Nyheter

Stoler på at ingen sniker seg til gratis Skyss

BERGEN: Endre Nilsen (20) har studert et år i Oslo. Han syntes det var lettere å snike på bussen der enn i Bergen, der billettsystemet bygger på tillit.

– Da jeg bodde i Oslo gjennomførte de kontroller nesten en gang om dagen. Noen ganger hendte det til og med at jeg ble sjekket begge veiene jeg tok bussen, sier student Nilsen.

Nå bor 20-åringen i Bergen igjen. Her har han hatt for vane å ikke betale for seg på bussen i fire år. Han er ikke videre imponert over byens kollektivtilbud.

– Jeg synes kollektivtransporten i Bergen er for dyr. Litt for ofte hender det at bussen ikke kommer i tide. Når det da også svært sjeldent kontrolleres om man har gyldig billett eller ikke, velger jeg å ikke betale, forklarer han.

Mener man bør se til Trondheim
Bergenske Scott Hagen Gullaksen (20) studerer datateknologi ved NTNU i Trondheim. I likhet med Nilsen opplever han byen mellom de syv fjells billettsystem som mindre rigid.

– I Bergen kan man benytte seg av hvilken dør man vil uten å vise at man har betalt. I Trondheim må derimot alle som skal på bussen gå inn fremme og vise gyldig billett til bussjåføren, forteller han.

Gullaksen forstår lite av at ikke Skyss i Bergen har lignende retningslinjer.

– Man kan si hva man vil, men systemet i Trondheim fungerer jo. Folk blir tvunget til å betale for seg. Jeg skjønner ikke hvorfor ikke det gjøres på samme måte i Bergen, spør Gullaksen seg.

Lav snikandel

Innsiden av en Skyss-buss

TILLITT: I Bergen har kollektivselskapet tillit til passasjerene sine. FOTO: Magnus Fjeldstad.

Selv om 1 av 4 innrømmet overfor NRK i 2015 at de sniker på bussen, kan Pressekontakt i Skyss, Camilla Berntzen, fortelle at selskapet opererer med en snikandel på tre prosent. Videre forklarer hun at selskapet ikke har et fast system på hvordan de gjennomfører kontroller, men at billettsystemet deres bygger på tillit til passasjerene.

Ruter er ansvarlig for kollektivtransporten i Oslo. Kommunikasjonssjef i selskapet, Gro Feldberg Janborg kan på sin side opplyse at de ligger på nærmere fem prosent snikandel.

– Ruter har i løpet av det siste året økt antall billettkontroller. Erfaringen så langt er at vi ser en økende andel betalende passasjerer. Fra 90 prosent i fjor til nærmere 95 prosent i år i Oslo og Akershus. Heldigvis er det slik at de fleste ønsker å gjøre opp for seg, sier hun.

Varsler hverandre på nettet

Ifølge NRK finnes det flere Facebook-sider der kollektivsnikerne varsler hverandre om kontroller. Til NRK sier administratoren av den ene Facebook-gruppen at han tror  busselskapene hadde tjent penger på å kutte ned på sine egne kontroller. Student Nilsen er langt på vei enig i den vurderingen.

– Ja, det tror jeg også. Min erfaring er at det ikke er så mange som sniker på bussen, selv om jeg gjør det. Og spesielt i Oslo har de det jeg vil kalle unødvendig mange kontroller, sier han.

Gullaksen er på sin side uenig.

– Jeg synes det er helt greit at selskapene kjører kontroller når de måtte føle for det. Jeg kan forstå at det er viktig for de å opprette normer og holdninger som får færre passasjerer til å snike på kollektivtransporten. Derfor føler jeg det er en vurdering det er greit at de tar selv, sier studenten.

Stoler på at ingen sniker seg til gratis Skyss

Mest lest

To Top