Kultur

Norges raskest voksende nisjebutikkjede

STORT UTVALG: Gulating ølutsalg i Sandvika tilbyr kundene over 350 forskjellige sorter øl og kan fortelle om interesserte kunder. FOTO: YASMIN ALIDA SFRINTZERIS

OSLO: I takt med at det selges mindre brennevin og sterkvin, øker ølsalget i Norge. Nå jobber butikkjeden Gulating med å åpne ølutsalg over hele Norge.

­– Per dags dato har Gulating Bryggeri 19 ølutsalg. Dette er både våre egne butikker og franchise-butikker, sier Daniel Erlandsen, innkjøpssjef i Gulating.

Gulating Bryggeri AS ble opprettet i 2013 av Rolf Ivar Skår. Hensikten var å åpne egne bryggerier, men idéen vokste seg raskt til å inkludere butikker, puber og import- og grossistvirksomhet. Idéen om Gulating ølutsalg kom med mål om å åpne 80 butikker over hele Norge, og et ønske om å overta fem prosent av totalsalget av øl i hver kommune.

ØL FOR ALLE PENGA: Innkjøpssjef Daniel Erlandsen er fornøyd med den raske veksten av ølutsalgene. FOTO: GULATING.

Stor pågang av kunder
På Gulating Ølutsalg i Sandvika handler alt om øl. Butikken har mange hyller, dekket med flasker i ulike former og forskjellige etiketter. Daglig leder, Johannes Bech, står ved kassen ikledd et skinnforkle, og betjener kunder. Det er tidlig på dagen, men butikken er likevel fylt med kunder på øljakt.

Bech legger ikke skjul på at han får god respons fra kunder.
— Kundene er interesserte i butikken og har gitt gode tilbakemeldinger på utvalget, sier den daglige lederen, som kan skilte med et utvalg på 350 forskjellige ølsorter.

I løpet av kort tid ankommer to vareleveranser butikken. Praten med leverandørene går stort sett i juleøl. I fjor ble mange av butikkene utsolgt for juleøl allerede i november. Det vil han for enhver pris unngå en reprise av.

 

Nye kontrakter
Siden det første ølutsalget åpnet i mars 2013 har Gulating ekspandert med seks egne butikker. I tillegg har tolv franchise-takere åpnet ølutsalg over hele landet det siste året.
— Vi er Norges raskest voksende nisjebutikkjede, påstår innkjøpssjef, Daniel Erlandsen.

Kjeden vokser raskt, men den har ennå ikke rukket å gå med overskudd. Likevel ser 2017 ut til å bli et stort år for aksjeselskapet. Erlandsen hinter også om at det er nye kontrakter på trappene.
— Foreløpig kan jeg ikke si mye, men vi forhandler om tappekraner til pubene våre. Det kommer til å bli et veldig kult prosjekt, mener Erlandsen.

 

Konkurranse
—  Det er klart det er konkurranse fra dagligvarebutikkene, men vi tilbyr et langt bedre utvalg. I noen av våre utsalg har vi opptil 600 forskjellige ølsorter, forteller Erlandsen. Han påpeker også at ekspertisen som finnes blant de ansatte i Gulating er langt høyere enn i dagligvarebutikker med andre prioriteringer.

Erlandsen legger ikke skjul på at han anser Vinmonopolet som den største konkurrenten, selv om de ikke kan tilby de samme varene.
— Vi ønsker selvfølgelig å tilby øl over 4,7 prosent, men sånn fungerer det ikke i Norge, sier han.

 

Vinmonopolet er ikke bekymret
Statistikk fra Vinmonopolet viser at ølsalget har økt kraftig de siste årene. På Kløfta økte ølsalget med 170 prosent på fem år. Det er tydelig at øl har fått stor hylleplass også her.

— Vinmonopolet har i dag 1309 forskjellige varelinjer med øl, sier Anders Karlsen ved Vinmonopolet på Kløfta. Han forteller at utvalget har vokst de siste årene, på grunn av den økende etterspørselen etter forskjellige typer øl.

Karlsen frykter ikke konkurranse fra Gulating Ølutsalg.
— Ølutsalg som Gulating selger øl med en alkoholprosent under 4,7. Det er øl som Vinmonopolet ikke kan selge. Våre største konkurrenter er fortsatt Systembolaget og tax-freehandel, sier han.

Norges raskest voksende nisjebutikkjede

Mest lest

To Top