskjelvet ødela det første senteret til Lubhu Day Care. Dette jordskjelvet er det sterkeste i Nepal siden 1934 og etterlot store skader. Jeg jobbet på en annen skole, men var på besøk hos Lubhu Day Care, sier Brastein. Her tar de vare på barn med psykisk utviklingshemming, og håper på å lage et hjem der de kan bo etter foreldrene deres har gått bort. Senteret drives av barnas foreldre og slektningene.

Etter jordskjelvet måtte de bygge et nytt senter. Derfor startet Brastein Sanjesh´s Hjelpefond. Sanjesh´s hjelpefond er oppkalt etter et av barna på Luhbu Day Care, og pengene som samles inn går til å bygge et nytt dagsenter og et hjem for barna. Hjelpefondet fungerer som en mellomlanding der norske penger blir satt inn og videreført til Nepal samlet.

–Sanjesh´s Hjelpefond gjør det enklere for nordmenn å bidra, sier Brastein.

 

Loppemarked

Noen av loppisene til salgs på Stammen Café og Bar sitt loppemarked. Foto: 335836

Engasjerte venner
Kafeen styres av Mette Bjørnsdatter, Helle Aune Brastein og Marius Korsnes. De ble kjent gjennom en miljø- og utviklingsorganisasjon som heter Spire. De kaller seg idealister og jobber for å gjøre verden mer rettferdig og bærekraftig. Når de fikk sjansen til å ta over kafeen fikk de muligheten de trengte for å spre budskapet deres. Med kafeen kan de gjøre mye, i tillegg til å ha arrangementer som engasjerer flere mennesker, serverer de mat som er miljøvennlig og bærekraftig.

–Når vi fikk muligheten til å ta over kafeen tok vi den for å spre budskapet, sier Bjørnsdatter.

Konseptet med kafeen, forteller Bjørnsdatter, er å engasjere folk rundt samfunnsspørsmål. De fokuserer på å ha miljøvennlig og økologisk mat. Samtidig ha arrangementer som dette loppemarkedet for å hjelpe andre. På et slik loppemarked kan de se for seg å få inn nesten 2000 kroner på en dag, som går rett til organisasjonene de støtter. I tillegg til pengene de samler inn fra loppemarkedet, går alle pengene fra kafeens salg til organisasjonene.

–Vi ønsker å ha en møteplass for de samfunnsengasjerte, forteller Mette Bjørnsdatter.

De har forskjellige arrangement som de ønsker skal trekke mennesker som bryr seg om det samme som de gjør. Arrangementene inneholder alt fra urban dyrking til kulturelle innslag med konserter. En tirsdag hver måned, har de besøk av Naturvernforbundet. Da har de miljøkveld og det siste halve året har de hatt kvelden hos Stammen Cafè og Bar. Vi håper uansett naturvernforbundet snart ikke har plass for alle i kafeen vår, forteller Bjørnsdatter. Naturvernforbundet ble grunnlagt i 1914 og jobber for det samme som Bjørnsdatter, Brastein og Korsnes – en bærekraftig og bedre verden.

Loppemarked for barn i Ghana og Nepal

Mest lest

To Top