Kultur

– Motepresset blant unge er forkastelig

Motemagasiner er en inspirasjonskilde for mange unde, men kan også være en kilde for motepress. Foto: Hanna Reppen Kvikstad

OSLO: Mens debatten om motepress med barn og unge raser, står to unge kvinner opp mot det de mener er dårlig oppførsel. 

  • Tekst og foto: Hanna Reppen Kvikstad

Ingunn Hagen er psykolog og professor ved NTNU, hun mener at grunnen til at motepress oppstår er at mange ikke føler seg gode nok som de er.

– Det blir en norm i mange sammenhenger, og spesielt på skolen. Der er det mange som føler at de må ha dyre merkeklær for å bli akseptert i gjengen.

Ignorer andres meninger
Sara Flaaen Licius og Line Leknesund er to tjue år gamle bloggere. De er begge interessert i mote, men setter det å finne sin egen stil høyest.

– Det er vanskelig å vite hva som kan forhindre motepress, for jeg tror det handler mye om usikkerheten som ligger hos hver enkelt. Uansett så synes jeg det er veldig trist at så mange ungdommer føler et press til å gå med dyre merkeklær fordi det er det som er trendy, sier Licius.

Leknesund er enig, og legger til at hun tror det viktigste er at man må slutte å bry seg om hva andre tenker, og i stedet finne seg en stil man er komfortabel med.

 

Line Leknesund eier over 30 par med sko, men føler ikke noe motepress. Foto: Hanna Reppen Kvikstad

Cubus-barna
Tidligere i år kom den såkalte «Cubus-barna» diskusjonen, der det kom frem at barn snakket om at bare fattige mennesker handlet på Cubus.

Her er det små barn i samfunnet som er bevisst på merkeklær, og det er ingen tvil om at motepresset også er der for de små, men da gjerne gjennom foreldrenes holdninger.

– At presset for å gå med merkeklær skal begynne i en så tidlig alder som det syntes jeg er helt forkastelig, sier Leknesund.

Selv om ingen av jentene bruker merkverdig mye tid på å fikse seg om morgenen, legger de vekt på at de fortsatt syntes det er viktig å se bra ut når de skal på skolen.

Studenttilværelsen gjør det også vanskelig å bruke masse penger på klær, og de bruker heller tiden på å variere med det de har.

– Jeg må hvertfall være hundre prosent sikker på at jeg kommer til å bruke et plagg før jeg kjøper det, ellers blir det fort veldig dyrt å shoppe, sier Leknesund.

 

Lite motepress på privatskole
Jentene går begge to på Høyskolen Kristiania, en privatskole som ligger hjertet av Oslo sentrum. Ingen av dem har følt noe motepress på skolen, og bruker heller skolen som et sted for å finne inspirasjon.

– Selv om jeg ikke har følt et motepress her på høyskolen, så husker jeg jo hvordan det kunne være på ungdomsskolen. Det var ikke alltid like kult å være den eneste uten den dyre jakka eller veska, sier Licius.

Leknesund og Licius har begge hørt om motepress på andre høyskoler og universitet. Noen steder vil man bli sett ned på om man går med sekk på skolen, mens andre steder kan man ikke gå med noe annet enn merkeklær.

– Sånn sett er vi veldig heldige med skolen vår. Det er ikke så mange som går her, så jeg føler at vi på den måten kanskje er litt snillere med hverandre sånn sett, sier de.

Både Leknesund og Licius går på privatskolen høyskolen Kristiania, men merker lite til motepress. Foto: Hanna Reppen Kvikstad

Mer motepress på andre privatskoler 

Lene Lindland studerer på BI, en annen privatskole som blant annet holder til i Oslo. Der er det en ganske annen hverdag enn på Høyskolen Kristiania.

– Det finnes mange forskjellige former og farger av folk på BI, men allikevel så er det en overflod av merkeklær. Selvfølelsen blir jo selvfølgelig bedre av å føle at man passer inn, og på den måten blir man indirekte presset til å kjøpe dyre klær, sier hun.

– Motepresset blant unge er forkastelig

Mest lest

To Top