Kultur

Unge kunstnere åpnet dørene for publikum

Ingenting overlatt til tilfeldighetene

OSLO: I helgen holdt Prosjektskolen Kunstskole dørene åpne for utstillingen ”Rikosjett”. Med kreative videoinstallasjoner og kortfilm på programmet, imponerte de et stort publikum.

Apatisk: Kortfilmen ”Apati” satt følelsene i sving hos publikum, i motsetning til karakterene i filmen – de var badet i apati. FOTO: THEA EMILIE JOHANSEN

Denne helgen var det duket for utstilling på Prosjektskolen i Oslo. Kunststudentene ved skolen viste gladelig frem filmsnuttene de har jobbet med de siste ukene. Elise Nohr Nystad, Emilie Sølvberg Pia Sundt Bjørlie er hodene bak kortfilmen ”Apati”, som gjorde inntrykk på publikum.

– Vi fikk i oppgave å lage en kunstfilm. Idéen vår var at vi ville lage noe som var merkelig, men samtidig estetisk pent. Vi ønsket å ta banale hendelser og bade dem i apati. De forskjellige situasjonene vi ser i filmen er vanligvis ganske hverdagslige, med et par situasjoner som ofte er kjærlige og fulle av følelser. Vi ville da strippe karakterene for emosjon, og sette alle situasjonene litt på skakke, sier Elise Nohr Nystad.

– Vi håper at publikum vil kunne relatere seg til disse noe kleine, ærlige og helt vanlige situasjonene. På nettet kan de fleste få en følelse av å ha stor kontroll på fremstillingen av eget liv. Her kan de nøye velge hva som legges ut for å skape et tilsynelatende perfekt bilde på livet sitt. I filmen skaper sminken, kostymene og den overdrevne apatien en distanse til det menneskelige. Det estetiske står i stor kontrast mot situasjonen og gjør de dermed mer intense, sier Emilie Sølvberg.

Viktig budskap i kunstnerisk forkledning
I kortfilmen har studentene lekt med kontraster gjennom kostymer og sminke. Hensikten deres er at publikum vil kunne relatere seg til hendelsene som utspiller seg, og har latt seg inspirere av Kenneth Anger´s video ”Inauguration of the pleasure dome”.

– Vi satt fort i gang med en stor produksjon. Vi lagde storyboard og ringte rundt etter folk som kunne være interesserte i å spille i filmen vår. Scenene utspiller seg i et ganske sterilt miljø, og karakterene er overdådig sminket. Som virkemidler brukte vi for eksempel sangen Franz Dani – Wind Quintet, som gjorde at filmen ble en smule komisk. I første øyekast kan det hele virke ganske overfladisk, men det er et viktig budskap. Det hele kan være et bilde på disse oppstilte illusjonene mange skaper av seg selv på sosiale medier, sier Pia Sundt Bjørlie.

Fargepalett: Pia Sundt Bjørlie (21) og Elise Nohr Nystad (22) under innspillingen til kortfilmen ”Apati”, som ble utstilt denne helgen. Iført fargerike kostymer og sminke, måtte Elise selv stille opp som skuespiller i noen av scenene. Foto: THEA EMILIE JOHANSEN

Kunstnere i hardt arbeid før forestilling
Det var et stort publikum som fant veien til utstillingen i Keyers Gate 1. Selv om studentene bare er på sitt første år, har de store ambisjoner.

– Det er veldig gøy å kunne utvikle seg kunstnerisk, og bruke kreativiteten vår i praksis. Selv om det ligger hardt arbeid bak, er det veldig gøy å vise frem resultatet i form av utstilling. Det er som en gulrot i enden når vi får vise frem våre kunstneriske evner til andre, spesielt når det er et viktig budskap vi prøver å få frem i lyset, sier Elise Nohr Nystad.

– Selv om Prosjektskolen Kunstskole er en ”førskole”, blir vi hjulpet på veien til å bli gode kunstnere. Når vi er ferdig på denne skolen om to år, er vårt neste mål å komme inn på Kunsthøgskolen i Oslo, men det får tiden vise. På bakgrunn av de gode tilbakemeldingene på filmen «Apati», har vi bestemt oss for å sende den inn til en kortfilmfestival. Prosjektskolen skal holde flere utstillinger i løpet av året, så vi må stå på fremover, legger Pia Sundt Bjørlie til.

 

 

 

 

Unge kunstnere åpnet dørene for publikum

Mest lest

To Top