Nyheter

Kan krysse veien uten livet som innsats

LETTET: HENRIETTE FORAN DET NYE LYSREGULERTE OVERGANGSFELTET FOTO: MADELEN SMITH DANIELSEN

ÅGOTNES: Etter flere år med etterspørsel til Fjell kommune fra beboerne rundt Ågotnes kai og Skjærgardsveien fv.561, har de endelig fått overgangsfelt etter flere ulykker gjennom årene.

– Jeg krysser denne veien hver eneste dag når jeg tar bussen hjem fra skolen, jeg synes det er betryggende å kunne krysse veien uten å måtte være redd for å bli påkjørt, sier Henriette Larsson, beboer på Ågotnes.

Skjærgardsveien har gjennom årene vært preget av mange trafikkulykker og en av stedene på fv. 561 har vært spesielt preget av dette, krysset ved Ågotnes kai.

Kan krysse veien uten livet som innsats 1

Avkjøringen til Ågotnes kai Foto: Madelen Smith Danielsen

En rekke stygge utfall
En mørk novembermorgen i 2014 ble Henriette vitne til at det gikk virkelig galt da en 17 år gammel jente skulle krysse veien for å rekke bussen, midt i rushtiden. På denne tiden var det ikke oppført noe overgangsfelt, trafikken stod stille på den ene siden av veien da hun prøvde å komme seg over, hun løp i mellom bilene da det i det andre kjørefeltet kom en bil som ikke hadde oppdaget henne og kjørte henne rett ned.
– Jeg husker jeg stod på busstoppet da jeg så hun ble påkjørt og kastet ned i grøften, det var helt grusomt. Jeg stod der i sjokk, hadde ikke peiling på hva jeg skulle gjøre. Kjenner fortsatt på den skrekken jeg fikk da det skjedde, har aldri opplevd noe lignende, sier Henriette.

Også i januar samme året ble en 11 år gammel gutt påkjørt av en buss når han prøvde å krysse veien. Det har i årevis blitt etterspurt et overgangsfelt av beboerne, det tok flere år før det kom igjennom.

–  Det er utrolig dumt at det har måtte gå så galt før det ble tatt tak i, jeg ønsker ikke å bli påkjørt og hadde heller ikke lyst til å bli vitne til at det skjedde med naboen min, men dessverre ble jeg det og er glad jeg mest sannsynlig slipper å oppleve det igjen, fortsetter hun.

Skolevei
Krysset ligger ikke langt unna både barne- og ungdomsskole, som gjør at det passerer mange barn langs denne veien både på morgenen og ettermiddagen. CCB-basen ligger også i nærheten som utgjør store deler av trafikken som kjører forbi, som inkluderer en del tungtrafikk. Med dårlige gatelys har det gjort det vanskelig om vinteren.
– Om vinteren og den delen av året der store deler av dagen er mørk så har jeg alltid vært ekstra oppmerksom på krysset, det er utrolig vanskelig å se om det kommer noen løpende over veien før det er for sent, fortsetter mor til Henriette.

Kan krysse veien uten livet som innsats 3

Krysset: Overgangsfeltet tatt fra innkjørselen til Ågotnes kai Foto: Madelen Smith Danielsen

Lyskryss eller rundkjøring
Henriettes mor forteller at det også har vært mange bilulykker i krysset.
– Ikke bare har vi trengt overgangsfelt, men krysset her er kjempefarlig, bilene kan komme fra fire forskjellige retninger. Det er ikke rart at det har oppstått såpass mange ulykker som det har gjort. Vi trenger sårt et lyskryss eller en rundkjøring så det blir lettere å kjøre ut og inn innkjøringene som er tvers overfor hverandre, sier mor til Henriette.

Krysset har vært med på både reguleringsplaner og kommuneplaner for trafikksikring. Siden det er en fylkesvei, er det fylkeskommunen som må bevilge penger til utbedringen, og dermed må dette trafikksikringstiltaket konkurrere med tiltak i hele Hordaland.
– Det er mye tungtrafikk her grunnet industri og nybygg fra de siste årene, alle ønsker vel å være trygge i trafikken. Jeg sender barna mine langs denne veien hver eneste dag og kan ikke si at jeg ikke er en smule bekymret hver gang, fortsetter hun.

Kommunen har kommet med forslag at det i nærmere fremtid faktisk skal komme et nytt kryss som skal være mer trafikksikker for alle. Da Kiwi-butikken som ligger like ved krysset også har en trafikkfarlig ut- og innkjørsel.
– Jeg er glad kommunen endelig har skjønt at det har vært et stort problem uten overgangsfelt, så jeg håper de også forstår at et nytt kryss også er nødvendig, fordi bilulykker skjer ganske ofte det også. Så om dette skjer snart så er jo det utrolig flott. Det er noe å se frem til, avslutter hun.

Kan krysse veien uten livet som innsats

Mest lest

To Top