Kultur

PERMANENT MOTE

VIKINGBLOD: Tatovør og kunstner Anton Dainecko (t.v) setter stensil på overarmen til Filip Skøldebrand, som snart skal bli en ferdig tatovering. FOTO: ELI GUNDERSEN

 

OSLO: DE SISTE ÅRENE HAR ETTERSPØRSELEN AV TATOVERINGER EKSPLODERT, OG NYE TATOVERINGSSTUDIOER ÅPNER STADIG VEKK. EN KRAFTIG ØKNING AV UNGE MENNESKER SOM ØNSKER Å TATOVERE SEG PÅVIRKER HELE BRANSJEN PÅ LANDSBASIS.

AV: ELI GUNDERSEN

På starten av 90-tallet fantes det cirka ti tatoveringsstudioer i hele Norge, men allerede i 2014 hadde antallet økt til omlag 250. Per tid har vi ingen mulig oversikt over hvor mange studioer som finnes i landet.

Følger moten
Filip Skøldebrand (28) jobber som resepsjonist på Old Bastards Tattoo studio i Oslo. Han er god venn av eieren og bærer flere kunstverk på kroppen fra før av. I dag skal stockholmsgutten få nytt blekk med viking motiv. Kunstneren og gjesteartisten Anton Dainecko er kommet fra Sibir for å jobbe på Old Bastards. Skøldebrand ser en klar økning på markedet, og påstår at kroppsmodifisering er en voksende trend.

– De unge følger alltid trender. Dersom en kjendis eller en blogger tar en tatovering, ser vi med en gang at flere kommer innom og vil ha det samme, sier Skøldebrand. 

90-tallsfilmen ”From dusk till dawn” satte en pangstart på tribal-trenden. Alle skulle ha store tribaldesign på overkroppen og armene, noe flere angrer på i dag. Den nyeste moten er mandalaer og geometriske former. Hjemme i Sverige har også tatoveringer i ansiktet blitt noe mange vil ha for tiden, i følge Skøldebrand. Her i Norge er det foreløpig ikke like populært.

FEEL LIKE A PANDA: Kim André Kristensen (t.v) får en panda som spiser suppe tatovert på hånden. Han er veldig glad i mat og identifiserer seg med pandaer. FOTO: ELI GUNDERSEN

LES MER: Her får du ikke tatovert deg i ansiktet

Restaurantlogo blir foreviget
Kim André Kristensen (29) fra Oslo som skal også tatovere seg i dag. Han jobber som kokk og er daglig leder hos Glør på Det Andre Teateret. Restaurantlogoen og en panda som spiser suppe er motivet han skal ta i dag.

– Jeg liker å tatovere meg fordi jeg vil skille meg ut. Det er kjedelig å være lik som alle andre. Ved å tatovere seg kan man fortelle en historie om livet sitt, på samme tid som man dekorerer utseenet, sier Kristensen.

Det er enkelt å henge seg på trenden, og Kristensen mener at det er et generasjonsskifte som står bak.

– Samfunnet endrer seg, og stereotypen med at alle som har tattoveringer er kriminelle eller gamle sjømenn, dør sakte ut. En ny æra og en større aksept for kroppsmodifisering har kommet.

ENDELIG FERDIG: Etter ni timer er endelig vikingtatoveringen til Filip Skøldebrand (t.h) ferdig, og tatovør Anton Dainecko tar bilde av det fullførte kunstverket. FOTO: ELI GUNDERSEN

Tenk deg om
Kristensen håper at flere av de unge som velger å tatovere seg i dag tenker seg godt om. Selv angrer han på alle de tre tatoveringene han har fra før av. Motiver man liker som 16 åring er ikke nødvendigvis det samme man liker som 30 åring, legger han til.

– Flere av de motivene som blir kalt for ”mainstream” er lette å angre på, siden de ikke skiller seg ut. Da deler man samme motiv med flere andre, og tatoveringen får ikke nødvendigvis en personlig mening for deg, sier Kristensen.

Om man angrer på en tatovering er det mulig å fjerne den med en laseroperasjon, men dette er både kostbart og smertefullt. Prisen for per behandling ligger på ca. 2000 kroner, og en liten tatovering trenger mellom fem og sju behandlinger, melder Marcus Nøstdal ved laserklinikken Eraze i Oslo.

LES MER: –Kroppsfokuset har gått for langt

PERMANENT MOTE

Mest lest

To Top