Kultur

Pangstart på Black Friday

IKKE BARE PRISFALL: En ivrig kunde snubler i sine egne bein på vei inn. FOTO: YASMIN SFRINTZERIS

SANDVIKA: Den amerikanske handletradisjonen «Black Friday» har for alvor entret Norge. Sandvika storsenter fylles opp av unge og eldre på jakt etter de beste tilbudene.

Black Friday markeres dagen etter Thanksgiving i USA. Butikkene åpner veldig tidlig og frister med tilbud. Denne dagen blir gjerne sett på som startskuddet for julehandelen. Ved en av hovedinngangene på Sandvika Storsenter har flere titalls mennesker samlet seg. De presser seg nærmere inngangen og venter på å få komme inn fra morgenkulden. Idet klokka slår 07.00 tar vekteren opp walkie-talkien, og sier «ni åtte åpner, ni åtte åpner». Karuselldøra begynner å rotere og folkemengden løper hensynsløst inn.

Norges råeste Black Friday
Med over 200 butikker og spisesteder promoterer Sandvika storsenter om å ha «Norges råeste Black Friday». Gode tilbud og hyppig markedsføring virker å ha gjort inntrykk på kundene, de mest ivrige har stått i kø fra klokka seks om morgenen. Det er også leid inn ekstra sikkerhet for årets største handledag.

IKKE ALLE STORHANDLER: Guttegjengen har sikret sokker på salg. FOTO: YASMIN SFRINTZERIS.

Guttegjengen fra Bærum har tatt turen før skolen og venter nå på klassevenninnene, som har våget seg inn på klesbutikken Bik Bok. De har allerede handlet ferdig for dagen og er fornøyde med kuppet; sokker fra Dressmann.

Håper på nye salgsrekorder
Flere av de ansatte på senteret røper at adrenalinnivåene er hakket høyere i dag enn vanlig. Ana Pranjkovic, butikksjef på Morris, kan fortelle at det har gått mye tid til forberedelser.

– Vi har bestilt ekstra av alt i forkant av Black Friday, enkelte varer og vekslepenger forsvant fort i fjor. Fjoråret gikk over all forventing og satt standarden for årets planlegging, forteller hun. I år er bemanningen og erfaringene på plass, og de ansatte skal passe på å fylle opp butikken med varer i løpet av hele dagen.

– Vi har et mål i dag og det er å slå dagsrekorden i Morris, sier Pranjkovic før hun løper videre for å betjene kunder.

Satser på underholdning
En mann, utkledd som en eldre dame i rosa drakt, danser rundt på rulleskøyter. Med Gloria Gaynors «I will survive» på høytaleren, kunne han neppe valgt en mer beskrivende sang for det som foregår i hodene til de ansatte. Det er tydelig at senterledelsen har brukt tid på å planlegge underholdning for morgenfuglene.

Ved inngangene har det blitt delt ut lodd, og Alex Rosén er på plass klokka åtte for å trekke tre vinnere av hvert sitt gavekort på 10 000 kroner. Så å si alle besøkende på senteret har samlet seg på Nytorget i håp om å vinne noen tusener ekstra å handle for. Det er få som kan underholde som Rosén, og med både dans, sang og vitser skaper han god stemning blant publikum.

STORT OPPMØTE: Flere hundre venter på Alex Rosén og loddtrekningen. FOTO: YASMIN SFRINTZERIS.

De aller fleste vender tomhendte tilbake til handelen, men senterdirektør Kathrine S. Ingerø og markedskoordinator Kristin Henriksen er enige om at det er langt flere fremmøtte på årets loddtrekning enn fjorårets. Og det kan virke som flere rekorder vil bli slått i løpet av dagen.

Pangstart på Black Friday

Mest lest

To Top