Flest kvinnelige ansatte i barnehager
Kultur

Flest kvinner som jobber i barnehage

I 2015 var ni prosent av de ansatte i barnehager menn. Dette kan komme av fordommer.

OSLO: I 2015 var ni prosent av ansatte i barnehager menn. Dette skriver SSB. Barnehagestyrer i Skyttelveien barnehage, Venke Sørlie, tror dette kommer av at menn ser ned på yrket.

TEKST OG FOTO: ELINE LARSEN

I de siste ti årene har andelen av menn som er ansatt i barnehage hatt en svak økning. Å jobbe som barnehagelærer er et tydelig kvinnedominert yrke, men det er fortsatt noen gutter som velger denne utdanningen.

Få menn
Venke Sørlie (50) har jobbet i barnehagen siden 1997, men ble eier og sjef elleve år senere. I den tiden hun har jobbet i barnehagen, har de hatt i gjennomsnittet en mann i året med fast ansettelse. De har i tillegg tatt inn noen mannlige vikarer, og har for øyeblikket tre stykker.

Hun forteller at mange gutter velger å være vikar etter videregående, da de vil finne ut om utdanningen og yrket er noe for dem.

Flest kvinnelige ansatte i Skyttelveien barnehage.

Barnehagestyrer Venke Sørlie tilbringer dagene både på kontoret, og med barna. Hun sier selv at hun ikke kunne hatt en bedre jobb. Foto: Eline Larsen

At mange tror at yrket er kvinnedominert, legger ikke Sørlie skjul på. Hun mener at de fleste menn ser på dette som en lite lukrativ jobb, samt at det ikke er veldig godt betalt.

Trenger flere menn
Hun forteller også at som mann i dette yrket, må man like å jobbe med damer, da flertallet er dette.
– Vi trenger fler menn i dette yrket, og jobben er veldig givende, sier hun.

På morgenen står barna å vinker til sjefen av barnehagen, og hun synes at det gjør jobben ekstra koselig.

– Barna blir glade i oss, og vi får tilbake det vi gir, forklarer hun.
Jobben går ut på mye mer enn det de fleste tror. Man investerer mye tid med barna, og er med på deres oppvekst.

Glad i jobben sin
Som sjef er det også mange utfordringer for Sørlie. Hun har det totale ansvaret ovenfor både de ansatte og barna, og tilbringer store deler av dagen ved pulten sin.
– Heldigvis kan jeg gjøre begge deler, og gleder meg veldig over det, sier hun.

Flest kvinner som jobber i barnehager.

Jeanette er en av de kvinnelige ansatte i Skyttelveien barnehage. Barnehagen har ingen menn med fast ansettelse for øyeblikket. Foto: Eline Larsen

En engasjert student
Selv om Sørlie har vært borti få menn som har denne utdanningen, er det heldigvis noen som brenner for yrket. Sondre Fjeldseth (23) er en av de.

Fjeldseth studerer til å bli barnehagelærer ved Høgskolen i Sørøst-Norge, og har nå et halvt år igjen.
­­– Jeg har alltid hatt et ønske om å jobbe med barn. Det har falt meg helt naturlig, sier han.
Fjeldseth har selv kjent på at det er få gutter som vil ta denne utdanningen. I klassen hans er de bare to gutter.

– Jeg har et dypt ønske om å åpne øynene til andre, både kvinner og menn, forklarer han.
Han vil at andre skal se profesjonen i det arbeidet de gjør, og hvor viktig jobben er. Han vil få fler menn til å se at dette er et bra yrke.
– Gutter tror dette er et feminint yrke, og det er jeg så absolutt ikke enig i, sier han.

Fjeldseth mener at menn har vanskeligheter for å velge yrket på grunn av fordommer, og håper det kan forandre seg.

Tvunget kjønnsrolle
Fjeldseth tror at fordommene kan ha noe med hvordan man blir møtt fra første stund etter man er født. Fra man er liten gutt hører de hvor tøffe dem er, hvor kule bukser de har, man får blå genser, og man leker med bilen. Han mener man blir tvunget inn i en kjønnsrolle, akkurat som alle andre gutter der ute.

– Når vi vokser opp i et slikt miljø, er det kanskje ikke så enkelt å ta valget på hva man vil studere, og de fleste menn vil jo ha en godt betalt jobb, sier han.

Oppbevaringsplass
– Gutter bryr seg om hva andre mener, og våger ikke bryte med kjønn og identitet. Jeg håper dette forandrer seg, og at fordommene blir mindre, forteller Fjeldseth.

Fjeldseth sier også at han ikke visste mye om yrket før han begynte med utdanningen, men etter to og et halvt år ser han hvor viktig yrket egentlig er.
– De fleste ser på barnehage som en oppbevaringsplass for barnet sitt, men jeg ser mye mer enn det, uttaler han.

Mer enn det du ser
På barnehage.no skriver Fjeldseth at yrket er mer enn det vi ser. «Jeg er personen som er med ditt barn åtte timer om dagen, fem dager i uken, 40 timer i året i seks år,» skriver han. «Jeg er mer enn en lekekamerat. Jeg er mer enn det du ser.»

Fjeldseth mener man er med på å forme den neste generasjonen, og da er det viktig å vite hva man driver med, og at man skal være aktpågivende og varsom.

«Ikke alle er ment for barnehageyrket, og det er ikke noe som skal tas lett på. Hvis feil voksne eller ungdom jobber i barnehage, kan det få konsekvenser for barns utvikling og selvbilde.»
Videre skriver han at barna skal bli sett, hørt og verdsatt, og at de skal føle på likeverd.

«Barn trenger å føle seg som en del av samfunnet, og de er verdt like mye som alle andre».

LES: «Jeg er mer enn det du ser».

Ubegrenset kjærlighet
Barnehagelærerstudenten forteller at man kan bidra til mye når man jobber i barnehage, og sier at jobben består av mye mer enn å leke med barn. En stor del av jobben som barnehagelærer, er å utvikle barna.

– Ingen dag er lik hvis man gjør en god jobb, uttaler studenten.
Han sier at det å kunne knytte sterke relasjoner med hvert enkeltindivid på arbeidsplassen gir så utrolig mye.

– Hver dag blir man møtt med en ubegrenset kjærlighet, sier Fjeldseth.

Fjeldseth kan også nevne mange gode grunner til hvorfor du bør bli barnehagelærer, og hvorfor noen bør la være å gå inn i yrket.

Flest kvinner som jobber i barnehage

Mest lest

To Top