Nyheter

Unge kvinner i kø for gratis vaksine

REDDER LIV: HPV-vaksinen gir beskyttelse mot livmorhalskreft. ILLUSTRASJONSFOTO: Mathilde Vik

OSLO: Kvinner født i 1991 eller senere har fått tilbud om gratis HPV-vaksine to år fremover.

Den siste måneden har hundrevis av unge kvinner møtt opp på Sex og samfunns klinikk i Trondheimsveien. Siden 1. november i år, har alle kvinner født i 1991 eller senere, fått tilbud om gratis HPV-vaksine de neste to årene. Vaksinen gir beskyttelse mot de to HPV-virusene som fører til livmorhalskreft. Tilbudet ble av Folkehelseinstituttet og gjelder for alle offentlige helseinstitusjoner i Norge, blant annet Sex og samfunn.

Fornøyde
Sex og samfunn tilbyr vaksinen gratis på lørdager, med mulighet til både timebestilling og drop in. Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder, opplever at tilbudet er svært godt tatt i mot. Tilbudet har stått åpent de siste fem helgene, noe mange har merket seg allerede.

-Vi er veldig fornøyde med antallet kvinner som har benyttet seg av vårt tilbud. I snitt er det 135 kvinner innom hver
lørdag, sier Follestad.

I tilfeller der kvinner, av ulike grunner, ikke akter vaksinere seg, tror han det kan skyldes for lite informasjon fra kampanjens avsender; Folkehelseinstituttet. Han kan imidlertid forsikre om at Sex og samfunn stiller med tilstrekkelig informasjon til alle som ønsker vaksinen.

Sprøyteskrekk
Kristine Hansen Sandbakk (21) har enda ikke har vaksinert seg, selv om hun faller under gratistilbudet. Hinderet i hennes tilfelle har vært sprøyteskrekk. Hun er derimot fast bestemt på å gjøre det neste år. Sandbakk forteller videre kommunen har vært flinke på å informere om tilbudet, blant annet ved å være synlig på Facebook.

-Om vaksinen faktisk forebygger livmorhalskreft er det verdt det, og sikkert veldig dyrt ellers, sier Sandbakk.

At det er dyrt ellers, er ikke til å stikke under en stol; i følge Folkehelseinstituttet koster vaksinen i underkant av 4000 kroner om du må betale selv.

IKKE FOR ALLE: Menn og eldre kvinner må betale for vaksinen.
ILLUSTRASJONSFOTO: Mathilde Vik

Anbefales også til menn
Foreløpig får ikke menn tilbud om gratis vaksinering, selv om menn også har nytte av den. Follestad oppfordrer menn til å ta vaksinen, fordi den også beskytter dem mot ulike krefttyper.

-Om en ikke har blitt smittet av de HPV-virusene som fører til kreft, er det alltid nyttig med vaksine, konstaterer Follestad.

Dáavet Brun-Solbakk (21) hadde ingen planer om å ta vaksinen, før han googlet informasjon om det selv. Han leste blant annet at HPV-vaksinering er spesielt viktig for menn som har sex med menn. Dette er fordi menn som har sex med kvinner får indirekte beskyttelse mot HPV, så fremst de er vaksinerte.

-Jeg har tenkt til å ta den nå, men det er synd at det ikke er likt for begge kjønn. Jeg må nok betale selv, eller så blir det mamma, forteller Brun-Solbakk.

Om tilbudet blir kjønnsnøytralt gjenstår å se. Imidlertid er det unge kvinner som har muligheten til å slå et slag for både egen og andres helse, ved hjelp av et nålestikk.

Unge kvinner i kø for gratis vaksine

Mest lest

To Top