Uncategorized

Ny litteraturpris stiftet

Til tross for at Norge har over 60 litteraturpriser, har bokbloggerne etablert en til.

Siri Pettersen er nominert til Bokbloggerprisen

Siri Pettersen er nominert til Bokbloggerprisen. Foto: Lars Myhren Holand.

På et komitémøte blant bokbloggere i fjor, kom det opp en idé om en bokbloggerpris. Ett år senere er nominasjonslistene klare. Grunntanken er å skape større engasjement rundt det å lese norske forfattere og norske bøker.

– Vi har et ønske om å etter hvert få løfte frem skjulte perler og gjøre folk oppmerksome på bøker som vanligvis ikke får så stor dekning, sier blogger Silje Risøy Helgerud.

Ikke konkurrerende

Helgeurd driver bloggen Siljes skriblerier og er en av grunnleggerne av Bokbloggerprisen. Hun mener en litteraturpris alltid vil skape blest rundt bøker og lesing.

– Forskjellen mellom Bokbloggerprisen og andre lignende priser, er at den er stemt fram av en gruppe som er vant til å vurdere og diskutere hva som gjør en bok bra, sier skribenten.

Norge har alt fra Bokhandlerprisen til Kritikerprisen til Brageprisen, og 60 andre litteraturpriser. Om man trenger en ny litteraturpris kan diskuteres, mener Helgerud.

– Vi har ikke et mål om konkurrere med de andre store prisgiverne. Viktigste for oss er å skape engasjement rundt norsk litteratur blant norske bokbloggere, men også vise at bokbloggere er en mangfoldig lesergruppe, forteller Helgerud.

Nær lesere

Bokbloggerprisen har to kategorier, årets roman og åpen klasse. Forfatter av Odinsbarn, Siri Pettersen, er nominert i åpen klasse.

– Det er helt fantastisk å stå på nominasjonslisten. Bokbloggerne har delt og kommentert Odinsbarn, og dermed vært en viktig faktor for at boken har blitt kjent, sier Pettersen.

Selv om Norge har et stort antall litteraturpriser, mener Pettersen at det har manglet en Bokbloggerpris.

– Du har de de prisene som ofte omtales som høykulturelle, for eksempel Brageprisen. Forlagene har sine egne og bokhandlerne har sin. Bokbloggerprisen er enkeltlesernes pris og vi trenger den. Nærmere leserne kommer du ikke, forteller forfatteren.

Utfordrer

Rektor Tom Kvisle ved Westerdals skole i Oslo har tidligere kritisert norsk bokbransje for å ha for mange litteraturpriser. Han er likevel positiv innstilt til Bokbloggerprisen.

– De har blitt en viktig del i den litterære offentligheten, og det er dermed naturlig at de også få sin egen pris. Den kan spore til engasjement og interesse for bøker og lesning, sier han.

Selv om prisen er ny og må finne sin posisjon, mener Kvisle at Bokbloggerprisen kan være med på å utfordre det etablerte.

– Den kan fremstå som et folkelig alternativ til den noe formelle sfæren mange litteraturpriser virker innenfor, sier Kvisle.

Under Bokbloggertreffet i september blir de to første vinnerne av den nye litteraturprisen kåret. Både bokblogger Helgerud og forfatter Pettersen håper Bokbloggerprisen blir en årlig utdeling.

– Jeg er overbevist om at denne litteraturprisen er kommet for å bli, avslutter Pettersen.

Mest lest

To Top