Juleskurken i Drammens teater
Kultur

Slår rekord med Juleskurken

Lekemakere i aksjon under forestilling. Foto: Nini Bakke Kristiansen

Oslo: Torsdag 1. desember var det duket for premiere i Drammens teater. For niende gang viste de unge ”lekemakerne” at ”Jakten på Juleskurken” fortsatt lever i beste velgående.

Det er tidlig på formiddagen og stemningen er spent bak sceneteppet i Drammen teater. Overalt skimtes små nisseunger kledd i røde og grønne drakter. Det er kun tre dager siden utsolgt premiere, og de unge talentene har begynt å vende seg til å opptre foran fullsatt sal. Det er nemlig de som utgjør størsteparten av ensemblet når julemusikalen ”Jakten på Juleskurken” for niende gang spilles i det ærverdige teateret. Noen står på sminkerommet og finpusser sminken mens andre terper dansetrinnene.

– Det er mest gøy, og litt skummelt. Det verste som kan skje er at jeg glemmer dansetrinnene, eller at publikum ikke klapper der de skal, sier Andrea (15). Hun er blant de som spiller ”lekemaker” i nissens juleverksted. Andrea var en av nesten 300 unge som var på audition for å kjempe om en rolle i stykket.

Fra sminkerommet på Jakten på Juleskurken

PÅ SMINKEROMMET: Mellom aktene blir det tid til å finjustere sminken. Foto: Nini Bakke Kristiansen

– Magiske besøkstall
Produsent for Jakten på Juleskurken, Emma Moberg, forteller at det i år er 56 barn og unge og 5 voksne som utgjør årets ”Juleskurk-cast”.

– Jeg er så utrolig fornøyd med årets cast. De har jobbet beinhardt og levert på alle øvelser og forestillinger hittil, sier Moberg. Nesten alle rollene i oppsetningen blir spilt av lokale amatørskuespillere, inkludert rollen som Ingrid, pappa og julenissen. Men de har også kapret noen kjente navn på rollelisten. Rollen som politi blir spilt av Helen Vikstvedt, bestemor spilles av Sidsel Ryen og piperenseren av Morten Bergheim.

Hun forteller at årets besøkstall både har slått Juleskurkens personlige rekord og Drammen teater sin rekord i antall forhåndsolgte billetter før premiere.

– Helgen har vært så og si utsolgt, med unntak av noen få plasser i 3 losjerad. Jeg vil si at årets besøkstall har vært helt magiske, smiler den stolte produsenten.

I stadig utvikling
Blant skuespillere og crew sitter Jan Moberg og Arne Iversen backstage i en sofa. Det er disse to som er hjernene bak publikumssuksessen. Iversen, med mange års erfaring fra scenen i Drammen teater som komponist, hadde lenge hatt lyst til å komponere en egen julemusikal. Samtidig gikk journalist Jan Moberg rundt med en ide om et manus til en musikal han ville skulle fenge både unge og gamle. De to forrente sine ideer i 1997 og i 1998 var Moberg klar med det første manuset til ”Jakten på Juleskurken”

LES MER: Om forestillingen

Handlingen i musikalen utspiller seg for det meste i Julenissens verksted, der lekemakerne lager julegaver til barna. Men en lekemaker skjuler en hemmelighet, han stjeler nemlig julegaver fra barna om natten, for å slippe å lage egne leker. Da Julenissen skal levere julegavene til familiene på julaften skjønner han at noe er galt, og jakten på juleskurken, med Ingrid som fører, er i gang.

– Det er blitt gjort flere endringer underveis. Sanger er lagt til- og tatt ut, og ting er kuttet ut og annet lagt til. Den største endringen ble gjort fra 2000 til 2002. Men karakterene og handlingen har vært den samme hele tiden, sier forfatter av Juleskurken, Jan Moberg.

Produsent av Jakten på Juleskurken sammen med lekemakere

BACKSTAGE: Produsent og daglig leder for WonderWorks AS, Emma Moberg og et knippe lekemakere følger nøye med på hva som skjer på scenen fra en skjerm backstage. Foto: Nini Bakke Kristiansen

– Hører hjemme i Drammen
Siden forestillingen ble satt opp for første gang i Drammens Teater i desember 2000 har det skjedd mye. Den har solgt fulle hus i blant annet Bergen, Lillestrøm, Karlstad og Larvik. Den har blitt utgitt på CD gjennom Universal Music, og det er til og med blitt laget en egen TV-produksjon av Juleskurken, som ble vist på TV2 første juledag 2007. I år settes den opp i Drammen, Larvik og Nes i Akershus

LES MER: Juleskurkens utvikling

– Vi er veldig fornøyd med hvordan Juleskurken har utviklet seg, med forestillinger flere forskjellige steder.  Men vi mener imidlertid at den først og fremst hører hjemme i Drammens Teater- der den oppstod, avslutter Moberg.

Slår rekord med Juleskurken

Mest lest

To Top