Diagonale Bjørvika Oslo
Nyheter

«Norges dyreste studenthybler» er snart klare for innflytting

"Diagonale" i Bjørvika skal huse 420 studentboliger. Beregnet innflytting i 2018.

OSLO: 420 nye studentboliger står snart klare i Bjørvika. Spørsmålet er om vanlige studenter vil ha råd til å bo der.

Bjørvika er et av de største byutviklingsprosjektene i Norge noensinne. Der det før var motorvei og containere, står den spektakulære «Barcode-rekken» ferdig. Kulturbygg som Deichmanske hovedbibliotek og Munchmuseet skal flytte til området, og i løpet av de neste årene vil 5000 nye boliger bli klare for innflytting. 420 av disse skal være studentboliger. De skal ligge i signaturbygget «Diagonale» ved Operaen.

Kan bli Norges dyreste studentboliger
Geir Inge Juriks i grunneier HAV Eiendom sier leieprisen for studenthyblene skal ta utgangspunkt i nivåene til SiO.

– Vi tenker da særlig på SiOs hybler med sentral beliggenhet og god standard, sier Juriks.

Grünerløkka studenthus som drives av SiO, har priser i overkant av 10 000 kroner for 35 kvm. På finn.no ligger prisene på samme nivå i det private leiemarkedet. Mange er spente på om det vil bli et høyere prisnivå i fasjonable Bjørvika.

Foto: Typisk hybel i Bjørvika<br /> (Kilde: Plan og bygningsetaten)

Foto: Typisk hybel i Bjørvika
(Kilde: Plan og bygningsetaten)

Foto: Hybel i Grünerløkka studenthus<br /> (Kilde: www.finn.no)

Foto: Hybel i Grünerløkka studenthus
(Kilde: www.finn.no)

SiO: –For stor risiko for oss
HAV Eiendom AS er grunneierne i havneområdene og har solgt halvparten av prosjektet «Diagonale» til Olav Thon. Partene skal bygge og drifte sammen, to bygg bestående av studentboliger i tillegg til kontor- og næringslokaler.
­Med Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) som utbyggere ville Bjørvika potensielt fått flere og billigere hybler enn det som er planlagt i dag. Med dagens markedspriser frykter mange at dette kan bli Norges dyreste studentboliger, hvor ingen vanlige studenter har råd til å bo.

– Næring og kontor er ikke en del av vårt kjerneområde, og gir en økonomisk risiko vi ikke kan ta, sa Lisbeth Dyrberg, adm. direktør, om SiOs involvering i prosjektet.

Her bygges studentboligene (Foto: Susanne Skaug)

5000 studenter i boligkø

Nina Langeland i SiO forteller at det er det ca. 65 000 studenter som tar utdanning i Oslo og Akershus dette året. SiOs boliger huser omtrent 10 000 studenter, men det er langt ifra nok. Litt over 5000 studenter står i bolig-kø, resterende må finne andre alternativer som private boliger og kollektiver utenfor SiOs eie.

– Det er et paradoks at velferdsstaten og likhetsidealet er fraværende i byutviklingen, sier forsker Heidi Bergsli om utbyggingen i Bjørvika.

 

«Norges dyreste studenthybler» er snart klare for innflytting

Mest lest

To Top