Kultur

Nå kan Melahuset endelig åpne dørene

Bildevegg med kunst om flyktningekrisen av Ermias Ekube

OSLO: Mandag kveld 5. desember åpnet endelig Melahuset i Oslo sentrum. Innenfor dørene var det flere gode musikalske- og kunstneriske innslag myntet på både store og små.

Debatten om Melahuset har pågått lenge i Oslo. Daglig leder for Stiftelsen Horisont, Khalid Salimi, har i flere år hatt en drøm om å kunne åpne Melahuset – og dermed gi festivalen med samme navn tak over hodet året rundt. Tanken bak stedet er at det skal være et såkalt «community centre» for alle og enhver, en kulturell møteplass for alle – en plass som er uavhengig av religion.

– Melahusets mål er å synliggjøre de kunstuttrykkene og kulturene som kommer til Oslo gjennom migrasjon og globalisering, sier Salimi.

Veien hit har vært lang og heller ikke helt uten utfordringer. Ideen tok form allerede i 2005, og siden det har det vært mye diskusjon om hvor Melahuset eventuelt skulle ligge.

– Planleggingen tok tid fordi målet var at huset skulle ligge i sentrum, altså verken i øst eller vest, forklarer Salimi.

En stolt Khalid Salimi forteller om prosessen
som førte til åpningen av Melahuset.
Foto: Sara Flaaen Licius

ØNSKER Å SVARE TIL ET BEHOV
Salimi forklarer også at de har måttet vurdere nøye hvorvidt det faktisk var behov for et slikt sted i Oslo. De så på det som viktig å ta utgangspunkt et eventuelt behov, ikke bare egne ønsker.

– Melafestivalen besvarte et behov, og det håper vi også Melahuset vil gjøre. At huset nå er en realitet er en glede for veldig mange i byen, forklarer han og viser til de mange gode tilbakemeldingene som har kommet.

Hittil har både Oslo kommune, Fritt Ord, Sparebankstiftelsen, Bergenstiftelsen og Kulturrådet lagt penger inn i prosjektet, men det var ikke før det nylig reviderte statsbudsjettet bevilget to millioner kroner til saken at Melahuset kunne bli til virkelighet. Trine Skei Grande (V) har vært en særlig ivrig forkjemper for prosjektet i flere år.

– Dette tror jeg kommer til å bli et godt tilskudd til en by som virkelig trenger slike arenaer, i lys av diskusjonene vi nå står i, sier hun fra scenen.

EN SCENE FULL AV LIV
Både Are Kalvø og Bugge Wesseltoft sammen med Wei Ting Tseng, Sidiki Camara og Tuva Syvertsen opptrer på scenen foran en fullsatt sal. Kveldens innslag er et fint bilde på nettopp hva Melahuset vil kunne tilby i fremtiden: kulturell diversitet og gode opplevelser.

Tilskuer Anna Keyn (19) satte stor pris på åpningen og synes den var kul og variert.

– Huset i seg selv er også kjempefint, og jeg kan lett se for meg at det holdes mange spennende event og samlinger her i fremtiden! Hun legger også til at hun tror Melahuset vil bidra til å skape en bredere kulturforståelse i Oslo.

Musikalske innslag skaper engasjement blant publikum. Foto: Sara Flaaen Licius

I løpet av åpningsuken vil det foregå mye forskjellig på Melahuset. Lørdag vil artisten Manu Chao returnere til Mela igjen, etter hans svært populære konsert på Melafestivalen i 2012, noe som har skapt store forventninger.

– Høydepunktet blir definitivt når han holder konsert her på lørdag. At en artist som Manu Chao prioriterer oss i en hel uke er en stor ære for huset, sier en ivrig Salimi.

Kveldens konferansier, Aesha Ullah, avslutter kvelden med å sammenligne Melahuset med et multikulturelt hjem.
– Her er døren alltid åpen, det lukter deilig fra kjøkkenet og man kan ta med venner og bekjente inn, sier hun.

Sterk kunst av Ermias Ekube pryder veggene i det nyoppussede lokalet. Foto: Sara Flaaen Licius

Nå kan Melahuset endelig åpne dørene

Mest lest

To Top