Selvik og Alvestad på TSSK
Kultur

Ekko fra barndommen: Kalde føtter, varme hender

FOTO: 335722 Kunstformidler Selvik går gjennom de siste detaljene med Alvestad før han reiser fra Trondheim.

TRONDHEIM: Audun Alvestad (36) fikk en vag idé som spredde seg fra atelieret i hjembyen helt til trønderhovedstaden. For første gang stiller han ut en stor kunstutstilling om ekkoet fra barndommen.

Alvestad sparker av seg snøen på skoa før han låser oss inn i Trøndelag Senter for Samtidskunst (TSSK). På den andre siden av døren vanker flere av hans gamle minner, spredt utover både veggene og gulvet. Alvestad representerer en ny generasjon malere på den nasjonale kunstscenen og gjengir nå minnene av en svunnen barndomstid som utspiller seg i et fargerikt kunstlandskap.

Tvil og tro

Etter å ha fullført mastergraden sin ved Kunstakademiet i Bergen satt Alvestad igjen med følelsen av at masterarbeidene han hadde laget hittil var litt upersonlige. Minner kom strømmende da han vendte tilbake til Ålesund – byen han forlot som 17-åring. Hver dag ble han påminnet om alle mulige forskjellige hendelser, og om hvordan de hadde formet han som person. Ganske så ubevisst begynte fortiden å trenge seg tilbake i arbeidet hans.

– Denne kunstutstillingen er et speil av en historie jeg ønsker å fortelle. Det føles veldig riktig å skape noe personlig, fordi kunsten blir mer genuin, forteller han.

Portrett - Alvestad

FOTO: 335722
Alvestad baserte ikke utstillingen utelukkende på egne minner, men også på sin bror og venners erfaringer.

Mange av situasjonene som Alvestad har malt kan umulig ha hendt slik han husker dem. Minnene har blitt manipulert og påvirket av drømmer og gamle tanker, men føles likevel helt autentiske ut for kunstneren, siden det er slik barnesinnet hans husker hendelsesforløpet.

– Det er en mellomting mellom tvil og tro. Det handler om nysgjerrigheten og tilfredsstillelsen som ligger i det og ikke vite helt sikkert, det og bare være, utdyper han.

Tøft gjort

Amalie Marie Selvik er utdannet kunsthistoriker, og jobber nå som kunstformidler hos TSSK. Hun viser vei rundt i galleriet der hun henviser til flere av verkene som avbilder figurative og hverdagslige situasjoner. Selvik synes det er veldig tøft gjort som kunstner å stille ut så personlige og kunstinterne verk.

– Det hender at slike utstillinger kan bli for gåtefulle til at betrakteren skjønner hva det egentlig dreier seg om. Her derimot, kan man lese mye ut i fra det man ser, sier hun.

Hun understreker at dagens barn og ungdom kan dokumentere alt av detaljer i livet deres ved hjelp av moderne teknologi. Alvestad vokste opp uten sosiale medier, Snapchat og Go Pro-kameraer, så mange av detaljene som har dukket opp i maleriene har kun levd i hodet hans fram til nå.

Publikumsvennlig særpreg

Romslig og fargerik installasjon

FOTO: 335722
Kunstinteresserte Svartstad studerer det han selv beskriver som et morsomt og ekstremt kompakt perspektiv.

Siden åpningen av utstillingen torsdag 12. Januar, har flere besøkende tittet innom utstillingen som er støttet av Kulturrådet og Billedkunstnernes vederlagsfond. Blant dem er Kjetil Svartstad og Kim Johnsen.

– Dette er en opplevelse som gir veldig mange inntrykk. Datteren min hadde elsket dette, forteller Svartstad.

Johnsen synes det hele er innbydende og spennende fordi det ikke bare er malerier på en vegg, men et levende landskap som inviterer deg inn.

Romslige installasjoner og en særegen fargepalett er noen av Alvestads spesialiteter. Dette får man se mer av i hans neste utstilling som vises i Bergen i mars, og på BOA i Oslo, neste år. Han har dog ikke klekket ut temaet for denne utstillingen enda.

– Jeg er ikke sikker på hva temaet for utstillingen blir. Det eneste jeg er sikker på er at resultatet blir sikkert noe helt annet enn jeg forestiller meg på forhånd, smiler Alvestad.

Ekko fra barndommen: Kalde føtter, varme hender

Mest lest

To Top